Rob Rhinehart a renunțat să mai consume mâncare pentru că prepararea constantă a acesteia este un proces obositor care îl face totodată să piardă timp pe care l-ar putea dedica activităților care îi fac plăcere. Pentru că organismul său are însă nevoie de hrană, tânărul inginer de doar 25 de ani a dezvoltat o băutură care să îi asigure necesarul de nutrienți și pe care să o consume în locul alimentelor.
Ideea de a crea această băutură, denumită Soylent, i-a venit lui Rhinehart într-o perioadă când avea foarte mult de muncă și foarte puțin timp la dispoziție și bani. Gătitul devenise ceva frustrant pentru el și ajunsese să mănânce în mare parte produse fast food, bogate în calorii.
Astfel tânărul a început un experiment de 30 de zile, prin care să testeze dacă ar putea supraviețui doar pe baza unei băuturi care îi asigură aportul necesar de nutrienți.
„Nu există carne, fructe, legume sau pâine aici. În afară de ulei de măsline pentru acizi grași, sare pentru sodiu și clorură, nimic nu e aliment. Am cercetat fiecare substanță de care corpul are nevoie pentru a supraviețui, plus câteva despre care s-a arătat că sunt benefice și le-am cumpărat pe toate într-o formă chimică cât mai neprelucrată, din mai multe surse”,scrie Rhinehart într-un articol publicat pe blogul său personal.
Efectele acestei băuturi au întrecut așteptările sale. În primul rând, gustul acesteia era bun, dulce. Mai mult, băutura i-a oferit o senzație de sațietate, dar și un plus de energie imediat după consum. Per total, Rhinehart mărturisește că această cură l-a făcut să se simtă extraordinar:
„Fizicul meu s-a îmbunătățit notabil, pielea mea a devenit mai curată, dinții mai albi, părul mai des, iar mătreața a dispărut. (…) Și performanța mea mentală este mai bună”.
Până să ajungă la o variantă corespunzătoare a băuturii, Rhinehart a efectuat mai multe experimente în ceea ce privește dozele ingredientelor, lucru care i-a provocat câteva tulburări de sănătate. De exemplu, în a treia zi a experimentului a observat că formula băuturii nu conținea deloc fier, lucru care i-a crescut rata bătăilor inimii și i-a scăzut nivelul de energie. De asemenea, atunci când a utilizat potasiu în exces, a experimentat aritmie cardiacă, iar prea mult magneziu i-a provocat o senzație de arsură în interiorul întregului corp, a povestit Rhinehart într-un interviu pentru The Atlantic.
O consecință a acestui stil de alimentație este dispariția bacteriilor din intestine, care ajută digestia. Motivul este lipsa fibrelor din băutură. Rhinehart a resimțit efectele acestei consecințe atunci când consuma alimente normale: „Este foarte, foarte dureros, pentru că nu mai am bacterii care să le digere”.
Soylent a primit însă și critici, iar experții sugerează că efectele sale pe termen lung trebuie urmărite în cadrul experimentelor. De asemenea, o altă problemă a acestui produs este forma lichidă. „Ca oameni, se pare că avem o nevoie și de a mesteca”, a explicat scriitoarea Mary Roach, autoarea unor cărți științifice, pentru The Atlantic.