Medic nefrolog: care sunt cele mai bune ape minerale de băut

Specialistul a efectuat o analiză minuţioasă a principalelor caracteristici specifice surselor de apă  pe care le consumăm în mod obişnuit şi îţi spune cum să alegi cea mai bună apă de băut, pornind de la faptul că litiaza renală, adică boala în care se formează pietre la rinichi, este în continuă creştere.

separator

99742186_1_644x461_fabrica-de-imbuteliat-apa-minerala-in-germania-1600-euro-vlahita1

„Din cauza faptului că apa de la robinet este de multe ori si in multe localităţi improprie consumului, apa de puţ fiind de asemenea prea dură şi contaminată frecvent cu nitriţi, majoritatea părinţilor foloseşte  de exemplu pentru prepararea laptelui praf la sugari, dar şi pentru copiii mai mari – apa plata.

Pornind de la faptul că frecvenţa microlitiazei şi chiar a litiazei renale, pietre la rinichi, este în creştere, chiar la vârste mici, am analizat compoziţia celor mai folosite ape plate din comerţ”, spune medicul Ovidiu Limoncu, specialist în nefrologie pediatrică, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Specialistul în nefrologie pediatrică a ţinut să facă şi câteva precizări, deosebit de importante:

„Trebuie menţionat de la început ca şi apa plata este tot o apă minerală, cu un conţinut mai mare sau mai mic în minerale, fără a fi însă carbogazoasă. De aici mirarea părinţilor când le spun că apa băuta de copil poate contribui la dezvoltarea microlitiazei! Invariabil toata lumea răspunde: „Dar noi bem numai apă plată!”.

Recomandările medicului, atunci când alegi o apă minerală, plată sau carbogazoasă:

1. Conţinutul în săruri de calciu (Ca) trebuie să fie cât mai redus. De ce? Calciul în exces se depune în rinichi;

2. Conţinutul în sodiu (Na) trebuie să fie cât mai redus. De ce? Consumul de sare favorizează litiaza;

3. Ph-ul apei trebuie să fie cât mai aproape de neutru (neutru=7, limita maxima admisa a Ph-ului pentru apa plata este 7.2);

4. Nitriţii trebuie să fie la zero! Prezenţa lor indică o contaminare cu deşeuri menajere;

5. Nitraţii trebuie să fie la zero! Prezenţa lor atestă o contaminare cu îngrăşăminte chimice;

6. Reziduu sec, adică nivelul impurităţilor, să fie cât mai mic.

Concluziile medicului

Analizând compoziţia unor sortimente de ape minerale plate româneşti, atât din datele oficiale, cât şi direct, de pe etichetă, doctorul a constatat următoarele:

– Conţinutul cel mai scăzut în calciu îl are apa Devin – 7,14 mg/l, urmată de Bucovina, cu 9,53mg/l şi de Izvorul minunilor cu 17,2mg/l . Dorna, Borsec, Zizin şi, în special, Biborteni au un conţinut mai ridicat de calciu. Evian si Perenna, din import, au, de asemenea, un conţinut mare de calciu!

– Conţinut de sodiu redus au apele: Izvorul minunilor (0.74mg/l), Aqua Carpatica (0.78mg/l) şi Dorna (0.92mg/l).

– Nivelul de nitraţi cel mai redus îl are Zizin (0,03mg/l), Devin (1,2mg/l), Aqua Carpatica (1,85mg/l). Se pare că importanţa acordată prezenţei acestui compus în unele reclame este exagerată

– Un pH cât mai apropiat de 7 îl are apa Bucovina.

– Reziduu sec cel mai mic îl are Bucovina şi Izvorul minunilor.

„Greu de tras o concluzie, dar, făcând un raport al caracteristicilor „bune”/„rele” din perspectiva câtorva lucruri care ne intereseaza în aceasta discuţie, apare, în ordine, că apele minerale plate Devin, Izvorul Minunilor şi Bucovina ar fi cele mai indicate pentru copii şi nu numai! Poate că o soluţie mai bună, în special pentru sugari şi copiii mici, ar fi folosirea unor sisteme casnice de filtrare a apei”.

sursa

Mini-ecograf pentru gravide! O invenţie utilă pentru viitoarele mămici
Articolul anterior
Adevărul despre răspândirea cancerului a ieşit la iveală! Cum se propagă boala
Articolul următor
Alte articole interesante