Reguli de alimentație după operația de cezariană

Regimul alimentar al mămicii după operația de cezariană nu presupune doar regimul respectat în spital. Acesta trebuie ținut numaidecât până în momentul când mama crede că și-a refăcut total forțele și în unele cazuri până când nu mai alaptează. Vezi mai jos în ce constă regimul rațional de alimentație a unei femei care a născut prin cezariană.

separator
image
Alimentatia după naștere
Imediat după naștere vei fi hrănita intravenos pentru că este cea mai sigură metodă de a face ca nutrienții să ajungă în corpul tău. În prima zi după operație mamelor le va fi permis să bea lichide incolore. Dacă ești tentată să treci peste aceasta etapă din cauza foamei sau poftei pentru ceva mai gustos, încearcă să reziști ispitei.

Băuturile carbogazoase
Chiar și după prima sau a doua zi după ce vei avea voie să bei și altceva în afară de apă, este recomandat să eviți bauturile carbogazoase.

Motivul este că gazul creează aciditate iar arsurile gastrice sunt una dintre cele mai comune efecte ale femeilor dupa o nastere prin cezariană. Acest sfat se extinde și pentru perioada în care vei putea să ai o alimentație normală.

Îndată ce ai voie să bei ceva mai complex decât apa, poti încerca sucul proaspăt de portocale, eventual fîcut în casă, pentru că cel din comerț conține mult zahăr. Sucul proaspăt de portocale te va scuti de durerile abdominale, de gaze și de senzația de balonare, plus că are un conținut mare de calciu și facilitează absorbția de fier din cauza concentratiei mari de vitamina C.


Importanța fierului în alimentație
Odata ce o mama care a dat nastere prin operație de cezariana revine la o dietă normală, asimilarea fierului prin alimentatie este foarte importantă pentru starea ei de sănătate. Aceste femei sunt cu atât mai expuse la deficiențe de fier, din cauza pierderii mari de sânge.

Dieta ideală pe care ar trebui să o urmezi pentru a-ți reface nivelul de fier trebuie să conțină toate cele patru grupe majore de alimente, cu mai mult accent pus pe carne, legume cu frunze verzi și legume boabe.

Alimentele ce conțin fier sunt: carnea roșie, organele de animale, spanacul, ouăle și anumite cereale fortifiate cu fier. Pentru o mai bună absorbție, mănâncă o masă care să conțină o cantitate mare de vitamina C atunci când iei suplimente de fier. Surse foarte bune de vitamina C sunt roșiile, fructele citrice, cartofii copți și broccoli.

Calciul
În afară de fier, proapstele mămici trebuie să includă și calciul în dieta lor. Din păcate, calciul previne absorbția fierului de către organism. Surse bune de calciu le reprezintă: laptele, iaurtul, brânza etc. Încearcă să nu iei suplimente de calciu atunci când iei suplimente de fier, pentru că interferează cu absorbția lor. Cu toate acestea, lactatele slabe sunt foarte importante din punct de vedere nutrițional așa că nu le elimina complet. Include alimente bogate în calciu la mesele la care nu iei suplimente de fier.

Suplimete și vitamine
Mamelor care au născut prin cezariană le sunt prescrise vitamine și suplimente care să le ajute să se refacă complet după operație. Dacă ți-au fost recomandate și ție, nu ezita să le ei pentru că te vor ajuta să îți revii mai repede.

Precauții
Anumite alimente au abilitatea să afecteze în mod negativ laptele mamei, și ar trebui evitate după naștere. Partea cea mai dificilă este că unele pot părea inofensive, de exemplu broccoli, așa că trebuie să te consulți cu medicul în această privință. Toate mamele care alaptează ar trebui să evite consumul mare de cofeina.

Sursa

Carne cu gripă aviară în Moldova. Consumatorii sunt îndemnați să returneze marfa

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că a fost inițiată procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a cărnii de curcan în asortiment, carnea fiind suspectă la gripa aviară.

Carnea din Ungaria, unde e alertă de gripă aviară, a fost distribuită în 26  de judeţe în România - Stirileprotv.ro

Este vorba despre carnea de curcan de la operatorul din domeniul alimentar SRL „STS Trading”.

Potrivit ANSA, motivul rechemării este focarul de gripă aviară la o fermă de curcani din România.

Produsul a fost plasat în comerţ în perioada 24-27 ianuarie 2023.

Lotul expiră în data de 1 februarie 2023.

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate în baza bonului fiscal. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Acțiunea este în desfășurare.

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci mai puțin zahăr

Consumul excesiv de zahăr îți poate afecta serios sănătatea. Te îngrași, îți crește pofta de mâncare, ai schimbări bruște de dispoziție și devii dependent de tot mai mult dulce.

Află, mai jos, cum te vei simți după ce vei reduce consumul de zahăr la normă zilnică recomandată sau îl vei exclude total din dietă!

Ce se întâmplă după 2 zile de renunțare la zahăr

Schimbările de dispoziție vor dispărea, iar sistemul digestiv va digera mai bine hrana.

Ce se întâmplă după 6 zile

Vei fi mai puternică și mai energică, va dispărea senzația accentuată de foame, somnul va fi mai odihnitor.

Ce se întâmplă după 10 zile

Vei slabi 1-2 kg, presiunea arterială va scădea și va începe să scadă nivelul de colesterol în vasele de sânge.

Ce se întâmplă după o lună

Tenul tău va arată mai bine, nu vei mai avea pofte nesănătoase, vei simți mai bine gustul mâncării.

Ce se întâmplă după un an

Te vei simți mai puternică și mai energică. Vei slabi, iar imunitatea ți se va îmbunătăți.

După 5 ani

Vei arată mai tânăra decât anii din calendar și te vei îmbolnăvi mai rar.

Cum putem mânca paste fără să ne îngrășăm. Regula simplă de care să ții cont

Carmen Brumă vine mereu cu sfaturi noi și utile în materie de nutriție. Prezentatoarea emisiunii de sănătate Medicool a dezvăluit cum trebuie mâncate pastele făinoase pentru a nu ne afecta silueta. Știm că pastele se numără printre cele mai populare, ușor de preparat și la îndemână feluri de mâncare și sunt și foarte gustoase în orice combinație. Dar ce facem cu numărul caloriilor pe care le conțin și la modul în care ne pot afecta silueta?

Cum putem mânca paste fără să ne îngrășăm

V-ați întrebat vreodată cum reușesc italienii să mănânce aproape zilnic paste fără să se îngrașe? Ei bine aflați că secretul stă în modul de fierbere.

Experta în nutriție Carmen Brumă a explicat, în mediul online, că pastele făinoase trebuie fierte al dente. Doar gătite exact așa cum le plac italienilor pot fi benefice pentru organism. Explicația este foarte simplă. Cu cât timpul de fierbere al pastelor este mai mare, cu atât se eliberează mai mult amidon. Acesta, în organism, duce la creșterea nivelului zahărului din sânge.

„Ideal să le asociezi cu o sursă bună de grăsime!”

„Știi de ce e bine pentru sănătate și pentru siluetă să mănânci pastele fierte al dente, adică moi la exterior și un pic mai tari în interior? Deoarece, cu cât fierb mai mult alimentele care au amidon, cum au pastele, spre exemplu, cu atât crește indicele lor glicemic, adică nivelul zahărului din sânge. Pentru a scădea și mai tare indicele glicemic, este ideal să le asociezi cu o sursă bună de grăsime, cum ar fi uleiul de măsline și cu niște sos de roșii și condimente”, a specificat Carmen Brumă pe rețelele de socializare, citată de okmagazine.ro.

Care sunt cele mai periculoase grăsimi

Așadar pastele fierte al dente cu ulei de măsline și sos de roșii nu fac rău siluetei. Uleiul de măsline este preferat și recomandat de nutriționiști, pentru că este mai sănătos. La polul opus stau grăsimile hidrogenate de care trebuie să ne ferim pe cât posibil. Pentru a afla ce procent de grăsime hidrogenată are un produs, trebuie doar să consultăm eticheta.

„Cel mai periculos tip de grăsime pe care îl găsești în alimentele din comerț este grăsimea hidrogenată, așa că ai grijă data viitoare când te duci la cumpărături să cauți pe eticheta produsului pe care vrei să-l cumperi conținutul de grăsime hidrogenată sau parțial hidrogenată sau grăsime trans. El nu trebuie să fie mai mare de două grame pe suta de grame de produs, conform legislației”, a adăugat Carmen Brumă.

După nouă sarcini pierdute, sora ei a acceptat să devină mamă surogat și i-a născut gemeni!
Articolul anterior
Un tânăr artist a creat o pictură murală impresionantă în centrul Capitalei
Articolul următor