Ai un mod de viaţă activ, nu mănânci seara după orele 18.00, dar nu reuşeşti să scapi de kilogramele în plus? Greşeala poate fi în alimentaţie! Una din cele mai puţin cunoscute erori este timpul necesar digestiei produselor în stomac.
Dacă carnea stagnează în stomac 3-5 ore, iar tu ai mâncat imediat după ea un măr care are nevoie doar de 40 min., atunci mărul nu poate să ajungă în intestine, unde are loc absorbţia nutrienţilor, va fi blocat de carne. În consecinţă, mărul va fermenta şi va ajunge în stare de putrefacţie în intestine, iar organismul nu va beneficia de microelementele conţinute în măr. În plus, ţi-ai asigurat o indigestie, balonare, flatulenţă etc.
Vezi mai jos de cât timp au nevoie alimentele pentru a ajunge în intestine.
Trebuie să ştii că alimentele au nevoie de diferite enzime şi medii pentru a fi digerate în stomac. De exemplu, carnea se digeră într-un mediu acid în stomac, iar combinarea ei cu lapte este fatală. Laptele va neutraliza mediul din stomac astfel că digestia cărnii va fi mult îngreunată.
Este bine ca la o masă să consumăm mai întâi alimentele care se digeră cel mai ușor
Astfel, evităm stocarea alimentelor în stomac pentru perioade lungi, până la digerarea primelor alimente ingerate. Așadar, mâncăm mai întâi salata de legume apoi carnea. Lucrurile se complică un pic atunci când mâncăm feluri mai elaborate de mâncare care conţin ingredient diferite.
Atunci când combinăm mai multe alimente într-un fel de mâncare, sistemul nostru digestiv procesează mâncarea într-un timp dat de alimentul care se digeră mai greu. Dacă mâncăm fructe cu cereale, de exemplu, deși fructele mâncate singure se digeră mai repede, prin combinarea lor cu cerealele stau mai mult timp în stomac, până la digerarea cerealelor.
Sunt și alimente care pot fi combinate cu succes fără să se modifice timpul de digestie
De exemplu, putem combina portocale cu grapefruit, mere cu pere, piersici cu prune, toate fructele de pădure între ele, fructele uscate etc. De asemenea, pot fi combinate salatele între ele sau salatele combinate cu alte frunze verzi, fasolea și mazărea, toate alunele și semințele sau legumele cu amidon.
Nu este recomandat să combini fructele cu alte alimente
Fructele se digeră cel mai repede, astfel combinarea acestora cu alte alimente ar putea afecta procesul de digestie. Putem combina fructe acide (cum ar fi citricele si ananasul) cu fructe sub-acide (cum sunt merele și strugurii). Fructele dulci și pepenii ar trebui consumate singure. Totuși sunt și câteva excepții: majoritatea fructelor pot fi combinate cu frunze verzi; merele, lămâile și roșiile pot fi combinate cu legume fără probleme; putem combina fructele cu nuci atâta timp cât se păstrează o proporție de 80% fructe la 20% nuci.