Medic nefrolog: care sunt cele mai bune ape minerale de băut

Specialistul a efectuat o analiză minuţioasă a principalelor caracteristici specifice surselor de apă  pe care le consumăm în mod obişnuit şi îţi spune cum să alegi cea mai bună apă de băut, pornind de la faptul că litiaza renală, adică boala în care se formează pietre la rinichi, este în continuă creştere.

separator

99742186_1_644x461_fabrica-de-imbuteliat-apa-minerala-in-germania-1600-euro-vlahita1

„Din cauza faptului că apa de la robinet este de multe ori si in multe localităţi improprie consumului, apa de puţ fiind de asemenea prea dură şi contaminată frecvent cu nitriţi, majoritatea părinţilor foloseşte  de exemplu pentru prepararea laptelui praf la sugari, dar şi pentru copiii mai mari – apa plata.

Pornind de la faptul că frecvenţa microlitiazei şi chiar a litiazei renale, pietre la rinichi, este în creştere, chiar la vârste mici, am analizat compoziţia celor mai folosite ape plate din comerţ”, spune medicul Ovidiu Limoncu, specialist în nefrologie pediatrică, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Specialistul în nefrologie pediatrică a ţinut să facă şi câteva precizări, deosebit de importante:

„Trebuie menţionat de la început ca şi apa plata este tot o apă minerală, cu un conţinut mai mare sau mai mic în minerale, fără a fi însă carbogazoasă. De aici mirarea părinţilor când le spun că apa băuta de copil poate contribui la dezvoltarea microlitiazei! Invariabil toata lumea răspunde: „Dar noi bem numai apă plată!”.

Recomandările medicului, atunci când alegi o apă minerală, plată sau carbogazoasă:

1. Conţinutul în săruri de calciu (Ca) trebuie să fie cât mai redus. De ce? Calciul în exces se depune în rinichi;

2. Conţinutul în sodiu (Na) trebuie să fie cât mai redus. De ce? Consumul de sare favorizează litiaza;

3. Ph-ul apei trebuie să fie cât mai aproape de neutru (neutru=7, limita maxima admisa a Ph-ului pentru apa plata este 7.2);

4. Nitriţii trebuie să fie la zero! Prezenţa lor indică o contaminare cu deşeuri menajere;

5. Nitraţii trebuie să fie la zero! Prezenţa lor atestă o contaminare cu îngrăşăminte chimice;

6. Reziduu sec, adică nivelul impurităţilor, să fie cât mai mic.

Concluziile medicului

Analizând compoziţia unor sortimente de ape minerale plate româneşti, atât din datele oficiale, cât şi direct, de pe etichetă, doctorul a constatat următoarele:

– Conţinutul cel mai scăzut în calciu îl are apa Devin – 7,14 mg/l, urmată de Bucovina, cu 9,53mg/l şi de Izvorul minunilor cu 17,2mg/l . Dorna, Borsec, Zizin şi, în special, Biborteni au un conţinut mai ridicat de calciu. Evian si Perenna, din import, au, de asemenea, un conţinut mare de calciu!

– Conţinut de sodiu redus au apele: Izvorul minunilor (0.74mg/l), Aqua Carpatica (0.78mg/l) şi Dorna (0.92mg/l).

– Nivelul de nitraţi cel mai redus îl are Zizin (0,03mg/l), Devin (1,2mg/l), Aqua Carpatica (1,85mg/l). Se pare că importanţa acordată prezenţei acestui compus în unele reclame este exagerată

– Un pH cât mai apropiat de 7 îl are apa Bucovina.

– Reziduu sec cel mai mic îl are Bucovina şi Izvorul minunilor.

„Greu de tras o concluzie, dar, făcând un raport al caracteristicilor „bune”/„rele” din perspectiva câtorva lucruri care ne intereseaza în aceasta discuţie, apare, în ordine, că apele minerale plate Devin, Izvorul Minunilor şi Bucovina ar fi cele mai indicate pentru copii şi nu numai! Poate că o soluţie mai bună, în special pentru sugari şi copiii mici, ar fi folosirea unor sisteme casnice de filtrare a apei”.

sursa

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă

Dieta care reduce riscul de cancer și boli de inimă. Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor universitar la Harvard Medical School din Boston, vorbește despre cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă.

„Acesta este un studiu important, deoarece confirmă faptul că principiile dietei mediteraneene tradiționale (care a fost studiată cel mai intens) pot fi aplicate și altor culturi”, potrivit Dr. Walter Willett.

Dieta Atlantică, „verișoara” dietei mediteraneene, poate conține câteva indicii pentru o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de a muri prematur din cauza cancerului sau bolilor de inimă.

Dieta care oferă numai beneficii

„Aceasta este o dovadă a faptului că o astfel de dietă, care pune accentul pe aprovizionarea locală în măsura în care este posibil, oferă beneficii atât oamenilor, cât și planetei. Aceasta este o concluzie bună”, a afirmat dr. Katz.

Aceasta include pește proaspăt, puțină carne roșie, lactate, leguminoase, legume proaspete, cartofi consumați în supe de legume, pâine integrală și un consum moderat de vin. Apreciata dietă mediteraneană e bazată pe plante, cu accent pe fructe și legume, cereale integrale și fasole.

Dieta bazată pe plante, conform studiului, ajută la combaterea diabetului și la creșterea în greutate. Carnea roșie este folosită doar pentru a da savoare unui fel de mâncare, iar peștele gras cu ouă, lactatele și carnea de pasăre se consumă în porții mult mai mici. În plus, se pune accentul pe mâncarea gătită în casă.

Conform unui studiu publicat în luna decembrie a anului 2023, s-a constatat că dieta Atlantică a redus riscul de deces din orice cauză pe o perioadă de 14 ani în Spania, Cehia, Polonia și Marea Britanie, în cazul persoanelor cu boli cronice severe. De asemenea, a redus riscul de deces din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare pentru aproape 36.000 de persoane participante la studiu cu vârste cuprinse între 18 și 96 de ani.

Consumul de mai mult pește, fasole și legume este, de asemenea, asociat cu scăderea nivelului de proteine, un semn de inflamație în organism.

sursa

Mini-ecograf pentru gravide! O invenţie utilă pentru viitoarele mămici
Articolul anterior
Adevărul despre răspândirea cancerului a ieşit la iveală! Cum se propagă boala
Articolul următor