Rețete de prăjituri

De obicei, dulciurile nu lipsesc de pe masa de sărbătoare, deoarece copii le adoră, iar maturii le savurează. Important este să mănânci câte o felie de prăjitură între mesele principale, ca și o gustare, de dorit în prima parte a zilei.  Iată câteva rețete de prăjituri:

separator

Prăjitura Șah

Ingrediente pentru blat: 6 ouă, 100 g zahăr, 3 linguri de sirop din zahăr caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat și “stins” cu 3 linguri de apă), 30 ml ulei, 1 cană de făină amestecată cu o linguriță de praf de copt, 2-3 linguri cacao, esențe după gust.

prajitura sah

Ingrediente pentru cremă: 200 ml lapte, 1 lingură făină, 1 linguriță gelatină, 150 g zahăr, 200 ml frișcă lichidă.

Ingrediente pentru însiropat: 100 g zahăr caramelizat stins cu 100 ml apă rece.

Mod de preparare blat: Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se mixează până spuma devine lucioasă, ca la bezea. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, esența și siropul de zahăr. Se toarnă totul peste albușul bătut. Dacă albușurile vor avea consistența corectă, amestecul va rămâne la suprafață. Apoi se pune făina amestecată cu praful de copt și se amestecă până la omogenizare. Compoziția se împarte în două, în una din ele pune cacaoa. Coace 2 blaturi, alb și negru, în tava (20/30 cm) tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul încins la 180 de grade.

prajitura sah1 prajitura sah2 prajitura sah3

Mod de preparare cremă: Zaharul îl caramelizezi.Când are consistența lichidă, toarnă laptele fierbinte. Atenție, se umflă și poate da pe dinafară. Amestecă până se topește tot zahărul, după care adaugă făina “desfăcută” în câteva linguri de lapte rece. Pune din nou la fiert și lasă până se îngroașă puțin, amestecând continuu. Lasă la răcit și când a ajuns la o temperatură suportabilă la deget, adaugă gelatina hidratată în 2 linguri de apă rece. Lasă la rece până se îngroașă puțin și se racește foarte bine, dupa care adaugă frișca bătută.

prajitura sah4 prajitura sah5

Cele 2 blaturi se suprapun și se taie fâșii. Începe asamblarea, alternând câte o fâșie albă cu una maro. Le lipești între ele cu puțină cremă și le însiropezi. Punem un strat de cremă și uniformizează.

La următorul strat procedează întocmai, doar că vei pune culoarea opusă celei cu care ai început la primul. Cu o parte din cremă ornează prăjitura. Poți orna și cu ciocolată sau frișcă simplă, depinde de preferință.

Sursa

Prăjitura Kinder Pingui

Ingrediente pentru blat: 10 ouă, 200 gr zahăr, 2 pachețele de zahăr vanilat, 5 linguri pline cu griș, 5 linguri pline de făină, 5 linguri pline de cacao amară, 5 linguri de miere (de salcâm), 1,5 pac. de praf de copt, 1 praf de sare, 50 ml lapte, 270 ml ulei.

prajitura+kinder+pingui+-+prajitura+kinder+pingui+1

Ingrediente glazura 1 (peste cremă): 120 gr ciocolată de menaj, 70 de gr de unt, 1 lingură de apă, 2 linguri de ulei.

Ingrediente glazura 2 (pentru finisarea prăjiturii): 220 de gr de ciocolată de menaj, 100 gr de unt, 3 linguri de ulei, 1 lingură de apă, 1 lingură zahăr praf.

prajitura+kinder+pingui+-+prajitura+kinder+pingui+2 prajitura+kinder+pingui+-+prajitura+kinder+pingui+4 prajitura-kinder-pingui-prajitura-kinder-pingui3

Ingrediente pentru crema: 700 mililitri de smântână pentru frișcă (sau preparat gata îndulcit pentru patiserie; dacă se folosește smăntănă naturală pentru frișcă se adaugă la frișca bătută 3 linguri de zahăr pudră), 1 pachețel de gelatină instant sau 2 pachețele de întăritor de frișcă, 3 linguri de lapte (de preferință lapte condensat), 2 linguri de miere, 1  lingură de esență de vanilie.

Mod de preparare: pentru blat se separă ouăle, se bat cele 10 gălbenușuri cu zahărul și cu zahărul vanilat câteva minute pe viteza cea mai mare până amestecul devine o cremă densă. Albușurile se bat spumă tare cu praful de sare, separat. Se adaugă făina, praful de copt, cacao și grișul la crema de gălbenușuri. Se amestecă ușor, se adaugă treptat laptele și uleiul și se adaugă mierea. Compoziția se amestecă ușor cu cele 10 albușuri bătute ca zăpada (spumă tare) cu praful de sare, cu mișcări de jos în sus, pe verticală, astfel încât să se păstreze compoziția cât mai aerată.

blat+kinder+pingui blat+kinder+pingui+1 blat+kinder+pingui+2

Compoziția finală este destul de lichidă. Se împarte compoziția în două tăvi identice, acoperite cu hârtie de copt, care se coc în cuptorul la 175 grade timp 12-13 minute. Blaturile coapte se lasă să se răcească fără a îndepărta hârtia. Între timp se prepară glazura 1, din toate ingredientele care se amestecă pe foc, topindu-le, fără a le fierbe. Se dă la o parte să se răcorească. Pentru prepararea cremei, se mixează frișca prin viteză mare până devine tare. Se adaugă gelatina instant fix, sau, varianta a doua – 2 pachetele de întăritor de frișcă. Se adaugă laptele (lapte condensat), mierea, esența și mixează din nou bine. Rezultă o cremă spumoasă și consistentă. Între timp foile s-au răcorit, așadar trece la asamblarea prăjiturii. Pe una din foi se pune jumătate din cremă, netezind foarte bine, ajutându-te, la nevoie, de un cuțit umed cu lama lungă. Peste cremă se pune glazura 1 înainte preparată, păstrată la temperatura camerei, apoi se dă prăjitura la congelator câteva minute, doar cât să se întărească glazura.

kinder-pingui-preparare-blatÎntre timp se prepară glazura 2, identic ca și prima, din toate ingredientele specificate. Se scoate prăjitura cu glazură întărită din congelator și deasupra se pune, lingură cu lingură, restul de cremă, nivelând foarte bine suprafața.

Peste cremă se răstoarnă a doua foaie, cu hârtia în sus, se apasă ușor pe toată suprafața hârtiei ca să adere foaia la cremă, apoi se îndepărtează hârtia.

Suprafața prăjiturii se glazurează cu glazura 2 pregătită înainte și păstrată la temperatura camerei și se dă din nou la congelator câteva minute, doar până la întărirea acesteia.

Se păstrează câteva ore la rece, apoi se taie cu un cuțit înmuiat mereu în apă fierbinte.

Sursa

 

Prăjitura fantezie

Ingrediente pentru blat: 5 ouă, 3 linguri apă, 2 linguri cacao, 8 linguri zahăr, 8 linguri făină.

Ingrediente pentru cremă: 1 ou, 150 g margarină, 350 g zahăr, 3 linguri ness, 250 ml frișcă bătută.

Ingrediente pentru décor: 250 ml frișcă bătută, ciocolată neagră

prajitura fantezia

Mod de preparare:

Blatul – ouăle se separă și se bat albușurile spumă. Peste albușuri se adaugă gălbenușurile frecate cu zahărul, după care se adaugă treptat 8 linguri de făină, 2 linguri de cacao și 2 linguri de apă. Se răstoarnă compoziția într-o tavă cu hârtie de copt.

Crema – 150 de grame de margarină împreună cu un ou și 350 grame de zahăr se pun într-un vas la bain-marin până se îngroașă. La sfârșit se adaugă 3 linguri de ness și se lasă la răcit, după care se adaugă 250 ml frișcă bătută.

Decor – peste blatul cu cremă de ness, se adaugă un strat de frișcă și se rade ciocolata neagră.

Sursa

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Călătoresc în toată lumea pentru a se căsători în cât mai multe țări
Articolul anterior
Lenuța Gheorghiță mai slabă cu 10 kilograme! Prin ce greutăți a trecut pentru a slăbi atât
Articolul următor