Te îngraşi, dacă sari peste micul dejun!

Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentaredin România, ne explică de ce micul dejun este cea mai importantă masă din timpul zilei şi la ce riscuri te expui dacă nu mănânci dimineaţa. Iar una din consecinţe este îngrăşarea, chiar dacă mănânci puţin pe tot parcursul zilei.

separator

mic-dejun-sanatos

În timpul zilei, metabolismul nostru este ocupat cu arderea caloriilor (catabolism), iar noaptea cu acumularea acestora (anabolism), iar aceasta funcţionare a organismului în funcţie de timp e cunoscută sub denumirea de bioritm.

Bioritmul nostru este circadian (24 de ore), sincronizarea lui făcându-se după alternanta zi/noapte. Perturbarea acestui bioritm circadian zilnic printr-un program de luare a meselor haotic – săritul peste micul dejun, cina prea copioasă şi la ore târzii etc. – degenerează invariabil într-o multitudine de patologii, de la unele tranzitorii (cum ar fi digestia proastă), la afecţiuni digestive, cardio-vasculare, îmbătrânire precoce etc. Hrănirea în contra-timp cauzează somn agitat, trezire greoaie, senzaţii de oboseală, luare în greutate, supraponderabilitate, obezitate.

Despre micul dejun

Micul dejun se ia cam la 1-3 ore de la trezire. În decursul zilei organismul utilizează mai întâi alimentele consumate la micul dejun şi apoi pe cele consumate la prânz. Dimineaţa ar trebui să consumăm circa o treime din hrana zilnică, iar meniul ar trebui să conţină (atenţie la asocierile corecte): grăsimi (unt, brânzeturi, ouă), proteine (carne roşie, ouă), glucide lente (pâine integrală, orez integral, cartofi fierţi). Grasimile sunt arse fără a avea un efect puternic de îngrăşare, iar proteinele vor fi metabolizate eficient. În situaţii speciale, micul dejun poate fi chiar şi singura masă din zi, dacă aportul de nutrienţi este echilibrat şi suficient cantitativ.

Stiai că…?

Alimentele pot fi împărţite în diurne şi nocturne? De aceea, vom acorda atenţie momentului în care consumăm alimentele, deoarece la anumite ore acestea pot deveni indigeste.

De exemplu, dimineaţa oul are virtuţi nutriţionale deosebite (ouăle fierte în coajă, moi, sunt cele mai sănătoase; dacă oul este fiert tare devine indigest), însă la prânz devine aliment obişnuit, iar seara este indigest. La fel şi portocalele, roşiile, morcovii, mazărea, fasolea, carnea, afinele, căpşunile. Alimente nocturne sunt considerate: andivele, conopida, varza, ţelina, ridichile, cartofii, peştele, perele, bananele, nucile, migdalele.

mic_dejun_in_pat

O combinaţie des întâlnită la micul dejun este cea de lapte cu cereale, care însă este indigestă şi trebuie evitată (laptele este greu de asociat cu alte alimente). Cerealele pe care trebuie să le alegem sunt cele integrale, aflate în forma lor naturala şi fără zahăr adăugat, sau alte topping-uri.

Nu se bea apă imediat, înaintea, în timpul sau după masă, pentru a nu dilua sucurile digestive şi a nu perturba digestia.

Luarea corecta a micului dejun poate avea efecte benefice pentru menţinerea greutăţii  normale şi a valorilor fiziologice ale colesterolului sanguin. Dacă nu iai micul dejun te expui riscului de a deveni obez.

Luarea meselor la timpul potrivit, cu abţinerea de la servirea mesei cu 2-3 ore înainte de culcare şi practicarea de activitate fizică moderată, potenţează şi mai mult efectele datatoare de sănătate ale hranei.

Sursa

 

O interpretă de la noi a suferit un atac de cord din cauza unui credit la bancă!
Articolul anterior
Inspiră-te de la Jessica Alba… și poartă eșarfe!
Articolul următor
Alte articole interesante