Tu ce ştii despre carnea de miel?

Ce ştii despre carnea de miel care este în centrul atenţiei cu ocazia sărbătorilor de Paşte? Este foarte bogată în fier şi potasiu care se asimilează foarte uşor, fiind o opţiune sănătoasă pentru persoanele fără probleme şi care o consumă în cantităţi moderate. Află cui nu îi este recomandată şi cum o putem prepara cât mai sănătos?

separator
5Piata177-IRENA

„Mielul sau iedul intră la categoria carne roşie şi este o sursă foarte bună de proteine de calitate. Pentru persoanele sănătoase şi active fizic este o opţiune sănătoasă, însă pentru cele cu anumite probleme (dislipidemie, trigliceridemie, hipertensiune arterială, hepato-renale, obezitate) este indicat să se consume carne de miel în cantităţi mici şi doar bucăţile foarte slabe„, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

100 grame carne de miel conţine 200 – 300 kcal

De asemenea, carnea de miel conţine:

  • mult potasiu;
  • organele (în special ficatul), dar şi carnea conţine foarte mult fier care se absoarbe foarte uşor;
  • calciul este într-o cantitate mai mică;
  • puţină vitamina E;
  • acid folic, însă în cantităţi mai mici.

Atenţie la greutatea mielului!

Dr. Gheorghe Mencinicopschi ne avertizează sp fim foarte atenţi când cumpărăm carnea de miel să fie din locuri special amenajate şi să ne asigurăm că este de miel/ied şi nu de câine care arată asemănător. De aceea „când se vinde mielul trebuie să aibă copitele despicate şi capul ca să vezi dinţii. Este foarte important să nu aibă sub 9 kilograme cu totul, deoarece cu cât este mai mic cu atât conţine mai multe purine care îl fac mai greu digerabil, fiind o opţiune foarte periculoasă în special pentru persoanele bolnave de gută. Este indicat să cumperi un miel sau bucaţi dintr-un miel care să aibă în jur de 10 – 15 kilograme, deoarece carnea va fi mai puţin indigestă decât cea mai fragedă„, adaugă nutriţionistul.

16_Miel_EVZ

Atenţionari pentru persoanele cu probleme

  • persoanele care au ţinut post au nevoie de o readaptare, de aceea este recomandat ca în seara de Paşte să mănânce câte puţin şi la intervale mai mari de timp;
  • persoanele care au probleme cu hepato-renale sau cu pancreasul trebuie să fie foarte atente la ceea ce mănâncă pentru că dacă au ţinut post şi încep să mănânce mult pot să facă pancreatită acută;
  • carnea de miel conţine lipide de grăsimi saturate (cantitatea de colesterol este de 80 mg la suta de grame) care au efecte aterogen, adică se depun pe artere şi favorizează apariţia bolilor cardiovasculare;
  • carnea de miel trebuie consumată cu moderaţie.
Cum trebuie să o prepari?
cotlet-de-miel-la-cuptor-1

Nutritionistul recomandă carnea de miel înăbuşită sau preparata pe gratar, evitandu-se pe cât posibil prăjelile. De asemenea, trebuie să o combini cu legumele, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele te vor ajuta să impiedici problemele legate de constipaţie.

Şi atenţie la organele de miel care sunt foarte toxice, fiind bogate în purine şi greu digerabile„, avertizează prof. dr. Mencinicopschi.

Sursa

Și-a lăsat soția și copilul nou născut de dragul lui Pelageya!
Articolul anterior
O femeie din Parlamentul Rusiei a pozat goală!
Articolul următor
Alte articole interesante