Nutriţionista care desfiinţează teoria despre carnea de porc: „Este mai slabă şi decât cea de pui”

Dr. Mihaela Bilic ne asigură că putem mânca liniştiţi carne de porc, sarmale, piftie, chiar şi câteva feliuţe de slăninuţă, atât timp cât suntem cumpătaţi. Ea desfiinţează miturile legate de carnea de porc, spunând că nu există niciun argument pentru care aceasta nu ar trebui inclusă în alimentaţia copiilor.

separator
Mihaela_Bilic_4c8909096c1

„Mâncarea nu trebuie să fie nici perfectă, nici ideală, nici excesiv de sănătoasă. Noi, oamenii, am fost lăsaţi de natură să împărţim produsele în două categorii: comestibile sau necomestibile. Alimentele ori sunt bune de mâncat, comestibile, deci sănătoase, ori nu sunt comestibile, nu sunt sănătoase, nu le mâncăm. Între acestea două nu există grade de comparaţie. A vrea noi să inventăm un aliment mai sănătos ca altul este de-a dreptul stupid. După cum scrie în cărţile de nutriţie, doza face otrava. Dacă ne propunem să mâncăm excesiv de sănătos şi mâncăm numai seminţe de in, bineînţeles, că ne vor face rău. Alimentaţie sănătoasă înseamnă moderaţie ca şi cantitate şi diversitate. Deci, important este să mâncăm puţin din tot“,a mărturisit dr. Mihaela Bilic într-un interviu, pentru adevărul.ro.

68397_sfintirea-mesei-ajun-1

Cum consideraţi preparatele tradiţionale româneşti: sarmalele, piftia, cozonacul?
Eu sunt genul de persoană care găseşte aspecte pozitive în orice. Dacă vrei neapărat să desfiinţezi un lucru, poţi să faci asta. Sarmalele sunt în primul rând fierte. Deci ce poate fi greşit? Ele conţin carne cu orez şi varză. Carnea asociată cu glucide din făinoase şi legume alcătuiesc o farfurie echilibrată. Sarmalele preparate aşa din moşi-strămoşi înseamnă o alăturare corectă din punct de vedere nutriţional. În schimb, dacă în loc să iei pulpă slabă de porc, faci sarmale din jumătate slănină, jumătate carne, este pentru că aşa vrei tu să le prepari grase, nu pentru că sarmalele prin definiţie nu ar fi sănătoase. La rândul ei, piftia este un amalgam de oase, zgârciuri, puţină carne, toate fierte. Este un aliment dietetic, cu condiţia să înlăturăm grăsimea după ce s-a întărit. Singura despre care nu am cum să spun lucruri bune este salata boeuf. Este un deliciu, dar care are multe calorii din cauza uleiului. De aceea, maioneza ar trebui pusă doar cât să ungă puţin ingredientele, nu să le înece. Salata de boeuf se transformă într-o bombă calorică din cauza maionezei. Nu e greşit să punem o felie de pâine lângă maioneză pentru că, mărind partea de carbohidraţi, mai diluezi puţin grăsimea. Cozonacul e o variantă de desert mai puţin dulce decât orice prăjitură. Este un făinos cu aproximativ 15% grăsime şi puţin zahăr, care nu poate fi pus la categoria tort. O felie de cozonac este ca şi cum am mânca două felii de pâine cu unt şi gem. O felie de cozonac şi un pahar cu lapte poate fi micul dejun perfect de Crăciun.

Carnea de porc este bună şi pentru copii?
Am auzit medici care spun că la diversificare trebuie să-i dai copilului carne de curcan şi de vită. Dar porcul de ce nu? Ce are carnea de porc? Vă spun eu, nu există niciun argument contra cărnii de porc. Ba dimpotrivă: grăsimea de porc este mai puţin saturată şi mai sănătoasă decât cea de vită. Porcul nu este un animal rumegător, ci monogastric, fiind 94% compatibil cu omul. Cum digeră un copil carnea de porc nu o va digera pe cea de vită. Important este să alegi o bucată slabă de porc. De exemplu, muşchiul de porc este mai slab decât orice bucată de carne de vită, iar muşchiuleţul este mai slab şi decât pulpa de pui. Dacă porcul este hrănit corect şi este crescut în aer liber, carnea lui are şi omega 3.

Aceste informaţii cred că vor fi pe placul multor români, acum în perioada sărbătorilor, când carnea de porc este aproape pe fiecare masă. Carnea de porc merită a fi reabilitată. Se poate vedea cu ochiul liber că grăsimea de porc este bogată în acizi graşi mononesaturaţi similari cu uleiul de măsline. Gândiţi-vă cum arată slăninuţa, în ce fel este de fragedă. În momentul în care o laşi la temperatura ambiantă devine moale, exact ca uleiul de măsline, când stă pe masă e lichid, când îl pui la frigider precipită. Ca şi gust, slăninuţa este plăcută, poate fi mâncată, pe când seul de oaie, de exemplu, ori grăsimea de vită este atât de greţoasă şi de tare încât arată clar cât este de saturată. Nimeni nu poate mânca o bucată de grăsime de vită aşa cum mâncăm o fâşie de slăninuţă. Ani întregi nu am pus la îndoială calitatea cărnii de porc. Ne-am trezit acum să spunem, vai de mine, porc nu, dar de fapt nu ştim de ce. Este un fel de prejudecată. În cărţile de nutriţie, porcul e lăudat. Nu ştiu de unde au învăţat acei oameni şi ce anume, dar cine face astfel de afirmaţii trebuie întrebat: „Dar de ce?“. Şi să vină cu un argument clar, nu că aşa au auzit.

Noi trăim în relaţie cu natura, indiferent dacă ne place sau nu. Organismul nostru are nevoie de un strat de grăsime ca o păturică. Grăsimea asigură perpetuarea speciei. Îi invidiem de obicei pe oamenii care au un metabolism rapid şi nu asimilează caloriile, dar din punct de vedere al naturii ei sunt consideraţi defecţi şi un fel de rebuturi excluse de la reproducere, pentru că grăsimea egal supravieţuire. În codul nostru genetic, grăsimea înseamnă un bun preţios, un depozit de calorii extrem de concentrat cu care poţi trăi 40 de zile fără mâncare.

Atunci cura de slăbire ce este?
A-i spune organismului să piardă grăsimea este un act de agresiune, în neconcordanţă cu ceea ce este el învăţat de milioane de ani. Am fost proiectaţi să supravieţuim în condiţiile de acum milioane de ani şi orice calorie consumată în exces în condiţii de penurie alimentară să fie depusă şi păstrată cu grijă. Acum, din păcate, natura nu a observat că suntem supuşi unei abundenţe alimentare la care noi nu ştim să facem faţă, de care nu ştim să ne protejăm şi pentru care organismul mai are nevoie de două milioane de ani să facă mecanisme inverse. Adică în momentul în care mâncăm mult, el să piardă caloriile respective sub formă de dioxid de carbon sau sub formă de transpiraţie, şi noi să ne păstrăm silueta. Dar până se va produce această resetare, noi suntem într-o situaţie extrem de păguboasă. Suntem proiectaţi să trăim în lipsă de alimente, să depunem totul ca şi depozite de grăsime şi culmea viaţa noastră se desfăşoară fiind înconjuraţi de mâncare.

Astfel se explică epidemia de obezitate?
Da, pentru că nu ştim să ne protejăm. Am paciente care spun „eu nu pot să mă abţin pentru că sunt pofticioasă“. Dar este o chestiune obligatorie. Cine nu este pofticios şi nu este atras de mâncare ori are o boală psihică, ori are o altă problemă. A te condamna că eşti pofticios este ca şi cum ai nega firescul din fiinţa ta. Suntem făcuţi să fim pofticioşi, să fim atraşi de mâncare, să fim curioşi, să vrem să gustăm. De aceea ni s-au dat şi simţurile. Dacă nu văzul, măcar mirosul, ceva trebuie să ne atragă spre mâncare. În aceste condiţii, trebuie să ne dezvoltăm nu numai strategii de evitare, dar un fel de armură.

658x0_mihb

Şi atunci cum pot reuşi să slăbească oamenii care au probleme cu greutatea?
Cu atenţie în orice moment al zilei, cu asumarea răspunderii faţă de ceea ce este în farfurie, cu întrebări nenumărate de genul unui discurs intern „mi-e foame sau nu?“. Trebuie să mâncăm dacă, pe o scară de la 1 la 10, foamea este mai sus de 7. Mai jos de această notă, foamea poate fi de plictiseală, poate fi un obicei, poate fi un alt motiv. Noi nu mai ştim să ne recunoaştem foamea şi nu o mai folosim ca instrument în a ne autoriza consumarea unei mese.

Mâncăm numai de foame, nu şi de plăcere?
Ba da. Nu numai de plăcere, mâncăm din zeci de motive. Mâncăm emoţional, mâncăm ca să neutralizăm trăiri şi energii negative, mâncăm de plictiseală, mâncăm de singurătate, mâncăm de bucurie. Dacă noi nu reuşim să ne identificăm toate aceste motive şi să realizăm că în afară de foame nu este nimic pentru care trebuie să mâncăm, s-ar putea să dăm vina inutil pe mâncare. Dacă tu mănânci că eşti singur, că eşti frustrat, că eşti furios, că eşti dezamăgit, ce vină are mâncarea în povestea asta? Nu mâncarea e de vină, ci modul în care noi o folosim. Nici un nutriţionist nu te poate opri să mănânci până când tu nu îţi pui întrebarea „dar eu de ce mănânc?“. Şi uşor-uşor să diferenţiezi „acum mănânc de foame, acum mănânc de poftă“. Mâncatul de plăcere nu e nicio crimă. Poţi să spui „nu-mi este foame, dar mănânc de plăcere“. Dar trebuie să ai grijă ca plăcerea să nu aibă un preţ greu. Să nu ajungi să te uiţi în oglindă şi să vezi că plăcerea s-a transformat în viciu. Dacă eşti plictisit şi nu ştii să identifici în viaţă lucruri care să-ţi placă, iar mâncarea e singura ta plăcere, atunci cine este de vină? Trebuie să te uiţi în interiorul tău şi să ai curajul de a-ţi rezolva în mod real problemele. Or, acest lucru nu îl poate face niciun nutriţionist. Peste 90% din nutriţionişti îţi dau o listă cu alimente permise şi interzise. Dar nu foloseşte la nimic acest lucru. Te apuci şi mănânci ca un robot, ignorând total organismul, senzaţiile alimentare, slăbeşti, dar cum se termină cura, rămâi cu problemele din viaţa ta, cu incapacitatea de a face faţă disconfortului, de a-ţi identifica emoţiile. Cura de slăbire este o amăgire.

Dietetic înseamnă sănătos?
Nu. Aici pot apărea confuzii. De exemplu, ciocolata e sănătoasă, dar nu e dietetică. În boaba de cacao sunt substanţe miraculoase, mai ceva ca un medicament, aminoacizi care fac bine creierului, minerale fabuloase, vitamine. Ciocolata este cel mai deştept dulce.

Cinci fructe şi legume zilnic?
Eu aş spune mai degrabă cinci legume zilnic şi fructele opţional. Fructele nu sunt alimente de bază. Fructul trebuie să fie asociat cu ideea de desert. E un dulce care se mănâncă din când în când, nu e obligatoriu. Într-un pahar de suc de fructe proaspăt stors, fresh, avem până la şase linguriţe de zahăr. Putem avea toţi fitonutrienţii şi vitaminele din legume. La capitolul legume, nu numai că nu consumăm suficiente, dar niciodată nu o să fie prea multe. La fiecare masă trebuie să umplem jumătate din farfurie cu legume.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Artiștii ruși nu știu cum să mai epateze. Cine a ieșit în evidență la «Песня года»
Articolul anterior
Buchete de mireasă din bijuterii…și alte curiozități la nunțile originale
Articolul următor