Cum foloseşti coacăzele în bucate. Reţete

Roșii, negre sau albe, coacăzele sunt o bucurie a fructelor de vară. Arată ca niște mici bomboane, iar aroma lor puternică este mai dulce decât a merișoarelor. Ți le prezentăm în două rețete care arată delicios.

separator
Rețete cu coacăze pentru zilele de vară

Cel mai adesea coacăzele sunt folosite pentru gemuri, dulcețuri, sosuri sau pentru că arată atât de bine, doar pentru decorarea unor preparate.

Sunt bogate în antioxidanți, la fel ca toate fructele de pădure, ceea ce le face o alegere minunată în regimul alimentar zilnic. De asemenea, au un conținut mare de fibre și puține calorii, excelente atunci când vrei să slăbești.

Potasiul, vitamina C și magneziul sunt alte trei beneficii pe care le primești de la aceste fructe.

tarta-de-vara-cu-coacaze_size5Cele mai multe rețete sunt dedicate sosurilor și dulcețurilor, dar dacă vrei să le consumi într-o varianta cât mai apropiată de starea lor naturală îți dăm câteva idei bune.

Tarta de vară cu coacăze

Ingrediente

  • 250g coacaze negre,
  • 250g coacăze roșii ,
  • 60ml frișcă lichidă,
  • 2 linguri amidon,
  • 2 linguri făină,
  • 3 linguri zahăr,
  • 5 gălbenușuri,
  • 1 păstaie vanilie,
  • 480ml lapte,
  • 80g+1 lingură miere,
  • 180g biscuiți cu cacao zdrobiți,
  • 80g unt

Metoda de preparare

Pregătește blatul:

Încinge cuptorul la 180C. Topește untul și amestecă-l cu biscuiții zdrobiți și 1 lingură de miere. Întinde acest amestec pe baza unei tăvi pătrate (23x23cm) ridicând amestecul și pe pereții ei. Pune la copt 12-15 minute și lasă apoi să se răcească complet.

Pregătește umplutura:

Umple, mai întâi, un bol mare cu apă foarte rece și pune deasupra lui un alt bol mai mic.

Încălzește laptele cu miezul de la păstaia de vanilie până aproape de punctul de fierbere. Ia de pe foc și lasă să stea 20 de minute.

Bate gălbenușurile cu 80g miere și 3 linguri de zahăr. Cerne făina și amidonul peste acest amestec și continuă să mixezi până când se încorporează.

Pune din nou laptele la încălzit și când e aproape să dea în clocot ia-l de pe foc și toarnă-l, puțin câte puțin, peste amestecul cu gălbenușuri.

Pune din nou amestecul pe foc și gătește-l timp de 3 minute până când începe să se îngroașe. Strecoară-l apoi în bolul așezat deasupra celui plin cu apă rece. Adaugă 1 lingură de unt și amestecă. Lasă crema să se răcească.

Asamblează tarta:

Bate frișca și încorporează-o în crema pregătită mai devreme. Toarnă totul în tavă în care ai pregătit blatul din biscuiți.  Presară deasupra coacăzele proaspete. Lasă prăjitura la frigider cel puțin 30 de minute înainte să o servești.

salata-cu-piept-de-rata-si-coacaze_size5Salata cu piept de rață și coacăze

Ingrediente

  • 50g nuci prăjite,
  • 350g carne de rață (piept),
  • 3 linguri ulei de măsline,
  • 6 linguri oțet de vin,
  • 75g frunze salată verde ,
  • 100g coacăze negre și roșii (poate fi și amestec cu alte fructe de pădure),
  • sare,
  • piper

Metoda de preparare

Crestează pielea de pe pieptul de rață. Condimentează cu sare și piper și prăjește-l la foc mediu într-o tigaie neaderentă. Mai întâi cu pielița în jos, 3-4 minute, până când aceasta se rumenește, apoi întoarce pieptul de rață și lasă-l cel puțin 5 minute sau mai mult în funcție de cât de pătrunsă vrei să fie carnea.

Scoate carnea și lasă-o să se răcească 5 minute, apoi feliază-o subțire.

Așează frunzele de salată pe un platou. Pune feliile de carne, presară coacăzele și nucile tocate și toarnă uleiul amestecat cu oțet, sare și piper.

Sursa

Rețetă de supă cremă de spanac și cartofi. Un preparat delicios pentru zilele de post

Dacă nu știi ce să mai gătești în zilele de post și îți dorești un preparat delicios, dar în același timp și rapid, îți prezentăm rețeta de supă cremă de spanac și cartofi, care este delicioasă, dar și sănătoasă. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi!

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie!

Rețetă de supă cremă de spanac și cartofi

Ingrediente:

  • 500 gr spanac
  • 3 cartofi
  • 1 ceapa rosie
  • 2 catei de usturoi
  • sare și piper
  • 3-4 linguri ulei de masline

Mod de preparare:

Ceapa o curățăm, iar mai apoi o tocăm mărunt împreună cu usturoiul și o punem la călit cu patru linguri de ulei de măsline. Când devin ușor maronii adăugăm cartofii tăiați cubulețe, dar și spanacul, iar mai apoi călim puțin și punem apă.

Lăsăm să fiarbă la foc mic până când cartofii sunt fierți, iar mai apoi le păstrăm cu blenderul. Adăugăm sare și piper după gust și mai lăsăm să dea în două trei clocote. Preparatul îl putem servi cu crutoane. Poftă bună!

sursa: www.spynews.ro

Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier, zinc, iod, magneziu, potasiu, calciu și fosfor. Asociația Americană a Inimii recomandă 2 porții de pește pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară! 

În cazul sugarilor, cel mai recent studiu publicat de Asociația Americană de Pediatrie arată că peștele poate îmbunătăți dezvoltarea neurologică și reduce riscul de boli cardiovasculare.

De altfel, un număr tot mai mare de cercetări arată că introducerea timpurie a peștelui în alimentația unui copil poate chiar să ajute la prevenirea bolilor alergice, cum ar fi astmul și eczemă. Există, însă, câteva tipuri de pește pe care cei mici ar trebui să le ocolească sau să le mănânce în cantități limitate, pentru a evita expunerea la niveluri ridicate de mercur, un metal care se găsește în mod natural în mediul înconjurător, dar care în apă își schimbă structura și se transformă în metilmercur. Anumite specii de pești absorb această formă de mercur, care în doze mari poate deveni toxic.

Iată tot ce trebuie să știi despre carnea de pește în alimentația copilului!

Când introducem peștele în alimentația copilului

Când vine vorba de introducerea peștelui în alimentația sugarului, părerile specialiștilor sunt împărțite. Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să introducă acest aliment încă de la vârstă de 6 luni în meniul micuților lor, în timp ce pediatria modernă românească sugerează amânarea momentului introducerii peștelui în alimentația copiilor până în jurul vârstei de 8-9 luni, chiar 1 an, din cauza potențialului alergen. Mercurul pe care unele specii de pește îl conțin în cantități ceva mai mari reprezintă un factor de îngrijorare pentru părinți.

Mercurul din pește – tot ce trebuie să știi

Prezența mercurului în pește reprezintă o problemă pentru persoanele care îl consumă, în special pentru femeile însărcinate, pentru mamele care alăptează și pentru copiii mici. Mercurul este un element care există în mod natural în mediul înconjurător, dar care în apă își schimbă structura și se transformă în metilmercur. Deși este prezent în cantități foarte mici în apa de mare, metilmercurul este absorbit de către algele care sunt apoi consumate de pești și de alte organisme acvatice. Anumite specii de pești (în special cei mari și cu o durata de viață mai lungă) absorb această formă de mercur în cantități mai mari, care în doze mari poate deveni toxic.

Printre tipurile de pește care conțin cele mai mari niveluri de mercur și ar trebui evitate se numără:

  • Rechinul;
  • Peștele spadă;
  • Macroul de mare (regal);
  • Tonul obez;
  • Marlinul (aşa-numitul peşte cu cioc);
  • Peștele țiglă din Golful Mexic;
  • Știuca de nord;
  • Peștele pion roșu.

Ce tipuri de pește sunt recomandate pentru copii, în diversificare

Printre tipurile de pește sunt recomandate pentru copii se numără:

  • Păstrăvul. Pe lângă faptul că are o cantitate scăzută de mercur, păstrăvul are un gust foarte bun și excelente proprietăți nutritive. Este foarte bogat în acizi graşi Omega3, vitamina D, acid folic, vitamina B12 şi proteine.

Păstrăvul este, de altfel, una dintre puținele specii de pește recomandate femeilor însărcinate și celor care alăptează, întrucât ajută la dezvoltarea sistemului nervos la făt sau copilul mic, dar şi la dezvoltarea ochilor şi a creierului, în special în ultimele 2 luni de sarcină.

  • Somonul. Somonul este un aliment sigur și sănătos pentru a fi dat bebelușilor în diversificare. Este o sursă excelentă de proteine, acizi grași omega-3, deosebit de importanți pentru dezvoltarea creierului, și fier.
  • Heringul. Heringul este bogat în proteine și acizi grași omega-3, inclusiv DHA, care mențin sănătatea cardiovasculară, dezvoltarea sistemului nervos central, creșterea celulelor și vederea. Heringul este, de asemenea, o sursă fenomenală de vitamina B12 și este printre puținele surse alimentare naturale de vitamina D, de care bebelușii și copiii mici au nevoie pentru a dezvolta oase sănătoase.

Potrivit FDA, adulții nu ar trebui să mănânce mai mult de 170 grame de pește pe săptămână, în timp ce copiii sub 6 ani nu ar trebui să consume mai mult de 30-50 grame de carne de pește pe săptămână. Copiii mai mari (între șase și doisprezece ani) ar trebui să își limiteze consumul la 50 până la 80 grame de pește pe săptămână.

De asemenea, experții în nutriție ne sfătuiesc să nu mâncăm specii diferite de pește în decursul unei săptămâni și să fim foarte atenți de unde cumpărăm pește și fructe de mare.

sursa: www.qbebe.ro

Ce nu ai știut despre porumbul fiert

Știm că mulți din voi adoră vara pentru Porumbul fiert!!! Acesta este bogat în carbohidrați sănătoși, cu absorbție lentă, ceea ce ajută la menținerea valorilor normale ale glicemiei. Iată ce ar fi bine să știi despre deliciul verii.

Moldova Agoindbank şi-a premiat clienţii pentru fidelitate
Articolul anterior
Îți vine să crezi? Așa arată Eva Longoria la 40 de ani în costum de baie!
Articolul următor