Pericolul consumului de produse ”Light”

Produsele light nu contribuie la slăbire, ci pot chiar încuraja îngrășarea.

separator
Termenul „light” este speculat la maximum de firmele producatoare de băuturi răcoritoare și de alimente.

mibdbf

Acest termen sugerează cumpărătorului că e vorba un produs ușor, dietetic, prin urmare sănătos și extrem de util în curele de slăbire, ceea ce nu este adevărat. Ca de obicei, este esențial să citești eticheta și să nu te lași păcălită de precizările „0% grăsimi”, „0% zahăr” sau „0% calorii” tipărite cu litere mari. Citind cu atenție vei vedea că poate produsul are „0% zahăr” sau „grăsimi”, dar conține nenumărate E-uri.

De ce produsele light fără zahăr îngrașă?

3CAIWJUY3-349x210Zahărul din aceste produse a fost înlocuit cu edulcoranți (aspartam-E 951, acesulfam K-E 950, ciclamati-E 952, zaharina-E 954). Aceștia, deși conțin mult mai puține calorii decât zahărul, au un efect metabolic contrar: îngrașă! De ce? Pentru că nu numai că nu reduc pofta de dulce, ci o accentuează. Îndulcitorii perturbă senzațiile de sațietate –foame, decuplându-le de aportul alimentar. Astfel creierul, după ce a receptat senzația de dulce, așteaptă recompensa calorică.

Aceasta însă nu mai vine și astfel se crează un stres metabolic concretizat prin reținerea caloriilor lipsă din alte alimente. Spre deosebire de zahăr, care participă la apariția semnalului de sațietate, îndulcitorii nu participă la generarea acestei senzații. Astfel, simțim nevoia de a consuma mai multe și mai multe alimente.

De asemenea, au loc și perturbări ale secreției de insulină – în lipsa zaharurilor insulina devine inutilă provocând, la rândul ei, o puternică senzație de foame.

pericolele-light-din-alimentatie-16407277

Pe langă perturbarea mecanismelor de reglare a foamei, aditivii alimentari pot amplifica dependentele alimentare. În timp, se poate instala ”dependența gustativă”, care poate degenera în comportamente active de căutare compulsivă a unor alimente nefiresc și nenatural de gustoase.

Iata cum alimentele “light” pot fi mult mai nocive decât variantele lor normale.

Prin urmare, dacă tot cauți alimente light, ar fi bine să le alegi pe cele naturale: iaurt, carne slabă, fructe și legume în stare proaspătă.

Sursa

Poze cu fetiţa lui Timati!
Articolul anterior
Se cunoaște lista designerilor KLUMEA care vor concura la IAMANIA!
Articolul următor
Alte articole interesante