Uleiul alimentar uzat are un efect devastator asupra mediului înconjurător, susțin experții. Însă acest efect este foarte puţin cunoscut de cei mai mulţi dintre oameni, care în continuare aruncă uleiul la canalizare convinşi fiind că a fost dizolvat de detergenţii parfumaţi.
Însă, un litru aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apă, cantitatea necesară unui adult să supravieţuiască timp de 14 ani.
Din fericire, mai există persoane care cred cu tărie că mentalitatea oamenilor poate fi schimbată şi consideră că este de datoria lor să îi ajute. Unii au încercat să îşi construiască o afacere tocmai pornind de la această premisă și au început să folosească uleiul alimentar uzat ca o resursă regenerabilă.
Uleiul alimentar uzat este o resursă importantă folosită în mod special pentru fabricarea biocombustibililor, constituind o alternativă viabilă plantelor cultivate în mod special şi care ocupă mari suprafeţe agricole.
Dintr-un litru de ulei alimentar uzat se pot obţine 900 de mililitri de biodiesel, iar din produsul secundar se poate produce un săpun natural, bun şi pentru corpul uman.
Însă, în lipsa unei informării corecte şi coerente, potrivit estimărilor existente, mulți dintre utilizatorii casnici aruncă uleiul alimentar uzat la chiuvetă.
Deşeurile de grăsimi şi ulei alimentar nu numai că dăunează mediului înconjurător şi omului, dar şi depunerea acestora pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, efecte urât mirositoare, coroziune mai rapidă şi au influenţă negativă asupra funcţionării staţiilor de epurare şi duce până la blocarea şi distrugerea acestora.
Alimente fără nutrienți. Le consumi fără rost și îți fac rău
Deși poate nu știai, unele alimente nu aduc niciun beneficiu organismului. Mai mult, ele produc dezechilibre și pot agrava unele afecțiuni preexistente, din cauza conținutului foarte mare de zahăr, grăsimi și calorii „goale” și nici o substanță nutritivă pentru organism, informează unica.md.
Ciocolata albă Niciunul dintre beneficiile pe care le aduce sănătății ciocolata nu se regăsește și în cazul ciocolatei albe. Aceasta conține unt de cacao, lapte sau smântână, arome și agenți de emulsifiere. Are multe calorii, grăsimi saturate, zahăr. Spre deosebire de ciocolata neagră, care conține mulți antioxidanți datorită conținutului mare de cacao, ciocolata albă nu conține niciun fel de cacao.
Sucurile dietetice Deși, prin recomandare, ar trebui să aibă un conținut scăzut de zahăr, unele băuturi din această categorie conțin foarte mult zahăr. Berea de ghimbir are un conținut de 32 de grame de zahăr la o cutie, dar alte băuturi dietetice pot ajunge până la 49 de grame de zahăr, la aceeași cantitate de lichid.
Vata pe băț Vata pe băț conține în totalitate doar zahăr. 30 de grame de vată pe băț conțin 110 calorii și 28 de grame de zahăr. Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare care prevede ca zahărul adăugat în dietă să nu depășească mai mult de 10% din aportul zilnic de calorii, adică aproximativ 38 de grame de zahăr pentru o persoană a cărei dietă nu depășește 1500 de calorii pe zi. 30 de grame de vată de zahăr înseamnă 73% din limita zilnică admisă.
Pâinea albă O felie de pâine albă are foarte puțini nutrienți. O singură felie de pâine are în jur de 150 de calorii și un conținut redus de fibre.
Mezelurile Acestea sunt o bombă calorică sărată: 120 de grame de pastramă crud-sărată de porc conține 33 de grame de grăsimi saturate și peste 3.000 miligrame de sare. Un studiu publicat în European Journal of Cancer în anul 2018 indică faptul că mezelurile sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer la sân. Mezelurile au un conținut foarte mare de grăsimi, nitrați, glutamați și sare.
Untul de arahide dietetic De obicei, grăsimile din untul de arahide sunt benefice pentru organism și contribuie la buna activitate a inimii. Atunci când grăsimea este îndepărtată sau redusă, sunt adăugate alte ingrediente, așa cum este zahărul. Cel mai simplu este să verifici eticheta atunci când cumperi și să-l achiziționezi pe acela care este făcut doar din alune coapte.
Margarina Margarina a fost considerată o alternativă mai sănătoasă pentru unt dar multe tipuri de margarină conțin ulei parțial hidrogenat, un ingredient periculos, care conține grăsimi trans. Aceste grăsimi sunt responsabile pentru creșterea nivelului colesterolului „rău”, LDL, pentru scăderea nivelului de colesterol bun, HDL, și pentru creșterea riscului de accident vascular. În loc de margarină poți folosi o cantitate mică de ulei de măsline extravirgin sau ulei de cocos.
Fructele conservate în sirop Fructele sunt o componentă esențială a unei diete echilibrate dar este foarte important felul în care sunt preparate. Atunci când cumperi compoturi, este recomadat să citești eticheta, pentru a vedea ce cantitate de zahăr conține produsul respectiv. Cele mai bune sunt fructele conservate în suc propriu sau în apă.
Brânzeturile procesate Brânzeturile pasteurizate și procesate există pe piață de mai bine de 100 de ani. Faptul că se topesc, le-a transformat într-un ingredient nelipsit din sendvișurile la grătar sau din preparatele pe bază de paste și brânză dar, fiecare 30 de grame de brânză vin la pachet cu 100 de calorii și 350 miligrame de sare, în funcție de brand. Lista nu se oprește aici, ea mai coținând emulsificatori, agenți de îngroșare, coloranți artificiali și potențatori de aromă.
Băuturile energizante Foarte populare printre adolescenți, băuturile energizante au un conținut foarte mare de zahăr. Pe lângă acesta, mai conțin cofeină, care poate determina creșterea ritmului cardiac, declanșarea stărilor de anxietate și problemelor stomacale, și guarana, un stimulent asemănător cofeinei.
Consumul cărnii de pui. Pro și contra
Consumul regulat de care de pui poate fi benefic. Totuși, el prezintă și unele riscuri pentru sănătate, scrie evz.ro.
Carnea de pasăre este un produs de bază la nivel mondial, apreciat pentru accesibilitatea, ușurința cu care se prepară și gustul său. Dar dincolo de atractivitatea sa culinară, carnea de pui oferă un beneficiu nutrițional semnificativ: este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate.
Inițial, păsările de curte au fost apreciate pentru ouăle lor, consumul de carne devenind mai răspândit în timp. Înregistrările istorice indică faptul că egiptenii și romanii antici au crescut păsări, apreciindu-le atât pentru ouă, cât și pentru carne.
Industrializarea creșterii de păsări în secolul al XX-lea a transformat carnea de pui într-un aliment de bază în multe gospodării. Inovațiile în tehnicile de creștere, hrănire și agricultură au condus la o creștere rapidă a producției de pui. Dezvoltarea puiului de carne, crescut special pentru producția de carne, a revoluționat industria, făcând puiul mai accesibil pentru consumatori.
Proteine de înaltă calitate: Puiul este o sursă excelentă de proteine, esențiale pentru creșterea și întreținerea masei musculare.
Scăzut în grăsimi saturate: Puiul are un conținut relativ scăzut de grăsimi saturate, ceea ce îl face o alegere sănătoasă pentru inimă.
Bogată în nutrienți: Puiul este o sursă bună de diverse vitamine și minerale, cum ar fi niacina, vitamina B6 și seleniul.
Sprijină gestionarea greutății: Puiul este sărac în calorii și bogat în proteine, făcându-l o opțiune potrivită pentru gestionarea greutății.
Riscuri
Rezistența la antibiotice: Puiul poate conține antibiotice, contribuind la rezistența la antibiotice la oameni.
Salmonella și Campylobacter: Puiul poate fi contaminat cu aceste bacterii, ducând la intoxicații alimentare.
Colesterol: Deși puiul are un conținut scăzut de grăsimi saturate, poate totuși crește nivelul de colesterol din cauza conținutului său relativ ridicat de colesterol.
Metode de procesare și gătit: Produsele din pui prăjite sau procesate pot fi bogate în calorii, sare și grăsimi nesănătoase.
Pentru a maximiza beneficiile
Alege pui organic sau de crescătorie liberă atunci când este posibil.
Gătește puiul în siguranță: Asigură-te că îl manipulezi, depozitezi și gătești corespunzător pentru a preveni bolile alimentare.
Optează pentru pui la grătar, copt sau fiert în locul celui prăjit.
Consumă-l cu moderație: Echilibrează-ți dieta cu o varietate de surse de proteine.
Care este cel mai bun mod de a pierde în greutate?
Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.
Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.
Dietă bazată pe fibre
Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.
„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.
Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.
Tipuri de fibre și beneficiile lor
Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:
Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)
Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon. „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.
Fibre și pierderea în greutate
Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:
Beta-glucan
Pectină
Dextrină de grâu
Amidon
Celuloză
Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:
Greutatea corporală
Adipozitatea (grăsimea)
Cheltuielile energetice
Toleranța la glucoză
Modificări ale microbiotei intestinale
Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul
Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.
De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.
Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.
Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.
Consumul de fibre la micul dejun
Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie. „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.