Patru tone de peşte, infestat cu viermele Anisakis, retrase de la vânzare!

După ce au descoperit că tot peştele era infestat cu paraziţi, inspectorii Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au retras cele 3800 de kg de peşte de la comercializare.

separator

sssss

Cum ajunge peştele infestat în România? Inspectorii ANSVSA au fost notificați prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje de către DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziţi a produsului “trunchi  de merluciu congelat”, provenit din Spania.

Sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3840 de kg, 1578 de kg – din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular şi 2262 de kg – din loturile de produs cu localizare viscerală, potrivit specialiştilor.

„În urma efectuării examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis în viscere, iar în probele din alte două loturi a fost decelată prezenţa larvelor parazitului atât în viscere, cât şi în musculatura dorsală şi cea abdominală”, mai arată ANSVSA.

Ministrul român al Agriculturii, Achim Irimescu, în urmă cu câteva săptâmăni făcea o serie de declaraţii controversate cu referire la viermele Anisakis, care trăiește în intestinele peștelui. Conform reglementărilor europene, peștii ar trebui eviscerați, dar, “pentru că România e piaţa de mâna a 10-a ”, nu se face acest lucru, oamenii riscând să se îmbolnăvească, spunea chiar ministrul.

“Vă dau un caz concret. În marea Nordului este un vierme Anisakis, de 2-3 cm, care stă în intestinele macroului şi alţi peşti. În toată Europa, la peştele asta, pentru că are alt preţ, se eviscerează, se scot viscerele şi cu ele odată se scoate şi viermele.
,,Pentru România că e piaţa de mâna a 10-a  nu se evicerează şi se aduce foarte ieftin. E mână de lucru să iei fiecare peşte în parte să scoţi intestinele, nu-i aşa! Si în România se lasă aşa. Se congelează în principiu, dacă ajunge să se congeleze la timp, dacă nu până să ajungă să se congeleze la minus 22 grade, asta e regula europenă şi internaţională, viermii migrează de pe vapor până ajunge el la refrigerat, migrează în muşchi, şi asta e un peşte contaminat, pentru că s-au făcut studii…”, declara ministrul Agriculturii pentru Ziarul Financiar.

sursa

Shopping MallDova a premiat câștigătorii Tombolei Pascale! Vezi cine a câștigat mașina
Articolul anterior
Acest copilaş cântărea enorm la doar 15 ani! Vezi cum a fost salvat de către medici în ultima clipă
Articolul următor
Alte articole interesante