Îţi place să consumi mai mult acru sau dulce? Iată ce îţi comunică organismul

 Ce se întâmplă în corpul tău atunci când faci o combinaţie de dulce-acru, dulce-sărat sau oricare altă asociere a diferitelor feluri de senzaţii gustative? Ştiai că fiecare dintre gusturile alimentelor poate să stimuleze funcţia unui anumit organ şi să coordoneze cu depunerile de grăsime din organism?

separator

gust

Expertul rus Mihail Tombak, absolvent al Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii de Stat din Rusia şi fost conducător al Centrului de Ştiinţe Medicale din Moscova, cel care a scris o serie de cărţi având ca subiect îngrijirea sănătăţii şi tratamentele naturiste şi care a studiat cu asiduitate terapiile alternative tibetane, chinezeşti şi alte metode orientale, adesea experimentând pe propriul său corp şi devenind astfel una dintre autorităţile mondiale de seamă în domeniile sănătăţii şi longevităţii, a dezvăluit cum stau lucrurile cu referire la cele şase feluri de gust.

Atunci când mâncăm, ne gândim mai mult la plăcerea gustului şi mai puţin la felul în care acesta ne afectează organismul. In natură, există doar şase gusturi ale alimentelor, care ne pot oferi informaţii curioase despre energia continuţă în hrană. Prin felul în care combinăm gusturile, putem aduce organismului sănătate şi energie sau boală şi depuneri de grăsime. Iată care sunt cele şase gusturi şi cum influenţează acestea activitatea corpului:

Dulce

Gustul dulciu energizează organismul, dar stimulează creşterea în greutate. Persoanele al căror regim alimentar include multe produse dulci devin greoaie şi leneşe, pentru că stimulează producerea de mucus şi a grăsimii, reduce capacitatea organismului de a genera căldura. Gustul dulce caracterizează zahărul, mierea, laptele, frişca, produsele din grâu, fructele, legumele, leguminoasele, nucile, seminţele. Fructele citrice au un gust dulce-acru.

Acru

Are proprietăţi răcoritoare, ajută la reţinerea fluidelor în corp, stimulează apetitul, reglează procesul digestiv, îmbunătăţeşte capacitatea intelectuală. Excesul dereglează compoziţia sângelui, provoacă ulceraţii, iritaţii ale pielii şi arsuri la stomac. Prea mult acru în mâncare ne face să fim hiperactivi şi irascibili. Chefirul şi diversele brânzeturi sunt acre.

Sărat

Acest gust are calităţi purificatoare, înlătură depunerile şi mucusul în exces, stimulează apetitul, îmbunătăţeşte digestia, ajută la reţinerea fluidelor în organism. Gustul sărat produce “focul digestiv” în organism, stimulând acţiunea enzimelor. Odată ajunsa în sânge, sarea împreună cu sucurile gastrice din organism, dizolvă celulele bolnave, fără a le afecta pe cele sănătoase.

Pâna la vârsta de un an, organismul nostru conţine doar 1% celule batrane, la vârsta de zece ani – 7 % şi la vârsta de 50 de ani – 40% celule bătrâne. Pentru a îmbunătăţi acest procent, trebuie să mâncăm alimente sărate din surse naturale şi nu alimente preparate în care s-a adăugat sare. Grecii antici obişnuiau să suga cristale de sare după mese şi să scuipe saliva sărata.

Amar

Îmbunătăţeşte apetitul şi digestia, curăţă şi încălzeşte organismul, stimulează înlăturarea fluidelor, ajută la slăbit şi diluează sângele. Excesul de alimente cu gust amar duce la pierderea energiei, stimulează anxietatea şi frica. Seminţele prăjite, coaja de lămâie, castraveţii, dar şi alte legume, au gust amar.

Astringent

Are proprietăţi de uscare, ajută la vindecarea rănilor, îmbunătăţeşte aspectul pielii. Legumele cu frunze verzi, perele, varza, cartofii sunt produse alimentare cu gust astringent.

Iute

Normalizează funcţionarea tractului digestiv şi îmbunătăţeşte apetitul. Alimente ca usturoiul, ardeiul iute, ceapa, ridichea, napii şi condimentele au gust iute.

Persoanele sănătoase trebuie să mănânce alimente care includ toate cele şase gusturi, fără a face abuz de nici unul.

Fiecare tip de gust stimulează funcţia unui anumit organ. De exemplu, dulce – pancreasul; acru – ficatul; sărat- rinichii; amar – inima; astringent – intestinul gros; iute – plămânii.

Daca ştim cum să combinăm inteligent gusturile alimentelor la fiecare masă, putem influenţa procesele care au loc în organism.

Dacă ne este frig mereu, este bine să consumăm alimente cu gust amar şi acru. Aceasta combinaţie face ca organismul să se încălzească şi stimulează pierderea în greutate. Combinaţia de acru şi sărat produce încălzire, dar stimulează şi creşterea în greutate.

Combinaţia dulce-sărat sau combinaţia dulce-acru stimulează creşterea în greutate, se depune grăsime şi creşte masa musculară. Mesele ce combină gusturile amar şi astringent ne fac mai energici, ne cresc mobilitatea, îmbunătăţesc condiţia fizică şi sunt recomandate persoanelor cu circulaţie proastă a sângelui sau tensiune arterială scăzută.

Varietatea produselor alimentare face aproape imposibilă clasificarea în funcţie de gust, deşi putem înţelege la nivel intuitiv toate categoriile. Foarte important să reţinem este însă faptul că trebuie să ne asigurăm aceste gusturi din surse exclusiv naturale.

Sursa: Mikhail Tombak ,,Cum sa traim 150 de ani”

sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Un avocat din Glodeni, reținut în timp ce primea mită de 4.000 de euro de la un client
Articolul anterior
Shakira și Jennifer Lopez au făcut show în finala Super Bowl, liga de fotbal american. Video!
Articolul următor