Adesea avem tendința să uităm de ele sau să nu le includem în alimentație, fie din cauză că nu le cunoaștem prea bine, fie din cauză că nu știm cum să le folosim în bucătărie. Cu toate acestea, există o mare varietate de semințe, veritabile mine de aur în ceea ce privește valoarea lor nutritivă. Iată câteva dintre aceste semințe cărora merită să le acordăm atenția cuvienită și să le includem cât de des în alimentația noastră.
1. Semințele de in
Semințele de in reprezintă o sursă foarte bună de Omega 3 și de fitoestrogeni. Semințele de in conțin și un număr mare de antioxidanți prețioși care ne ajută să luptăm împotriva radicalilor liberi. O lingură de semințe de in măcinate pe zi vor avea doar efecte pozitive asupra sănătății. Semințele de in se recomandă în general în cazul unor probleme intestinale (de exemplu, în cazul sindromul colonului iritabil sau diverticulită).
2. Semințele de Chia
Semințele de Chia devin din ce în ce mai populare. Proprietățile nutritive ale semințelor de Chia sunt similare semințelor de in. Există o varietate de semințe de Chia mai deschisă la culoare (cu un gust mai neutru) și o varietate mai închisă la culoare cu un gust mai pronunțat. La fel ca și semințele de in, semințele de Chia sunt bogate în fibre și în grăsimi bune (Omega 3). Semințele de Chia reprezintă o sursă excelentă de proteine, o sursă excelentă de vitamina B9 și de calciu. Pot fi folosite ca adaos la diverse mâncăruri sau deserturi, caracteristica lor fiind aceea că absorb lichidele în care sunt adăugate. Din semințele de chia se pot prepara diverse budinci foarte gustoase și sănătoase,fiind o variantă foarte bună pentru micul dejun.
3. Quinoa
Pe piață putem găsi quinoa albă sau roșie. Ambele varietăți au o aromă ușoară de alună. Quinoa posedă o valoare nutritivă excepțională: pe lângă faptul că are un conținut extrem de bogat de acizi aminați esențiali, quinoa este bogată în proteine, mangan, fier și zinc. Are un conținut bogat de fibre. Quinoa nu conține gluten, un lucru foarte bun pentru persoanele care sunt intolerante. Quinoa se poate prepara atât ca adaos la diverse mâncăruri de legume, cât și ca desert, sub formă de quinoa cu lapte de migdale și stafide. Există multe variante de a folosi quinoa, după gusturile și preferințele fiecăruia, însă merită să o includem în dieta noastră datorită proprietăților sale minunate și a versatilității cu care se poate prepara.
4. Bulgur
Originar din Orientul Mijlociu, bulgurul reprezintă un amestec de boabe de grâu măcinate. Acesta posedă o aromă subtilă de nucă, culoarea sa putând merge de la galben la maro. Bulgurul conține o mulțime de minerale și vitamine: fosfor, magneziu, zinc, mangan, Vitamina B, folați. Bulgurul este o sursă excelentă de fibre.
5. Semințe de susan
Semințele de susan furnizează o doză excelentă de minerale precum fierul, zincul și magneziul. Semințele de susan sunt o sursă bună și de calciu. Acestea conțin o serie de grăsimi sănătoase, necesare bunei funcționări a metabolismului și sistemului endocrin.
6. Hrișca
Hrișca conține proteine de calitate și, la fel ca și quinoa, nu conține gluten. Proteinele joacă un rol benefic asupra incidenței tumorilor la colon dar și a reducției calculilor biliari. La fel ca majoritatea semințelor, și hrișca este bogată în fibre.