Lorena Bogza a postat pe facebook o reţetă de turte cu julfă, numite şi “pelincuţele Domnului”. Este o tradiţie la români ca în Ajun de Crăciun să se prepare aceste dulciuri.
“Repetitie pentru Ajun de Craciun – turte cu julfa sau pelincile Domnului. Amintiri din copilarie. O bunatate”, a scris prezentatoarea tv.
Iată reţeta:
„Turtele se fac dintr-un aluat simplu de apa, faina, sare (fara drojdie). Trebuie sa fie foarte, foarte subtiri – ca foita de tigara, cum se spune. Acasa le coceam pe plita, la foc iute. Mare grija sa nu se arda. Apoi se pun la uscat. La casa mea de acum am cumparat din comert (ca n-am plita si, oricum, e muuuuult mai simplu). Apoi se face crema: samanta de canepa (noi am avut cam 8-10 foi un pic mai mari de A4 si vreo 400 g de samanta de canepa – in coaja!!!!) se rasneste (am dat-o prin blender – dar la tara se bate in piua), am pus-o intr-o sita si am spalat-o bine, bine.
Atentie, tocmai apa care s-a scurs este cea buna!!! Ea se pune la fiert, la foc foaaarte mic, intr-un vas cu fundul gros, iar caimacul care se face deasupra se aduna si se pune intr-un vas. Peste el se adauga zahar, zahar vanilinat, esente (nu prea multe, sa nu distruga gustul canepei). Si gata crema!!! Se iau foile, se trec prin apa in care a fiert canepa (din care ati scos caimacul) – atentie ca apa sa fie fierbintica, pentru ca ele sa se moaie bine, se aseaza intr-un vas, deasupra se pune un strat de crema, se presoara nuci (macinate sau taiate), puteti pune si un pic de miere de albine. Si continuati tot asa pana se termina.
Se lasa la rece peste noapte si se mananca de Ajun, ca e post.”