Mâncarea din urzici este una ușoară și de sezon. Conține vitamine și minerale, de aceea nu ar trebui să neglijezi acest dar al naturii. Iată câteva rețete gustoase!
Pilaf cu urzici
Ingrediente: 400 g orez, 500 g urzici, 150 g ciuperci, un ardei, doi morcovi, o ceapă, sare, piper.
Mod de preparare: Se curăță și se spală urzicile, după care se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se lasă la scurs și se toacă mărunt. Se călește ceapa tăiată mărunt după care adaugă orezul, morcovii tăiați rondele, ardeiul și ciupercile tocate mărunt. O cană din apa în care au fiert urzicile se adaugă peste conținut și se lasă să fiarbă la foc înăbușit. Atunci când orezul este aproape gata, se adaugă urzicile, se condimentează cu sare și piper după gust. Preparatul se mai ține pe foc aproximativ 10 minute.
Urzici cu mămăligă
Ingrediente: 1 kg urzici, 1 crenguță leuștean, 1 cățel, usturoi, 1 ceapă, 1 lingură făină albă, mălai.
Mod de preparare: Se pun urzicile la fiert cu o crenguță de leuștean și o ceapă tăiată în două. Când sunt fierte, scoate urzicile din apă, aruncă ceapa și păstrează apa în care au fiert. Peste urzici se adaugă 3 linguri cu făină de mălai și o lingură făină de grâu. Cu o lingură de lemn amestecă până obții o pastă. Între timp se taie mărunt un cățel de usturoi și leuștean. Compoziția de urzici se subțiază cu apa în care au fiert urzicile. Înainte cu 5 minute de a fi gata se adaugă usturoiul și leușteanul. Între timp se face mămăliguța. Într-o cratiță se încinge o lingură de ulei de măsline și se adaugă compoziția subțiată de urzici. Se mai fierbe un pic, după care o poți consuma cu încredere.
Ruladă de urzici umplută cu pește
Ingrediente: Somon afumat 200 de grame, 450 de grame urzici, 5 ouă, 200g cremă de brânză cu verdeață, sare.
Mod de preparare: Urzicile se spală, se pun la scurs și se mărunțesc în blender. Separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă. Apoi se amestecă cu gălbenușurile bătute și urzicile mărunțite. Se căptușește o tavă cu hârtie de copt. Se toarnă compoziția pe hârtia de copt. Se pune la cuptor și se lasă până capătă compoziția culoarea aurie. Când este gata se scoate se întinde crema de brânză pe toată suprafața foii. Se întinde un strat uniform de somon afumat. Se rulează. Se lasă 2 ore în frigider și se taie felii. Poftă mare!
Plăcintă cu spanac, urzici şi praz
Ingrediente: 1 kg de spanac, 500 g urzici, 800 g praz, 3 cepe roşii, 400 g margarină, 10 g drojdie uscată, 3 linguri ulei, faină, un pahar mare de vin, o linguriţă de sare.
Mod de preparare: Într-un castron mare se pune faina, drojdia, sarea şi se omogenizează. În mijloc se face o gaură şi se toarnă vinul treptat, amestecând cu o lingură de lemn. Aluatul îl împărţi în două bucăţi din care vei întinde două foi. Margarina trebuie să fie la temperatura camerei pentru a o putea întinde pe foaie. Jumătate din cantitatea de margarină o întinzi pe o foaie şi cealaltă pe a doua foaie. Trebuie să păstrezi şi vreo două linguri de margarină ca să ungi plăcinta pe deasupra la final. După ce ai uns foaia, începe să o împăturești, ungând în acelaşi timp şi laturile pe care le întorci. Foile le împăturești până obţii două pachețele. Le bagi la frigider pentru a se odihni, timp în care faci umplutură. Opărește spanacul şi urzicile în apă fierbinte, le scurgi şi le toci mărunt. Ceapa o tai mărunt şi o călești în ulei încins. Tocă mărunt prazul şi-l adăugă-l peste ceapă. Îl lăși să fiarbă încet. După ce a fiert, îl amesteci cu spanacul şi urzicile. Scoate prima foaie de la frigider, întinde-o şi aranjează-o în tavă pe hârtie de copt, astfel încât marginile să depăşească tava. Pune şi compoziţia peste foaie. Acoperă plăcinta cu a doua foaie şi îi unești marginile ca să nu iasă compoziţia. Înţeapă plăcinta şi ungi-o cu puţină margarină topită. Pune-o în cuptorul încins pentru aproximativ o oră, până se rumeneşte.