Rețete de prăjituri

De obicei, dulciurile nu lipsesc de pe masa de sărbătoare, deoarece copii le adoră, iar maturii le savurează. Important este să mănânci câte o felie de prăjitură între mesele principale, ca și o gustare, de dorit în prima parte a zilei.  Iată câteva rețete de prăjituri:

separator

Prăjitura Șah

Ingrediente pentru blat: 6 ouă, 100 g zahăr, 3 linguri de sirop din zahăr caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat și “stins” cu 3 linguri de apă), 30 ml ulei, 1 cană de făină amestecată cu o linguriță de praf de copt, 2-3 linguri cacao, esențe după gust.

prajitura sah

Ingrediente pentru cremă: 200 ml lapte, 1 lingură făină, 1 linguriță gelatină, 150 g zahăr, 200 ml frișcă lichidă.

Ingrediente pentru însiropat: 100 g zahăr caramelizat stins cu 100 ml apă rece.

Mod de preparare blat: Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se mixează până spuma devine lucioasă, ca la bezea. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, esența și siropul de zahăr. Se toarnă totul peste albușul bătut. Dacă albușurile vor avea consistența corectă, amestecul va rămâne la suprafață. Apoi se pune făina amestecată cu praful de copt și se amestecă până la omogenizare. Compoziția se împarte în două, în una din ele pune cacaoa. Coace 2 blaturi, alb și negru, în tava (20/30 cm) tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul încins la 180 de grade.

prajitura sah1 prajitura sah2 prajitura sah3

Mod de preparare cremă: Zaharul îl caramelizezi.Când are consistența lichidă, toarnă laptele fierbinte. Atenție, se umflă și poate da pe dinafară. Amestecă până se topește tot zahărul, după care adaugă făina “desfăcută” în câteva linguri de lapte rece. Pune din nou la fiert și lasă până se îngroașă puțin, amestecând continuu. Lasă la răcit și când a ajuns la o temperatură suportabilă la deget, adaugă gelatina hidratată în 2 linguri de apă rece. Lasă la rece până se îngroașă puțin și se racește foarte bine, dupa care adaugă frișca bătută.

prajitura sah4 prajitura sah5

Cele 2 blaturi se suprapun și se taie fâșii. Începe asamblarea, alternând câte o fâșie albă cu una maro. Le lipești între ele cu puțină cremă și le însiropezi. Punem un strat de cremă și uniformizează.

La următorul strat procedează întocmai, doar că vei pune culoarea opusă celei cu care ai început la primul. Cu o parte din cremă ornează prăjitura. Poți orna și cu ciocolată sau frișcă simplă, depinde de preferință.

Sursa

Prăjitura Kinder Pingui

Ingrediente pentru blat: 10 ouă, 200 gr zahăr, 2 pachețele de zahăr vanilat, 5 linguri pline cu griș, 5 linguri pline de făină, 5 linguri pline de cacao amară, 5 linguri de miere (de salcâm), 1,5 pac. de praf de copt, 1 praf de sare, 50 ml lapte, 270 ml ulei.

prajitura+kinder+pingui+-+prajitura+kinder+pingui+1

Ingrediente glazura 1 (peste cremă): 120 gr ciocolată de menaj, 70 de gr de unt, 1 lingură de apă, 2 linguri de ulei.

Ingrediente glazura 2 (pentru finisarea prăjiturii): 220 de gr de ciocolată de menaj, 100 gr de unt, 3 linguri de ulei, 1 lingură de apă, 1 lingură zahăr praf.

prajitura+kinder+pingui+-+prajitura+kinder+pingui+2 prajitura+kinder+pingui+-+prajitura+kinder+pingui+4 prajitura-kinder-pingui-prajitura-kinder-pingui3

Ingrediente pentru crema: 700 mililitri de smântână pentru frișcă (sau preparat gata îndulcit pentru patiserie; dacă se folosește smăntănă naturală pentru frișcă se adaugă la frișca bătută 3 linguri de zahăr pudră), 1 pachețel de gelatină instant sau 2 pachețele de întăritor de frișcă, 3 linguri de lapte (de preferință lapte condensat), 2 linguri de miere, 1  lingură de esență de vanilie.

Mod de preparare: pentru blat se separă ouăle, se bat cele 10 gălbenușuri cu zahărul și cu zahărul vanilat câteva minute pe viteza cea mai mare până amestecul devine o cremă densă. Albușurile se bat spumă tare cu praful de sare, separat. Se adaugă făina, praful de copt, cacao și grișul la crema de gălbenușuri. Se amestecă ușor, se adaugă treptat laptele și uleiul și se adaugă mierea. Compoziția se amestecă ușor cu cele 10 albușuri bătute ca zăpada (spumă tare) cu praful de sare, cu mișcări de jos în sus, pe verticală, astfel încât să se păstreze compoziția cât mai aerată.

blat+kinder+pingui blat+kinder+pingui+1 blat+kinder+pingui+2

Compoziția finală este destul de lichidă. Se împarte compoziția în două tăvi identice, acoperite cu hârtie de copt, care se coc în cuptorul la 175 grade timp 12-13 minute. Blaturile coapte se lasă să se răcească fără a îndepărta hârtia. Între timp se prepară glazura 1, din toate ingredientele care se amestecă pe foc, topindu-le, fără a le fierbe. Se dă la o parte să se răcorească. Pentru prepararea cremei, se mixează frișca prin viteză mare până devine tare. Se adaugă gelatina instant fix, sau, varianta a doua – 2 pachetele de întăritor de frișcă. Se adaugă laptele (lapte condensat), mierea, esența și mixează din nou bine. Rezultă o cremă spumoasă și consistentă. Între timp foile s-au răcorit, așadar trece la asamblarea prăjiturii. Pe una din foi se pune jumătate din cremă, netezind foarte bine, ajutându-te, la nevoie, de un cuțit umed cu lama lungă. Peste cremă se pune glazura 1 înainte preparată, păstrată la temperatura camerei, apoi se dă prăjitura la congelator câteva minute, doar cât să se întărească glazura.

kinder-pingui-preparare-blatÎntre timp se prepară glazura 2, identic ca și prima, din toate ingredientele specificate. Se scoate prăjitura cu glazură întărită din congelator și deasupra se pune, lingură cu lingură, restul de cremă, nivelând foarte bine suprafața.

Peste cremă se răstoarnă a doua foaie, cu hârtia în sus, se apasă ușor pe toată suprafața hârtiei ca să adere foaia la cremă, apoi se îndepărtează hârtia.

Suprafața prăjiturii se glazurează cu glazura 2 pregătită înainte și păstrată la temperatura camerei și se dă din nou la congelator câteva minute, doar până la întărirea acesteia.

Se păstrează câteva ore la rece, apoi se taie cu un cuțit înmuiat mereu în apă fierbinte.

Sursa

 

Prăjitura fantezie

Ingrediente pentru blat: 5 ouă, 3 linguri apă, 2 linguri cacao, 8 linguri zahăr, 8 linguri făină.

Ingrediente pentru cremă: 1 ou, 150 g margarină, 350 g zahăr, 3 linguri ness, 250 ml frișcă bătută.

Ingrediente pentru décor: 250 ml frișcă bătută, ciocolată neagră

prajitura fantezia

Mod de preparare:

Blatul – ouăle se separă și se bat albușurile spumă. Peste albușuri se adaugă gălbenușurile frecate cu zahărul, după care se adaugă treptat 8 linguri de făină, 2 linguri de cacao și 2 linguri de apă. Se răstoarnă compoziția într-o tavă cu hârtie de copt.

Crema – 150 de grame de margarină împreună cu un ou și 350 grame de zahăr se pun într-un vas la bain-marin până se îngroașă. La sfârșit se adaugă 3 linguri de ness și se lasă la răcit, după care se adaugă 250 ml frișcă bătută.

Decor – peste blatul cu cremă de ness, se adaugă un strat de frișcă și se rade ciocolata neagră.

Sursa

Călătoresc în toată lumea pentru a se căsători în cât mai multe țări
Articolul anterior
Lenuța Gheorghiță mai slabă cu 10 kilograme! Prin ce greutăți a trecut pentru a slăbi atât
Articolul următor
Alte articole interesante