Pâinea – un cocktail de chimicale!

O analiză a pâinii de pe piaţa românească, apărută pe site-ul “teste comparative”, arată că majoritatea producătorilor folosesc de la cinci până la opt E-uri la fabricarea acestui aliment. Nu este exclus că şi producătorii de la noi folosesc aceeaşi tehnică de producere a pâinii.

paine-460x345

Amestecul de E-uri, extrem de nociv

paine_alba_09ebb70e42Aproape toate aceste E-uri sunt substanţe chimice introduse în pâine, în principal pentru a-i menţine prospeţimea. “Pâinea făcută la ţară, pe vremuri, ţinea cel puţin şapte zile. Era realizată după procedeul polifazial cu maia. Suferea o fermentaţie mai complexă, de peste 24 de ore, producându-se substanţe naturale de autoconservare a pâinii. Astăzi, pâinea modernă se face după procedeul monofazial, cu fermentaţie scurtă şi cu ciclu de fabricaţie foarte scurt. Dar ca să poată compensa ceea ce se pierde printr-o fermentaţie scurtă, se introduc aceste E-uri”, a precizat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Diabet, boli cardiovasculare şi cancer

99916320Pâinea de astăzi este un cocktail de chimicale, mai spune prof. dr. Mencinicopschi. “Grâul acesta modern, cu o altă structură genetică, are un indice glicemic ridicat şi, mai ales la pâinea albă, este un produs dezechilibrat nutriţional. Pâinea a ajuns să crească riscul de boli cronice, de obezitate, de boli cardiovasculare, de cancer de colon şi diabet de tip II. Mai mult, grâul modern este un grâu cu potenţial alergen mult mai ridicat, poate induce intoleranţe sau chiar boala celiacă, foarte gravă şi destul de răspândită la noi, dar e subdiagnosticată”, a mai afirmat prof. dr. Mencinicopschi.

 Sursa

Top 5 femei fatale din Republica Moldova
Articolul anterior
Bradul felinar, încă o surpriză marca “Balul Bradului”
Articolul următor
Alte articole interesante