O substanţă conţinută în uleiul de măsline protejează contra celulelor canceroase

Compusul antioxidant se numeşte oleocantal şi a fost cunoscut până în prezent pentru capacitatea sa de a neutraliza o varietate de celule canceroase umane, însă mecanismul de acţiune al acestuia  nu a fost înţeles până de curând.

separator

ulei maslineO echipă de cercetători a descoperit acum nu doar că antioxidantul oleocantal distruge celulele canceroase, dar şi că face acest lucru fără să dăuneze celulelor sănătoase în organism.

Paul Breslin, profesor la Universitatea Rutgers, considera că oleocantalul distruge celulele canceroase ţintind o proteină cheie din acestea care declanşează apoptoza, proces prin care celulele vătămate îşi declanşează autodistrugerea ca răspuns la un anumit semnal. Pornind de la acestă teorie, profesorul a început să studieze îndeaproape procesul alături de colegii săi biologi de la Colegiul Hunter din New York.

“Aveam nevoie să determinăm dacă oleocantalul ţintea acea proteină cauzând moartea celulelor”, explică Breslin.

Cercetătorii au fost surprinşi iniţial de cât de rapid acţiona oleocantalul împotriva celulelor cancerose. Dacă apoptoza necesita între 16 şi 24 de ore pentru a-şi face efectul, oleocantalul distrugea celulele canceroase în doar 30 de minute -1 oră. Ulterior, ei au descoperit că olocantalul pătrundea în veziculele celulelor canceroase, “depozitele” unde sunt stocate “deşeurile” celulelor. Prin străpungerea acestora se producea revărsarea mai multor enzime care provocau moartea celulei. În cazul celulelor sănătoase, oleocantalul provoca o oprire temporară a ciclului lor de viaţă. După 24 de ore acesta revenea la normal.

Află cum luptă culorile alimentelor cu diverse tipuri de cancer

Cercetătorii spun că vor continua să studieze efectul substanţei antioxidante la nivelul celulelor canceroase în condiţii de laborator şi susţin că o dietă care să includă alimente sănătoase este esenţială şi protejează organismul contra diverselor boli.

sursa

De 1 iunie sărbătorim copilăria la Shopping MallDova!
Articolul anterior
Cât de periculos este să înghiți guma de mestecat
Articolul următor
Alte articole interesante