Pericolul consumului de produse ”Light”

Produsele light nu contribuie la slăbire, ci pot chiar încuraja îngrășarea.

separator
Termenul „light” este speculat la maximum de firmele producatoare de băuturi răcoritoare și de alimente.

mibdbf

Acest termen sugerează cumpărătorului că e vorba un produs ușor, dietetic, prin urmare sănătos și extrem de util în curele de slăbire, ceea ce nu este adevărat. Ca de obicei, este esențial să citești eticheta și să nu te lași păcălită de precizările „0% grăsimi”, „0% zahăr” sau „0% calorii” tipărite cu litere mari. Citind cu atenție vei vedea că poate produsul are „0% zahăr” sau „grăsimi”, dar conține nenumărate E-uri.

De ce produsele light fără zahăr îngrașă?

3CAIWJUY3-349x210Zahărul din aceste produse a fost înlocuit cu edulcoranți (aspartam-E 951, acesulfam K-E 950, ciclamati-E 952, zaharina-E 954). Aceștia, deși conțin mult mai puține calorii decât zahărul, au un efect metabolic contrar: îngrașă! De ce? Pentru că nu numai că nu reduc pofta de dulce, ci o accentuează. Îndulcitorii perturbă senzațiile de sațietate –foame, decuplându-le de aportul alimentar. Astfel creierul, după ce a receptat senzația de dulce, așteaptă recompensa calorică.

Aceasta însă nu mai vine și astfel se crează un stres metabolic concretizat prin reținerea caloriilor lipsă din alte alimente. Spre deosebire de zahăr, care participă la apariția semnalului de sațietate, îndulcitorii nu participă la generarea acestei senzații. Astfel, simțim nevoia de a consuma mai multe și mai multe alimente.

De asemenea, au loc și perturbări ale secreției de insulină – în lipsa zaharurilor insulina devine inutilă provocând, la rândul ei, o puternică senzație de foame.

pericolele-light-din-alimentatie-16407277

Pe langă perturbarea mecanismelor de reglare a foamei, aditivii alimentari pot amplifica dependentele alimentare. În timp, se poate instala ”dependența gustativă”, care poate degenera în comportamente active de căutare compulsivă a unor alimente nefiresc și nenatural de gustoase.

Iata cum alimentele “light” pot fi mult mai nocive decât variantele lor normale.

Prin urmare, dacă tot cauți alimente light, ar fi bine să le alegi pe cele naturale: iaurt, carne slabă, fructe și legume în stare proaspătă.

Sursa

De ce e bine să mănînci nuci în fiecare zi

Nucile au efect împotriva depresiei, alungă stările de oboseală şi astenia. Nutriţioniştii consideră aceste fructe ca fiind alimente de bază în cadrul unei diete sănătoase, scrie noi.md.

Nucile au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3, motiv pentru care medicii nutriţionişti le recomandă în special persoanelor care suferă de depresie, acuză stări de oboseală sau se confruntă cu astenie. Mai multe, aceste fructe conţin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E şi P, peste 20 de aminoacizi, grăsimi nesaturate şi proteine. De aceea ele rămân un aliment de bază în cadrul unei diete sănătoase.

Avînd în vedere multitudinea de nutrienţi pe care aceste fructe le aduc organismului, medicii ne recomandă să mâncăm zilnic un pumn de nuci. În plus, datorită conţinutului ridicat de grăsimi bune, nucile sunt recomandate mai ales în perioada iernii, când factorii externi au un efect negativ asupra pielii. Totodată, ele îmbunătăţesc elasticitatea pielii, iar consumul lor este indicat şi persoanelor care suferă de diverse eczeme sau psoriazis. Consumul de nuci nu este contraindicat persoanelor care suferă de hepatită, dar acestea trebuie să mănânce în cantităţi mici. Nucile nu provoacă tulburări digestive dacă sînt corect asociate. Nu mânca niciodată nuci la o masă copioasă, de prânz sau cină. Se pot asocia cu crudităţi, dar nu se recomandă combinarea cu făinoase, carne, amidon, produse de patiserie şi dulciuri.

Pericolele ascunse din alimentele congelate

Alimentele congelate pot fi un pericol pentru sănătate. Consumul lor pe termen lung poate fi dezastruos deoarece conțin anumite substanțe periculoase pentru organism, scrie evz.ro.

Alimentele congelate sunt cu siguranță mai convenabile și mai puțin costisitoare față de pregătirea unei mâncări de la zero, totuși, consumul în mod constant ar putea face mult rău.

Viața noastră în lumea modernă se consumă la viteză maximă. În ziua de astăzi, timpul este esențial și toată lumea pare să fie mereu în criză de timp, ceea ce face dificil pentru mulți oameni să meargă la cumpărături sau să pregătească o masă sănătoasă și hrănitoare acasă.

Acest lucru a dus la o creștere semnificativă a cererii de alimente congelate gata de consumat, care necesită doar câteva minute de încălzire înainte.

Producătorii de alimente congelate se laudă cu faptul că folosesc ingrediente naturale și mai puțini conservanți. Cu toate acestea s-a descoperit cât de dăunătoare pot fi alimentele congelate pentru sănătatea noastră.

Medicii și nutriționiștii avertizează consumatorii că unele dintre aceste produse pot duce la boli grave. De exemplu, alimentele congelate au un conținut ridicat de sodiu, care poate fi dăunător pentru organism. Excesul de sodiu din dieta zilnică poate determina rigidizarea vaselor de sânge, ducând la hipertensiune arterială, atac de cord sau un accident vascular cerebral. De asemenea, vă poate afecta rinichii, oasele și aorta.

Alimentele congelate pot conține o varietate de conservanți și substanțe chimice pentru a preveni deteriorarea. Conservanții pot avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății, provocând o serie de probleme de sănătate. Sunt dovezi care arată că consumul de alimente congelate bogate în conservanți poate provoca reacții alergice, probleme gastrointestinale, dezechilibru hormonal și risc crescut de anumite tipuri de cancer.

Încălzire și dezghețare făcute în mod necorespunzător, un pericol

Încălzirea sau dezghețarea alimentelor congelate la o temperatură greșită poate favoriza creșterea bacteriilor E. coli, Listeria și Salmonella. Unele bacterii pot produce toxine care nu se distrug prin gătit, ducând la intoxicații alimentare chiar dacă alimentele sunt reîncălzite complet. Bacteriile din alimentele crude se pot răspândi în cele gata de consumat în timpul decongelării sau a reîncălzirii.

Un alt lucru de care ar trebui să ținem cont este acela că există posibilitatea ca alimentele congelate să piardă nutrienți în timpul procesului de reîncălzire sau decongelare.

Vitaminele C și B, de exemplu, sunt pretențioase la căldură și se pot degrada în timpul procesului de reîncălzire sau decongelare. Mineralele precum fierul, calciul și potasiul dispar din alimente în timpul gătirii sau reîncălzirii, mai ales dacă sunt fierte sau prea gătite.

Încă un lucru important, congelarea și dezghețarea pot afecta aromele alimentelor, făcându-le să aibă un gust fad, să devină uscate, dure pierzându-și textura și frăgezimea la încălzire, explică nutriționiștii.

Murăturile nu sunt doar o garnitură, ci un adevărat medicament natural

Murăturile în saramură nu sunt doar o garnitură gustoasă, ci pot fi și un adevărat medicament natural, datorită beneficiilor pe care le aduc sănătății. Acestea sunt bogate în probiotice, vitamine și minerale care contribuie la întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei și creșterea nivelului de energie.

Probiotice naturale: Procesul de fermentare produce bacterii benefice pentru sănătatea intestinală, ceea ce îmbunătățește digestia și poate întări imunitatea.

Vitamine și minerale. Murăturile sunt o sursă excelentă de vitamine B, C, K, precum și de minerale precum potasiu și magneziu, care ajută la menținerea sănătății oaselor și a inimii, susține evz.ro.

Antioxidanți.  Legumele folosite în murături, cum ar fi varza, castraveții și morcovii, sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi.

Hidratare și echilibru electrolitic. Sarea din saramură ajută la menținerea echilibrului electrolitic, mai ales după eforturi fizice, oferind un plus de energie.

Pentru a obține murături care să-ți ofere un maxim de energie și beneficii pentru sănătate, secretul constă în folosirea unei saramuri de calitate și a unor ingrediente naturale. 

Poze cu fetiţa lui Timati!
Articolul anterior
Se cunoaște lista designerilor KLUMEA care vor concura la IAMANIA!
Articolul următor