La această concluzie au ajuns experții britanici, care au găsit un număr de bacterii patogene în produsele respective.
Motivul ce a condus la investigarea acestora de către Agenția pentru Protecția Sănătății a servit izbucnirea unuei boli periculoase – criptisporidoza – în Anglia și Scoția sunt aproximativ 300 de bolnavi care suferă de această afecțiune.
După cum sa dovedit, sursa de infecție a fost salata comercializată în supermarket-uri.
Potrivit profesorului Hugh Pennington, de la Universitatea Aberdeen, bacteriile Cryptosporidium sunt foarte dificil de distrus. Singura cale este de a expune frunzele la radiații.
Cazuri similare au avut loc nu numai în Marea Britanie. Anul trecut, concernul american Dole a retras un lot mare de salată American Blend, după ce Departamentul de Sănătate Tennessee a descoperit în producția respectivă bacterii listeria.
Produsele care sunt promovate ca o dietă sănătoasă, de fapt, sunt mai periculoase decât fast-food-urile. Potrivit experților, recentele scandaluri cu descoperirea cărnii de cal în comerț, au generat controale mai stricte a produselor de pe rafturi.
În ceea ce privește legumele, acestea sunt adesea exportate în Europa și în Statele Unite din țări cu standarde de sănătate discutabile. Prin urmare, verdeață de multe ori este o sursă de bacterii, cum ar fi cryptosporidium, salmonella și listeria.
Având în vedere că legumele cresc în pământ, spălarea lor cu apă nu este suficientă pentru a distruge bacteriile dăunătoare de pe suprafața acestora. Este nevoie de cel puțin un șoc termic sau spălare cu substanțe chimice speciale.
Un alt caz petrecut în Germania, 2011, a fost infectarea mai multor persoane cu E coli, care a ucis 22 persoane. Sursa de infecție a fost fasolea.
O astfel de epidemie a fost înregistrată în 1996 și în Japonia. Apoi, infecția a ajuns și în ridiche.
Potrivit profesorului Pennington, legume fierte sunt sigure. Chiar dacă sunt comercializate ca „gata de utilizare”, ar trebui să fie bine curățate și, eventual, spălate nu numai cu apă, dar și cu carbonat de sodiu.
Desigur, responsabilitatea pentru alimentele comercializate o poartă producătorii, dar nu știm câtă bună-credință au aceștia, de acea nici nu putem fi siguri de ceea ce cumpărăm.