Sfaturi pentru reducerea acidităţii gastrice

Cu toţii am suferit de simptomele deranjante ale secreţiei acide la un moment dat. Aciditatea apare atunci când secreţia de acid gastric este în exces în glandele gastrice ale stomacului, cauzată de obicei de erori în alimentaţie.

separator
89455_1

Oricare ar fi motivul însă, aciditatea poate fi o experienţă neplăcută şi, de cele mai multe ori, nu avem altă opţiune decât să apelăm la medicamente. Digestia este tulburată din cauza lipsei de exerciţii fizice şi a alimentaţiei nesănătoase. Pentru fiecare dintre noi este necesară o cantitate mică de acid clorhidric pentru a transforma alimentele ingerate (proteine, carbohidraţi, aminoacizi, glucoza, minerale şi vitamine) în energie. Însă, atunci când cantitatea de acid clorhidric este în exces, apar fenomene distructive în organism.

Alimente care pot controla aciditatea gastrică

 • Ovăzul. Fulgii de ovăz sunt cei mai indicaţi pentru micul dejun, dar şi ca gustare în orice moment al zilei, în special împotriva acidităţii gastrice.
 • Ghimbirul. Consumat cu moderaţie, ghimbirul este unul dintre cele mai bune alimente contra acidităţii gastrice. A fost utilizat de-a lungul timpului ca antiinflamator şi în tratamentul afecţiunilor gastrointestinale. Rădăcina de ghimbir poate fi consumată ca atare sau adaugată în mâncare ori băuturi.
 • Aloe vera. Este un remediu faimos şi se pare că tratează şi hiperaciditatea gastrică. Poate fi achizitionată şi ca plantă, dar şi în diverse forme extrase din frunze sau lichid, vândute separat.
 • Salata. Mâncaţi o salată în fiecare zi. Este un aliment important împotriva secreţiei crescute de acid, deşi trebuie evitate roşiile şi ceapa, precum şi dressing-urile ce conţin brânză şi grăsimi multe.
 • Bananele. Sunt o gustare excelentă, fiind grozave pentru persoanele care au hipersecreţie gastrică. Însă, la aproximativ 1% dintre aceste persoane, simptomele sunt amplificate de consumul lor.
 • Carnea de pui, curcan, peşte şi fructele de mare. Pot fi consumate fierte, pe grătar sau la cuptor, însă niciodată prăjite. De asemenea, pieliţa trebuie îndepărtată, fiind bogată în grăsimi.
 • Pătrunjelul. De mii de ani, a fost utilizat ca plantă medicinală pentru controlul stomacului şi digestiei. Poate fi consumat proaspăt ca atare, în salate, sau adăugat la mâncare.
 • Couscous-ul şi orezul sunt alimente sănătoase şi potrivite pentru aciditate. Optaţi, însă, pentru orezul brun în locul celui alb.
 • Rădăcinoasele şi legumele verzi. Conopida, broccoli, sparanghelul, fasolea verde şi alte legume verzi sunt opţiuni excelente împotriva secreţiei crescute de acid gastric. Sunt indicate persoanelor care urmează o astfel de dietă.
 • Ia ultima masă cu 2-3 ore înainte de culcare.
 • Evită murăturile, condimentele picante şi oţetul.
 • Fierbe câteva frunze de mentă în apă şi bea un pahar după fiecare masă.
 • Fumatul excesiv şi alcoolul vor creşte secreţia acidă, deci renunţă la aceste obiceiuri.

Sfaturi pentru diminuarea simptomelor

Este important să eviţi băuturile acide şi cofeina. În schimb, optează pentru ceai. Indicat este să bei un pahar cu lapte în fiecare zi. Totodată, mănâncă puţin şi des. Intervalele lungi dintre mese sunt o altă cauză a acidităţii gastrice.

Sursa

Natalia Gordienko și-a felicitat bunica cu ocazia zilei de naștere!
Articolul anterior
Vasile Macovei, alături de o brunetă sexy. Artistul a filmat videoclip în Israel!
Articolul următor
Alte articole interesante