Reţete deosebite cu sfeclă roşie

Consumul de sfeclă roșie ca atare, în salată sau sub formă de suc, fiartă sau coaptă, tratează gripa și răceala, întărește imunitatea, stimulează metabolismul, reglează tensiunea, previne bolile de inimă, tratează bolile de sânge și de ficat. Mai multe informaţii legate de beneficiile consumului de sfeclă roşie află din articolul

separator
Sfecla roșie stimulează metabolismul”

Îţi propunem câteva reţete deosebite cu sfeclă roşie.

Salată de sfeclă roşie crudă
Salata de sfeclă roşie crudă este ideală pentru menţinerea siluetei sau dacă vrei să prepari o garnitură sănătoasă şi rapidă. Gustul dulce, aspectul apetisant şi proprietăţile sale miraculoase te vor convinge să o încerci garantat. Consumul de salată de sfeclă roşie crudă are numeroase beneficii pentru organism. Datorită potasiului şi acidului folic din compoziţie, sfeclă roşie reglează tensiunea arterială, protejează inima şi previne apariţia malformaţiilor congenitale la nou-născuţi.

167623395

Ingrediente: o sfeclă roşie crudă, o ceapă, o ţelină mică, un morcov mediu, patru linguri de ulei de măsline, o legătură de pătrunjel, o lămâie, sare, piper.

Mod de preparare
Spală şi cojeşte sfecla roşie şi ţelina. Apoi dă-le pe răzătoare. Curăţă ceapa şi morcovii şi taie totul cubuleţe. Toacă mărunt pătrunjelul. Amestecă într-un bol legumele şi verdeţurile. Toarnă sucul de lămâie şi uleiul de măsline deasupra ingredientelor. Condimentează salata de sfeclă roşie crudă cu sare şi piper, după gust.

Crostini cu sfeclă roşie şi peşte afumat
Ingrediente: sfeclă roşie fiartă, maioneză (poate fi şi de post), păstrav afumat, sare, piper, usturoi pisat, pâine tip baghetă.

crostini-cu-sfecla-rosie-si-pastrav-afumat

Mod de preparare
Scoatem oasele şi pielea peştelui. Curăţăm sfecla roşie de coajă, apoi o tocăm cuburi. Amestecăm sfecla cu maioneză, sare, piper şi usturoi pisat.
Prăjim feliile de pâine la cuptor până devin aurii, apoi le lasăm să se răcească. Punem pe fiecare felie de pâine o lingură de sfeclă roşie cu maioneză, iar peste aceasta aranjăm bucatele de păstrav afumat.

Aperitiv cu sfeclă roşie şi brânză
Ingrediente: 2 ouă, 100 gr brânză feta, 200 ml lapte, 2 linguriţă ulei, 220 gr făină albă, 2 căţei de usturoi, 100 gr caşcaval ras, 250 gr sfeclă roşie fiartă şi curăţată de coajă.

31681_79335_big

Mod de preparare
Punem în blender sfecla fiartă curăţată şi tăiată cubuleţe, usturoiul curăţat, ouăle, uleiul şi laptele. După ce obţinem o cremă fină, adăugăm toată făina şi mixam încă puţin până obţinem un aluat de clătite puţin mai gros. Coacem clătitele într-o tigaie teflonată, pe ambele părţi.
Întindem puţină brânză feta pe toată suprafaţa clătitei, presărăm caşcaval şi rulăm clătita cât mai strâns. Le umplem imediat, cât încă sunt calde, astfel caşcavalul se va topi uşor, dar fiţi fără grijă, nu va curge. Tăiem felii de aprox. 2cm lăţime şi servim ca aperitiv.

Supă cremă de sfeclă roşie

Ingrediente:3 sfecle de mărire mijlocie,1 ceapă roşie,2 fire de ceapă verde
1,5 l de supă de legume sau supă de oase,ulei extravirgin de măsline,zeamă de la ½ lămâie,2 linguri de smântână,1 linguri de smântână pentru ornat la servire, sare, piper,1 legătură de pătrunjel verde,2 ouă fierte pentru servire.

ceklakremleves1

Mod de preparare:
Într-o oală călim la foc mic ceapa tăiata foarte mărunt în ulei de măsline, iar când devine sticloasă, vom adăuga sfecla tăiată cubuleţe, amestecăm bine cu ceapă şi călim timp de 5-6 minute la capac. Adăugăm apoi supa şi fierbem timp de 15-20 minute, până când sfecla se va înmuia. Dăm la o parte de pe foc şi cu ajutorul unui mixer (blender) vom pasa supa până când obţinem o supă cremă omogenă. Adăugăm la aceasta cele două linguri de smântână şi zeama de lămâie, potrivim de sare şi piper proaspăt măcinat şi mai mixam timp de 2-3 minute. Spălăm şi tocam foarte mărunt pătrunjelul şi îl amestecăm cu restul de smântână, apoi tăiem ouăle fierte tari în cubule ţe şi vom servi cremă de sfeclă ornată cu cremă de smântână şi pătrunjel şi presărăm apoi cu ouale tăiate cubuleţe.

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Cum arăta Antonia în copilărie?
Articolul anterior
Chișinăul ascultă Kiss FM
Articolul următor