Reguli de combinare a alimentelor: fructele și legumele NU se amestecă

E posibil, până acum, să fi consumat alimentele după propriul principiu ori așa cum ai fost obișnuit să o faci în familie, după obiceiurile moștenite de la părinți. Însă, ar trebui să știi că domeniul dietologiei și alimentației sănătoase evoluează continuu, iar teoria actuală, cea a combinării alimentelor, este una ce nu poate fi neglijată. De ce este important să ții cont de recomandările ce țin de combinarea corectă a alimentelor? Pentru că acestea vor duce la evitarea digestiei lente, menținându-te într-o stare bună de sănătate. Pe termen lung, organele tractului digestiv, precum stomacul, pancreasul, ficatul, și cele ale sistemului endocrin își vor menține modul de funcționare optim, iar metabolismul nu va suferi perturbații, prevenind obezitatea și, probabil, o serie de boli cronice.

separator
A beautiful girl eating healthy food

De această dată, îți dezvăluim care este explicația pentru care nu ai voie să mănânci fructe și legume împreună, la aceeași masă.

Trebuie să știi că teoria combinării alimentelor nu este o invenție, ci pornește de la compoziția chimică a acestora și modul în care se desfășoară digestia, informații pe care nu putem să le contestăm.

ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });

Teoria combinării alimentelor, motivul pentru care nu amestecăm fructe si legume

E de la sine înteles că nu ne vom opune necesității de a consuma fructe și legume, care ar trebui să reprezinte baza dietei. Pline de substanțe nutritive, pintre care vitaminele A și C, potasiul și fibre și multe altele, fructele și legumele se deosebesc prin compoziția lor, dar și nivelul de aciditate pe care îl crează în stomac.

Aceasta deosebire le influențează și modul în care sunt digerate. Ca să înțelegi mai bine la ce ne referim, să aruncăm o privire asupra acestui proces misterios. Alimentele încep să fie digerate în cavitatea bucală, acolo unde enzimele din salivă descompun carbohidrații. Digestia continuă în stomac, unde acidul gastric începe să descompună proteinele, și se încheie în intestinul mic, locul în care carbohidrații sunt transformați în glucoza, iar proteinele, în peptide și aminoacizi, eliberând vitaminele și mineralele în fluxul sangvin.

Iar acesta este principalul motiv pentru care ar trebui să eviți consumul de fructe și legume împreună. Fiind digerate în mod diferit (fructele sunt imediat descompuse, în timp ce legumele mai trebuie să aștepte), ele pot cauza perturbații în procesul de digestie.

Regulile combinării alimentelor trebuie respectate nu doar atunci când ai probleme cu digestia. Pe termen lung, aceste recomandări fac bine organismului.

Există totuși o excepție: fructele pot fi consumate fără frică alături de legumele verzi proaspete, mai ușor de digerat. Este motivul pentru care spanacul apare atat de des în compoziția rețetelor de smoothie.

La ce ar trebui să fii atent

Teoria combinării alimentelor nu și-a spus singurul cuvânt cu interdicția de a consuma fructe și legume împreuna, ci mai are și alte observații de făcut. Limitează consumul de proteine (acestea se găsesc într-o cantiate mai mare în legume) și carbohidrați (din fructe) împreuna!

Proteinele (ouăle, laptele, fructele de mare, soia, fasolea) nu au o relație prea plăcută pentru digestie, împreună cu carbohidrații (cereale, pâine, orez, paste, cartofi, dulciuri).

Ai grijă cum combini fructele! Cele dulci și cele acide nu sunt cele mai bune amice din lume!
Dacă ai consumat un fruct, ar fi potrivit să aștepți 30-40 de minute înainte să consumi legumele, care se digeră în 40 de minute – 2,5 ore. Prin urmare, poți să consumi zilnic cât mai multe porții de legume și fructe, acest lucru este unul chiar recomandat, însă la momente diferite.

sursa: bzi.ro

Ce a pățit un bărbat care a mâncat cel mai iute ardei din lume. Medicii lansează un avertisment pentru iubitorii de „senzații tari”

Un bărbat din New York a ajuns la spital, după ce a mâncat cel mai iute ardei din lume și a început să aibă dureri îngrozitoare de cap.

Ardei iute

Bărbatul în vârstă de 34 de ani participa la un concurs și a mâncat un singur ardei Carolina Reaper.

Durerile îngrozitoare de cap au apărut în următoarele zile, așa că bărbatul a mers de urgență la spital. Cazul acesuia este primul în care astfel de dureri de cap sunt asociate consumului de ardei iuți.

Însă, medicul care l-a tratat i-a avertizat pe toți cei care consumă ardei iuți să nu amâne mersul la spital dacă se confruntă apoi cu dureri bruște și intense de cap, întrucât acestea sunt cauzate de constricția vaselor care conduc sângele la creier.

Imediat după ce a mâncat ardeiul iute, bărbatul a început să aibă frisoane.

Ardeiul Carolina Reaper a intrat în 2013 în Cartea Recordurilor drept cel mai iute ardei din lume, dar ar putea fi depășit de o nouă specie de chilli denumită „Răsuflarea Dragonului”. Acesta „pișcă” mai tare ca oricare altul, au constatat oamenii de știință, care au folosit scara Scoville. Aceasta permite compararea senzațiilor de arsură provocate de iuțeala condimentelor. A fost inventată în 1912 de farmacologul american Wilbur Scoville și măsoară conținutul de capsaicină, molecula responsabilă pentru iuțeala ardeiului.

Pe această scară, Răsuflarea dragonului a obținut un redutabil scor de 2,48 milioane, devansând varietatea Carolina Reaper, care deținea până acum acest record, cu un scor de 2,2 milioane. Însă până când „Răsuflarea Dragonului” va intra în Cartea Recordurilor în mod oficial, Carolina Reaper rămâne cel mai iute ardei din lume.

Cât de dăunător este consumul apei în timpul mesei

Toata lumea știe care sunt beneficiile apei: elimină toxinele, hidratează organele, transportă minerale către celule și contribuie la toate procesele digestive. Recomandarea unanim acceptată este aceea ca o persoana să bea între 2 si 2,5 litri de apă pe zi, scrie sfatulmedicului.ro. 

Exista unele studii care sustin ca un consum de apa in timpul mesei poate afecta capacitatea digestiva a stomacului si poate modifica nivelul de insulina. Practic, daca o persoana bea apa in timpul mesei nu face altceva decat sa dilueze sucurile gastrice, sa ingreuneze digestia alimentelor pe care le consuma si sa provoace reflux al acidului gastric. 

In acest sens, pentru a evita consumul de apa in timpul meselor, este indicat sa evitam pe cat posibil preparatele sarate sau cele bogate in grasimi.

Mai mult, bine ar fi daca am incerca sa mestecam alimentele mai mult timp, deoarece masticatia are efecte benefice asupra tractului digestiv, dar si asupra dentitiei.

Care sunt efectele consumului de apa in timpul mesei

• Consumul de apa in timpul mesei poate incetini digestia. Este indicat sa beti apa inainte de masa, lucru care va duce la protejarea peretilor stomacali. In plus, va veti simti satui si, astfel, veti evita excesele alimentare.

• Apa rece incetineste acizii, cauzand ca mancarea sa fie descompusa intr-o perioada mai mare de timp.

Este indicat sa beti apa inainte de masa, la temperatura camerei. Apa rece creste nivelul de pH al organismului, iar din acest motiv procesul gastric este ingreunat.

Ideal ar fi sa beti apa cu 30 de minute inainte de masa, sustin anumite studii.

• O cantitate prea mare de fluide consumata in timpul mesei poate cauza balonare, indigestie si poate impiedica absorbtia eficienta a nutrientilor.

De aceea, cel mai bine este ca, timp de 30 de minute inainte si dupa ce ati mancat, sa nu beti apa deloc. Daca nu este posibil, atunci puteti bea un singur pahar, insa apa sa nu fie foarte rece.

• Totodata, daca va este foarte sete, puteti bea o cantitate foarte mica de apa, cu inghitituri mici. Important este sa nu beti apa repede, deoarece aceasta va dilua sucul gastric, extrem de important pentru descompunerea alimentelor ingerate.

Este important de stiut faptul ca, daca beti apa in timpul mesei, este mai putin periculos decat sa nu beti apa deloc. Daca nu ati baut apa inainte de masa, atunci puteti lua un pahar mic de apa, pentru ca mancarea venita pe un fond de deshidratare duce la incetinirea digestiei. Inclusiv sangele are nevoie de apa pentru a transporta substantele nutritive catre ficat.

De asemenea, este foarte important sa consumati apa pe tot parcursul zilei, astfel incat sa fiti hidratati, iar in cazul in care simtiti nevoia sa beti ceva in timpul mesei, aveti grija sa nu fie alcool, bauturi carbogazoase sau sucuri.

Alimentele pe care Andreea Esca le-a scos complet din meniul ei

Andreea Esca reușește să își mențină greutatea, cu toate că și peste ea au trecut anii. Pentru a se menține în formă, jurnalista a decis să își schimbe regimul alimentar și să renunțe la anumite alimente.

Andreea Esca, despre vârsta de 50 de ani: Nu știu dacă îmi ...

Cu câțiva ani în urmă, Andreea Esca cântărea 64 de kilograme. Cu toate că aspectul său era acceptabil, își dorea să facă o schimbare. Cu succes, a reușit să scape de aproape zece kilograme pe care le avea în plus, reușind până astăzi să se mențină la aceeași greutate.

Pentru a-și atinge obiectivul, Andreea Esca și-a creat propriul program alimentar, care implica excluderea produselor făinoase, cum ar fi pâinea, pastele și pizza, precum și dulciurile.

„Singura mea regulă este să fiu la ora 19:00 la pupitrul ştirilor. Dar încerc să nu mănânc mult dulce, să evit pâinea, pastele, cartofii… Mă rog, tot ce ştim sigur că ne va aduce nişte kilograme în plus. Fericirea este cea mai sigură cale către un look de invidiat. Din păcate, însă, nu vă pot da reţeta. Și atunci vă doresc să o găsiţi, să stiţi că, dacă veţi face, dacă veţi trăi lucruri care vă fac fericite, se va vedea. Și bonus: să faceți un pic de sport în limita timpului”, a spus Andreea Esca.

Andreea Esca își dedică timpul pentru a face sport și exerciții în mod regulat. Ea adoptă un stil de viață echilibrat, evitând excesele, cum ar fi fumatul și consumul de alcool. De asemenea, se străduiește să adopte o alimentație echilibrată, conștientă  fiind de importanța nutriției în menținerea sănătății.

Andreea Esca | Fashion, Shirt dress, Outfits

Este bine ca tatăl să asiste la naștere? Află părerea unui psiholog
Articolul anterior
Meteorologii anunță ploi cu descărcări electrice
Articolul următor