Aliment excepţional, cu o valoare nutriţională greu de egalat, oul este potrivit atât în alimentaţia copiilor, cât şi adulţilor. În timp ce albuşul de ou conţine proteine de înaltă calitate, gălbenuşul conţine cantităţi importante de vitamina A, D, E, B1, B2, B6, B12, folaţi, acid pantotenic, colină, seleniu, zinc, fier, calciu, cantităţi mici de cupru şi mangan, acizi graşi Omega-3.
Un ou pe zi – ai voie să mănânci, ca parte a unei alimentaţii sănătoase
Mai nou, experţii nu restricţionează cantitatea de ouă. Asociaţia Americană a Inimii NU stabileşte o limită cu privire la cantitatea de ouă consumată, dar menţionează că aportul de colesterol trebuie redus la 300mg zilnic pentru un om sănătos sau 200mg zilnic – în cazul persoanelor ce suferă de boli de inimă, dislipidemie, diabet zaharat tip 2.
Consumul unui ou pe zi nu creşte riscul bolilor de inimă la nivel individual şi poate fi parte componentă a unei alimentaţii sănătoase, potrivit Harvard School of Public Health, iar persoanele cu dislipidemie, boli de inimă sau diabet zaharat ar trebui să consulte medicul în privinţa cantităţii de ouă recomandată, dar, de regulă, să nu consume mai mult de trei gălbenuşuri pe săptămână.
În acelaşi timp, nutriţioniştii susţin că este sănătos să mănânci un ou pe zi, dacă în ziua respectivă meniul nu include şi alte alimente cu grăsimi saturate.
Ouă crude sau ouă fierte? Ce recomandă experţii
Ouăle crude ar trebui evitate în alimentaţie, spun specialiştii, din cauza riscului potenţial de infestare cu Salmonella, bacterie ce poate fi prezentă atât pe coaja ouălor, dar şi în interior.
Ouăle fierte moi, din care albuşul sau gălbenuşul curge au un risc mai mare de infestare cu bacterii, decât un ou bine fiert, spun experţii.
Din motive de siguranţă, în cazul copiilor, femeilor însărcinate şi persoanele în vârstă, este recomandat ca ouăle să fie bine fierte, având gălbenuşul întărit, iar produsele care conţin ouă crude, precum maioneza, să fie pe deplin evitate.