Un tânăr din Căușeni coace pâine din făină integrală cu maia de casă!

Alimentația sănătoasă este un domeniu care îi interesează tot mai mult pe moldoveni. Un tânăr din Căușeni și-a pus pe roate o afacere sănătoasă, acum patru ani, când a decis să deschidă o brutărie care produce pâine din făină integrală, cu maia și fără drojdii comerciale, așa cum o făceau strămoșii noștri pe timpuri.

separator
dorin-mereuta-brutar-20

După ce un prieten i-ar fi lăudat pâinea, Dorin Mereuță nu a stat mult pe gânduri și a investit circa 50.000 euro într-o moară de piatră, un cuptor cu lemne, dospitor și alte utilaje.

Acesta coace pâine din făină integrală de grâu sau secară, cu maia naturală, fără coloranți și emulgatori.

Totuși, tânărul se confruntă cu o problemă: până moldovenii vor conștientiza beneficiile produsului său și vor accepta să plătească 30 de lei pentru o pâine, iar statul nu îi va îngrădi afacerea cu birocrații și marketing defectuos, proprietarul riscă să nu-și recupereze banii investiți.dorin-mereuta-brutar-22

,,Am început afacerea pentru oameni, nu adaug coloranți, emulgator etc., dar consumatorul nu apreciază faptul că sunt corect. Procesul de fermentare, dospire, plămădire și coacere depășește 18 ore. Am început să coacem pâine pentru familie. Am servit câțiva prieteni în ajun de Paști: le-au plăcut și ne-am gândit că poate facem o activitate economică. Am vândut tot ce am avut și am inițiat o afacere de familie. N-am știut de toate aspectele astea.

Oricum prețurile au crescut în timp, iar noi suntem în incapacitate de plată. Am ajuns la concluzia că riscurile au fost prea mari și nu știu dacă am făcut o alegere corectă. Suntem în prag de faliment. Nu avem decât soluția de a pleca peste hotare. Acolo poate se apreciază altfel munca omului”, povestește Dorin Mereuță într-un interviu pentru moldnova.eu.

„Vreau susținere și din partea statului. Eu plătesc aceleași impozite pe care le plătește Franzeluța: pentru un document de comercializare a pâinii trebuie să dau 1.000 de lei, iar pentru a mări perioada de valabilitate a pâinii trebuie 15.000 de lei pentru un sortiment de pâine. Mi-au oferit o perioadă de valabilitate de 24 ore, în timp ce toată lumea știe că pâinea trăiește și o săptămână. Suntem puși în situația să luptăm cu un sistem inuman. Pe mine mă obligau să pun acid folic în pâine. De ce, dacă la mine se conține totul în bobul de grâu?”, se întreabă proprietarul brutăriei.

Soția și mama brutarului îl ajută pe acesta la coptul pâinii. Maiaua se face dintr-un amestec de apă și făină fermentată de drojdiile sălbatice, trecând printr-un proces care durează 7 zile. Potrivit lor, pâinea făcută cu această drojdie vie e mult mai sănătoasă decât cea făcută cu drojdie din comerț.

dorin-mereuta-brutar-10dorin-mereuta-brutar-18
„Maiaua favorizează bacteriile lactice. Glutenul din grâu răspunde de elasticitate, iar gliadina are capacitatea de a restrânge. Maia sub acțiunea bacteriilor lactice distruge acidul fitic din bobul de grâu, astfel organismul asimilează mai ușor mineralele”, mai adaugă antreprenorul.

Aluatul frământat este lăsat la dospit pentru aproximativ o oră și jumătate. Pâinea capătă un gust acrișor din cauza bacteriilor lactice din maia. Brutarul susține că pâinea se mănâncă după o zi sau chiar două, deoarece procesul de fermentare continuă și după ce este scoasă din cuptor. Rețeta pentru pâine e una clasică, așa cum o făceau strămoșii: se adaugă făină, apă, sare și maia. Autorii mai pun semințe de in, dovleac, struguri sau fructe uscate. Pentru a preîntâmpina lipirea pâinii, formele pentru copt sunt unse cu ceară de albine, deoarece uleiul este considerat cancerigen.

Xenia Deli, în postura unui om al străzii!
Articolul anterior
Vlada Bernevec, Anastasia Fotachi și alte modele de la noi fac un act de caritate. Implică-te și tu!
Articolul următor
Alte articole interesante