Vine canicula și primul lucru care îți vine în minte este un desert răcoritor… o înghețată… Ei bine, vreau să-ți propun o rețetă mai neobișnuită de înghețată care trece prin ”proba de foc” la propriu… Intrigant, nu?!
Este vorba despre ”Baked Alaska” sau ”Omleta norvegiană” – un desert de origine americană ce are la bază experimentele unui fizician american din a doua jumătate a secolului XIX, care tocmai constatase că albușul de ou are reale proprietăți termoizolatoare. De aici, până la un desert cu miez de înghețată, învelit în bezea fierbinte, proaspăt caramelizată, nu a fost decât un pas.
Baked Alaska este un desert a cărui rețetă e destul de permisivă, ușor de pregătit și cu mare efect. Iată cum se prepară:
Ingrediente:(pentru 8-10 porții)
- 1 blat de tort la alegere – cu vanilie sau cacao, rotund sau dreptunghiular, cumpărat sau preparat de tine. Dacă te decizi să-l prepari singură, îl poți face simplu: vanilie, 3 ouă, 1 lingură de apă, 4 linguri de zahăr, 4 linguri de făină;
- 600-800 de gr de înghețată la alegere, de un singur fel sau câteva arome diferite pe care sa le alternezi în straturi;
- bezea din 4-8 albușuri bătute spumă tare cu un praf de sare și 4-10 linguri de zahăr (în funcție de cantitatea de albuș, se ajustează și cantitatea de zahăr);
- opțional: puțin lichior pentru însiropat blatul, sos caramel (din 4 linguri de zahăr și 150 de gr de smântână pentru frișcă).
Cum se prepară:
Așează blatul pe un platou care să reziste la foc, stropește blatul cu un strop de lichior (opțional) și deasupra pe blat pune înghețata. Pune platoul la congelator și pornește cuptorul la 200 grade Celsius.
Până ce cuptorul s-a încins, bate 8 albușuri spumă cu un praf de sare, adaugă pe rând 8 linguri de zahăr și continuă să bați până ce zahărul s-a dizolvat complet. Pune jumătate din bezea într-un săculeț pentru ornat la care atașezi un vârf cu deschizătura largă. Acoperă tortul de înghețată cu un strat din bezeaua rămasă în castron, deasupra căruia fă ornamente cu bezeaua din săculețul de ornat. Setează cuptorul deja încins pe poziția grătar superior (să încălzească din partea superioară) și dă desertul la cuptor. Nu lăsa în cuptor înghețata mai mult de 5 minute, doar cât se înfierbânte și să se caramelizeze ușor bezeaua. Se scoate din cuptor și se servește imediat.
Vezi în video de mai jos cum se prepară această rețetă în alt mod: