Pește radioactiv în magazine. Atenție, alertă de ultimă oră!

Specialiștii în igiena alimentară au dat startul unei campanii de educare a populației în vederea înțelegerii etichetelor și a informației pe care acestea le conțin. De data aceasta, alerta vine cu privire la conservele de ton. Consumatorii trebuie să fie foarte precauți cu privire la proveniența acestui pește, întrucât foarte multe capturi se fac în zone radioactive, însă despre acest lucru nicăieri nu este menționat. Specialiștii susțin că una din două conserve de ton, din comerț, are în compoziţie peşte contaminat cu Cesiu 137!

separator
14561463155c07111a

Studiul a fost realizat de experții Asociației Pro Consumatori (APC).

Specialiștii au analizat 33 de mărci de ton distribuite în comerț și au descoperit că în 40% din cazuri, conservele de ton sunt fie etichetate greșit, fie nu conțin suficiente informații pentru consumatori!

La 2 din 5 conserve de ton nu este menționată, pe etichetă, zona de pescuit!

Specialiștii au constatat însă că, de fapt, conservele de ton analizate provin din mai multe țări: 30% din Thailanda, 21% din Filipine, 15% din Spania, 6% din Ecuador, 6% din Cote D Ivoire, 3% din Bulgaria, 3% din Vietnam, 3% din Ghana, 3% din Seychelle, 3% din Mauritius, 3% din Grecia şi 3% din Italia.

În urmă cu şase ani, pe 11 martie 2011, ca urmare a dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima, Japonia, a avut loc cea mai mare deversare radioactivă din istorie. Considerând faptul că incidentul a avut loc în imediata apropriere a oceanului Pacific, studiile de specialitate estimează că cel puţin 80% din deşeurile rezultate în urma accidentului s-au deversat în apele Pacificului.1503585394331_20170812155332-S3

Reprezintă, însă, radiaţiile rezultate în urma dezastrului de la Fukushima o problemă? Părerile sunt împărţite, însă este o certitudine faptul că, în fiecare zi, aproximativ 300 de tone de apă contaminată radioactiv ajunge în apele oceanului Pacific, în prezent neexistând vreo variantă pentru stoparea acestui flux. Având în vedere faptul că, cel puţin până în acest moment al istoriei, omenirea nu s-a mai întâlnit cu un dezastru asemănător din punct de vedere al proporţiei, precauţia este cea mai bună tactică.

În ceea ce priveşte fauna din zona centralei de la Fukushima, un studiu publicat în revista PNAS („Proceedings of the National Academy of Sciences” – „Lucrări ale Academiei Naționale de Științe”) arată că peştii de apă dulce şi vieţuitoarele localizate pe fundul oceanului de lângă Fukushima au un risc mai ridicat de contaminare cu Cesiu radioactiv (Cs) decât cele mai multe alte tipuri de peşte oceanic din aceeaşi zonă; acest risc se micşorează cu cât peştii se îndepărtează mai mult de locul dezastrului.FAO_Major_Fishing_Areas_Labels_Food_Zones_Fukushima_Contamination_Map_Pacific_Sea_Currents_Fish_Tuna_www.RadioactiveChat.Blogspot.com_(1)

Șocant! Motivul pentru care conservele de ton se vând, uneori, la un preț redus pe rafturile din magazine

În mod direct, s-a estimat că a crescut concentraţia de Cs 137 (Cesiu 137) cu 2, pana la 3 ori, înregistrându-se concentraţii similare, dacă nu chiar mai mari decât cele de la Cernobîl. În mod indirect, contaminarea radioactivă are un impact semnificativ asupra mărfurilor provenite din zona afectată (Asia, Oceania, Australia şi America de Nord), printre acestea regăsindu-se si produsele alimentare. Produsele alimentare, în speţă conservele de peşte (ton), uleiul de peşte, produsele semi-preparate din peşte, toate prezintă, conform măsurătorilor efectuate, o radioactivitate sporită, acesta fiind şi motivul pentru care aceste produse sunt vândute, uneori, la un preţ redus pe rafturile magazinelor de tip supermarket.

Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, Președinte APC: 

„La alegerea unei conserve de ton trebuie să se aibă în vedere conținutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi şi de sare la 100 grame produs. Un alt aspect important îl reprezintă şi locul unde a fost pescuit peştele întrucât cel capturat în Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 în urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011. Din păcate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai gravă formă de poluare, iradierea în acest caz fiind de 20 de ori mai mare decât iradierea exterioară a corpului în aceleaşi condiţii privind cantitatea de element radioactiv”

De asemenea, specialistul recomandă consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. Aceste coduri sunt menționate pe etichetă.

20170802_085456 20170803_194523

Dumitru Bălan, nutriționist:

,,Referindu-mă strict la conservele de ton care se comercializează pe piaţa sunt nevoit să lansez un semnal de alarmă în privinţa consumului acestui tip de peşte, avertizând toate mamele însărcinate. Evitând consumul de ton, scade riscul intoxicării copilului cu metale grele şi este extrem de important acest aspect. Mercurul este un element toxic care se acumulează în rinichi, plămâni şi la nivelul pielii, iar în cantităţi ridicate poate produce numeroase probleme de sănătate, dintre acestea amintind: tahicardia, hipertensiunea, pierderea auzului, memoriei, părului, dinţilor şi a unghiilor, apariţia unor probleme neurologice etc. Sunt de părere că eticheta conservei de ton ar trebui să cuprindă această avertizare, fiindcă nu toate mamele însărcinate cunosc aceste detalii, considerând în acelaşi timp că şi instituţiile media ar trebui să informeze publicul larg asupra acestor aspecte care au legătură cu siguranţa alimentară.

Gabriella Pascaru Bisi, blogger, Ambasador Food Revolution Romania:

”Este foarte adevărat că de multe ori, o cutie de ton ne-a salvat cina, în momentele în care deschideam uşa frigiderului gol. În fond, este comod să avem în cămară câteva cutii, dar oare cât afectează caloriile acestora asupra modului de viaţă sănătos? Pentru cei ce doresc să slăbească este oare mai bine să consume ton în ulei sau ton natural? Haideţi să clarificăm câteva aspecte: mai întâi de toate este bine să ştim că tonul la conservă, vine preparat din diferite părţi a peştelui; cele mai preţioase sunt filé-ul care este slab şi burta care este grasă; părţile cele mai puţin preţioase ale tonului sunt cele de lângă cap şi gât. Un paradox în acest caz în opinia mea, este faptul că nu este obligatoriu conform legii să fie menţionat pe eticheta produsului, din ce parte a tonului a fost produsă conserva! Conserva de ton natural (în suc propriu) conţine un nivel ridicat de sodiu şi sare, nu  recomand întrucât acestea din urmă sunt inamicii retenţiei şi nu în ultimul rand, al persoanelor care suferă de tensiune arterială”.

În plus, peştele conservat disponibil în magazine, în marea lui majoritate, conţine potenţiatori de gust şi alţi conservanţi.

 

ANSA retrage un lot de ouă din cauza unei bacterii. Consumatorii pot returna produsul

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă de găină. Cauza retragerii este depistarea prezenței Salmonella în fecalele găinilor ouătoare. 

ANSA a anunțat retragerea unui lot de ouă de găină din rețeaua de comerț. Persoanele care au procurat aceste ouă le pot returna

Lotul de ouă sunt de producție SRL „Aviton Agro” , codul 3MD TR 027, iar perioada de expirare este de la 18 octombrie 2022 până la 29 octombrie 2022.

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Pentru informații suplimentare, ANSA îndeamnă oamenii să contacteze administrația SRL „Aviton Agro”, la numărul de telefon +373 029 147 895. 

3 diete dovedite științific. Care sunt regimurile alimentare care chiar funcționează

Deși așteaptă rezultate uimitoare, multe persoane ajung să fie dezamăgite la finalul unei curei de slăbire. Unele diete au la bază date științifice, altele mai mult promisiuni. Important este să și găsiți dieta care să vi se potrivească. Nutriționiștii nu recomandă pierderea bruscă în greutate, cu diete severe, ci mai degrabă adoptarea unei stil alimentar sănătos, care să dea rezultate pe termen lung.

Iată 3 diete sănătoase și eficiente, care au fost dovedite științific:

1. DIETA LOW CARB

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este perfectă pentru persoanele care au nevoie să slăbească și care au probleme de sănătate. Este flexibilă, permițându-vă să vă ajustați aportul de carbohidrați în funcție de obiectivele impuse. Această dietă este bogată în legume, carne, pește, ouă, fructe, nuci și grăsimi, dar săracă în amidon, zaharuri și alimente procesate.

2. DIETA MEDITERANEANĂ

Dieta mediteraneană este o dietă pe care mulți nutritioniști o laudă, fiind extrem de apreciată. S-a dovedit că ajută la slăbit, dar e benefică și pentru santate. Dieta mediteraneană a fost bine studiată și e deosebit de eficientă pentru prevenirea bolilor de inimă.
Aceasta se bazează pe alimentele care erau consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană în secolul al XX-lea și mai devreme.

Ca atare, include o mulțime de legume, fructe, pește, carne de pasăre, cereale integrale, leguminoase, produse lactate și ulei de măsline extravirgin.

3. DIETA PALEO

În prezent, este dieta Paleo este cea mai populară dietă din lume. Aceasta presupune să mănânci multe alimente neprelucrate – practic să te hrănești așa cum o făceau strămoșii nostri cu sute de ani în urmă.

sursa: www.digi-life.tv

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din cadrul Postului de Inspecție la frontieră Leușeni au identificat un lot de arahide, în cantitate de 22.940 kg, care nu corespunde cerințelor fitosanitare.

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

În urma desfășurării controlului s-a depistat că lotul este contaminat cu dăunători în stare vie (Oryzaephilus surinamensis).

Astfel, ANSA a întocmit actul de retur și a interzis intrarea lotului pe teritoriul Republicii Moldova.

Masca cu orez care te întinereşte!
Articolul anterior
Dima Trofim a lansat o nouă piesă! În videoclip apare și iubita artistului
Articolul următor