Statul ne otrăvește! Fructele și legumele îmbâcsite cu nitrați dețin certificate de inofensivitate

Vara este anotimpul intoxicațiilor alimentare. În această perioadă în spitale, în special cele pentru copii, sunt internați zilnic între trei și 15 pacienți cu toxinfecții. Acestea sunt cauzate nu doar de alimentele alterate, dar și de fructe și legume care conțin prea mulți nitrați și pesticide. Din păcate, aceste cazuri nu sunt raportate corect și nici investigate corespunzător, spun specialiștii în sănătate publică, care afirmă că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-ar face vinovată de faptul că pe piața din Moldova ajung produse care pot îmbolnăvi consumatorii, transmite e-sanatate.md.

separator
0nsdzJ7UBknyRSG01wVU0A

În ultima săptămână în Moldova s-au înregistrat peste 1.100 de cazuri de boli diareice acute, arată datele Centrului Național de Sănătate Publică. Ultimul caz de intoxicație în masă a avut loc săptămâna trecută la Glodeni, când au fost afectate 41 de persoane. Mai mult, în șase raioane ale țării a fost instalată alertă, din cauza numărului ridicat de bolnavi cu BDA. Se îmbolnăvesc de la mic la mare. La Spitalul Clinic Republican „Toma Ciorbă”, de exemplu, ajung lunar aproximativ 40 de persoane cu intoxicații alimentare, iar la Spitalul pentru Copii „Valentin Ignatenco” numărul pacienților ajunge la15 în fiecare zi.

„Majoritatea maturilor se intoxifică cu produse alterate sau păstrate necorespunzător. Poate gustul și mirosul nu dau de bănuit, dar aceste alimente pot conține unele bacterii periculoase. Pacienții prezintă febră, frisoane, vomă, dureri abdominale. Majoritatea se adresează timpuriu, însă sunt din aceia care așteaptă ca simptomele să treacă de la sine”, a precizat pentru Sănătate INFO, Victor Diatișen, directorul Spitalului Toma Ciorbă.

”Pe timpul verii înregistrăm zilnic între două și 14 cazuri de intoxicații. La noi însă ajung o mică parte din astfel de pacienți, majoritatea fiind internați la

spitalele cu profil contagios”, a precizat Vitalie Mihalcean, vicedirectorul Spitalului pentru copii „Valentin Ignatenco”.

Intoxicațiile cu nitrați și fertilizanți nu sunt raportate oficial

Potrivit specialiștilor în sănătate publică, în 60 la sută dintre aceste îmbolnăviri nu se cunoaște motivul care a generat infecția. Unii specialiști presupun că o parte din aceste cazuri ar putea fi provocate de substanțele chimice din legumele și fructele care conțin prea mulți nitrați și fertilizanți. În Moldova însă astfel de cazuri nu se raportează oficial. Abia recent CNSP a elaborat un registru al intoxicațiilor neprofesionale de etiologie chimică, în care intră și toxinfecțiile generate de chimicalele din cruditățile consumate de moldoveni.

„În acest registru, în care noi abia începem să introducem date, nu s-au înregistrat cazuri de acest gen. Au fost doar unele cazuri când nitrații și fertilizanții au provocat, din câte ne-au comunicat cei de la secția toxicologie de la spitalul „Sfânta Treime” și cei la Institutul Mamei și Copilului. Aceste substanțe pot provoca alergii alimentare, disfuncții ale tractului digestiv, dar oamenii nu se adresează de fiecare dată la medic. Nimeni nu exclude că sunt cazuri de intoxicații cauzate de pepene roșu, galben sau alte fructe de vară, dar ele nu se raportează”, a precizat pentru Sănătate INFO Iurie Pînzaru, șeful Centrului Siguranța Chimică și Toxicologie din cadru CNSP.

Fructe și legume certificate de ANSA, cu nitrați peste limita admisă

Specialistul mai spune că responsabilii de la ANSA sunt cei care ar trebui să monitorizeze ca pe piața din Moldova să nu ajungă produse cu concentrații mari de nitrați și fertilizanți. Instituția însă se pare că nu își face treaba cum se cuvine. Asta pentru că, spun cei de la Sănătate Publică, în urma unor controale efectuate de ei s-a depistat că produsele care dețin certificat de inofensivitate emise de ANSA au o concentrație de pesticide de câteva ori mai mare decât limita permisă. „Acum o lună jumătate am efectuat controale la piața centrală din Chișinău, dar și din mai multe raione din țară. Am analizat anume produsele care conțin certificat de inofensivitate de la ANSA și absolut toate aveau o concentrație de câteva ori mai mare decât limita permisă. I-am informat pe cei de la Agenție, dar nici o reacție. Și nu este pentru prima dată”, susține Pînzaru.

Acest lucru se întâmplă, explică șeful Centrului Siguranța Chimică și Toxicologie din cadru CNSP, pentru că ANSA nu are laboratoare performante pentru a efectua investigații de laborator. Acest lucru însă este infirmat de responsabilii ANSA.

ANSA vs CNSP

„Produsele importate sunt verificate și la vamă, dar și după ce ajung în țară. Controlul primar se face la frontieră – un control vizual de către inspectorul de frontieră. După aceasta se face un control secundar la punctele interne, de specialiștii noștri din teritoriu. Se iau probe din produse și se investighează la laboratoarele Ministerului Agriculturii sau la laboratoaele centrelor de sănătate publică. Investigăm reziduurile substanțelor de uz fitosanitar și a riscului”, a afirmat pentru Sănătate INFO Alexandru Ciobanu, vicedirector ANSA. Acesta a mai precizat că aproape toți agenții economici care comercializează produse alimentare, printre care fructe și legume, trec această procedură. Responsabilul însă nu a putut explica de ce unele produsele certificate de ANSA și verificate de CNSP conțin nitrați și fertilizanți de câteva ori mai mari decât nivelul maxim admis.

„Cei de la Sănătate Publică fac verificările cu nitratomer, un aparat micuț, care nu indică nimic precis”, a argumentat acesta, pe când Pînzaru afirmă că ANSA, de fapt, nu face investigații performante în laboratoare specializate.

„Am putea colabora, dar ei nu sunt deschiși pentru aceasta. Noi avem laboratoare performante, ei ar putea beneficia, învăța de la noi”, afirmă de cealaltă parte Iurie Pînzaru.

Cum să faci o prăjitură cu morcov de post fără coacere: rețeta cu care vei surprinde întreaga familie

Prajitura cu morcov de post este perfecta pentru perioadele in care trebuie sa te abtii de la diverse alimente, dar si pentru regim. In plus, nu contine nici gluten, asa ca oricine poate sa o manance. Unde mai pui ca se face si la rece, deci nu va trebui sa aprinzi cuptorul nici macar un minut! Acest desert are putine calorii si poate fi savurat ca gustare, intre mese, fiind ideal atunci cand este servit alaturi de un ceai fierbinte, scrie realitatea.net

Iata cum sa faci o prajitura cu morcov de post fara coacere!

Reteta de prajitura cu morcov de post
Acest desert este facut numai din ingrediente permise in post. Este o prajitura frageda, nu este uscata deloc, chiar daca nu contine unt sau grasimi vegetale. In plus, are un frosting delicios, din caju si nuci, care adauga savoare acestui desert grozav. Nu contine zahar deloc, ci este indulcit natural, cu ajutorul curmalelor, care sunt pline de nutrienti si leaga perfect compozitia.

Ingrediente pentru frosting:

– 200 g de caju;
– 150 ml de lapte de migdale neindulcit;
– 4 curmale mari deshidratate, fara samburi;
– esenta de vanilie, dupa gust

Ingrediente pentru prajitura cu morcov de post:

  • 300 g de fulgi de ovaz;
  • 320 g de morcovi;
  • 180 g de curmale;
  • 50 g de migdale;
  • 2-3 lingurite de scortisoara;
  • o lingurita de ghimbir pudra;
  • un sfert de lingurita de nucsoara;
  • o mana de nuci zdrobite;
  • coaja de la o jumatate de portocala.

Mod de preparare:

  1. Se lasa la inmuiat nucile caju. Pune-le intr-un castron si toarna apa fierbinte peste ele. Lasa-le sa stea asa cel putin o ora sau cel mult peste noapte. Cu cat stau mai mult, cu atat vor fi mai moi si mai bune pentru a le folosi la creme. Poti sa le inmoi si in lapte de migdale sau de orez. 
  2. Dupa o jumatate de ora sau a doua zi, prepara mixul pentru prajitura cu morcov de post. Pune fulgii de ovaz, morcovii (dati pe razatoare), curmalele, migdalele, scortisoara, nucsoara si ghimbirul intr-un robot de bucatarie. Amesteca ingredientele pana se omogenizeaza complet. Intre timp, pune hartie de copt intr-o tava de 22×22 cm, astfel incat sa lasi hartie si in afara acesteia (dupa ce e gata prajitura, o vei scoate tragand hartia din ambele parti). 
  3. Toarna mixul de morcovi in tava. Foloseste o spatula sau o lingura pentru a-l intinde uniform. Pentru a nivela blatul, foloseste fundul unui pahar sau o alta suprafata dreapta.
  4. Acum prepari frostingul. Adauga in blender nucile caju inmuiate, laptele de migdale, curmalele si vanilia. Proceseaza-le pana obtii o crema omogena. E posibil sa iasa o culoare usor maronie de la curmale sau sa ramana bucatele mici de caju, dar gustul acestora este delicios si confera putina textura cremei. 
  5. Toarna crema peste prajitura si intinde-o cu o spatula. Presara deasupra nuca zdrobita si coaja de portocal. Lasa prajitura la frigider circa o ora inainte de a o servi. 

Prajitura cu morcov de post este alegerea cea mai potrivita daca vrei sa mananci ceva dulce si sanatos in aceasta perioada de restrictii.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă nu bei apă toată ziua

Hidratarea este foarte importantă pentru un organism sănătos, însă de multe ori ajungem să nu ne hidratăm corespunzător. Iată ce se întâmpla dacă nu bem deloc apă o zi întreagă. Explicațiile te vor determina să bei ccele 8 pahare de apă pe zi recomandate de către toți medicii, scrie redactia.ro.

Ce se întâmplă în organismul nostru dacă nu bem apă toată ziua

Dr. Mitchell Naficy susține că menținerea unei hidratări adecvate este importantă pentru sănătatea corpului și a minții. Apa este esențială pentru multe procese importante din organism, inclusiv pentru hidratarea celulelor și a țesuturilor, transportul nutrienților, eliminarea deșeurilor și menținerea echilibrului electrolitic.

De asemenea, deshidratarea poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, oboseală, constipație, probleme renale și chiar probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia.

Principalele semne ale deshidratării

Este important să fim atenți la semnele deshidratării și să ne asigurăm că bem suficientă apă în fiecare zi, mai ales dacă facem efort fizic sau trăim într-un climat cald și uscat. Este recomandat să bem cel puțin 8 pahare de apă pe zi și să ne hidratăm și prin consumul de alimente cu conținut ridicat de apă, cum ar fi fructele și legumele proaspete.

Ce se poate întâmpla dacă nu bem apă deloc toată ziua? Dacă nu bem apă, se vor instala semnele deshidratării. Printre primele semne se numără senzația de sete, dar și lipsa nevoii de a urina sau urina închisă la culoare.

Pe lângă acestea, alte semne ale deshidratării includ:

  • Gura uscată și senzația de uscăciune în gât
  • Pielea uscată și cu senzație de mâncărime
  • Oboseală și somnolență
  • Dureri de cap și amețeli
  • Crăpături în buze și limba uscată
  • Scăderea performanței fizice și a capacității de concentrare

Atunci când nu consumăm apă toată ziua, este posibil să observăm modificări ale sănătății oculare și ale vederii. „Dacă cineva nu bea suficientă apă pe tot parcursul zilei, poate duce la pierderea de lichide în organism”, spune Besty S. Jacob, optometrist din Florida, citat de Best Life. „Acest lucru, la rândul său, poate duce la condiții precum ochi uscați, oboseală și probleme de vedere, cum ar fi iritații, lăcrimare în exces, vedere încețoșată sau senzația de corp străin în ochi. Fără lacrimi suficiente pentru a hrăni ochii, crește predispoziția la infecții.”, concluzionează medicul.

Dacă nu am băut apă deloc pe parcursul zilei este posibil să observăm și schimbări ale modului de funcționare a tractului digestiv. „Corpul tău are nevoie de apă pentru a digera și a absorbi în mod corespunzător nutrienții importanți, așa că s-ar putea să întâmpini probleme digestive precum constipația sau crampele”, spune Dr. Mitchell Naficy.

Toate mâncărurile din reclame sunt false! Folosesc ulei de motor pentru clătite

Toate mâncărurile din reclame sunt false, iar noi avem dovada în acest sens. Cei care produc reclame folosesc, de exemplu, ulei de motor pentru clătite sau plastic pentru cuburile de gheață, scrie spynews.ro. Un TikToker a explicat exact cum se fac reclamele ca să le dea un aspect natural și, bineînțeles, să atragă clienții. Iată cum sunt făcute acestea!

Mâncărurile din reclame nu sunt adevărate. Cei care le fac folosesc tot felul de trucuri pentru a atrage și pentru ca aspectul lor să arate cât mai bine. Iată cum sunt reclamele făcute, de fapt, dar și cum mâncarea pe care o faci tu nu este niciodată la fel!

Toate mâncărurile din reclame sunt false

Potrivit unui TikToker, reclamele sunt false. Acesta a explicat exact cum se produc reclamele și ce le face, de fapt, să arate atât de bine și de natural, astfel încât să atragă oamenii și să îi facă să cumpere.

Ei bine, în loc de frișcă se folosește spumă de ras și asta pentru că își păstrează mai bine forma și arată mai natural și mai estetic. De altfel, în loc de toppingul de ciocolată se folosește un gel, pentru a curge mai bine din prăjituri.

În reclame, siropul de clătite este, de fapt, ulei de motor, care se folosește pentru mașină. În acest fel, uleiul de motor arată mai bine în reclamă, este mai ieftin și, mai mult decât atât, el nu intră în clătite. Pentru a crea spațiul dintre clătite se folosește o bucată de carton.

De asemenea, în loc de cuburi de gheață se folosesc cuburi de gheață din plastic, deoarece nu se topesc și oferă o senzație de răcoritor și fresh. Mai mult, înghețata din reclame este, de fapt, cartof fiert și pisat, amestecat cu colorant alimentar, pentru că își păstrează mai bine forma și arată mai natural.

Galina Tomaş: Cum te hidratezi corect în timpul antrenamentului
Articolul anterior
Ce spun interpreții despre starea de sănătate a lui Anatol Dumitraș!
Articolul următor