Mâncarea sănătoasă tinde să devină o preocupare generală în ultima vreme, de când bolile alimentare fac tot mai multe victime. Acasă ori la birou, fie că mâncăm pe fugă sau în liniște, meniul e musai să conțină ceva verde. Dar la recipiente s-a gândit cineva? Știm oare că avantajele unui prânz sănătos pot fi anulate de substanțele toxice continute în farfuriile, tacâmurile, paharele sau sticlele din plastic?
Nu este nevoie să negăm: recipientele din plastic ne fac viața mai ușoară, cel puțin la o primă apreciere. Te vezi ieșind dimineața la jogging cărându-ti apă într-o sticlă de… sticlă sau trimițându-ți micuțul la școală cu borcănelul de zacuscă în ghiozdan? Cât despre vremurile în care termosul făcea legea prin birouri, știm prea bine: au apus!
Astăzi, paharele, sticlele, tacâmurile, caserolele, totul este din plastic, pentru a fi mai ușor de transportat și utilizat. Cercetătorii trag însă un semnal de alarmă: cu plasticul nu e de joacă! Motivul? Cele mai multe dintre noi avem tendința să refolosim sticlele, paharele, tacâmurile etc., ceea ce se poate solda cu probleme de sănătate.
Chimicalele din componența lor încep să se disperseze în cazul utilizarii repetate, ruperii sau a încălzirii la microunde. În funcție de produs, recipientele pot conține biosfenol A (BPA), ftalați sau cloruri, primul dintre ele fiind de departe cel mai toxic. Odată pătrunse în mâncare sau băuturi, acestea pot cauza diferite tipuri de cancer, disfuncții hormonale și tulburări endocrine.
PET-ul se aruncă după golire
Cel mai popular recipient, utilizat în comercializarea lichidelor, este PET-ul sau PETE-ul (polietilen tereftalat). Datorită faptului că este un material reciclabil, multă vreme s-a crezut ca PET-ul este o soluție sigură de îmbuteliere.
Însă lucrurile nu stau chiar așa când vine vorba despre sănătatea noastră. Cercetătorii ne avertizează că la epuizarea conținutului cu care au fost comercializate, sticlele se aruncă, în nici un caz nu se refolosesc și nici nu se spală în apă fierbinte.
Sticluța lui bebe, pericol pentru sănătate
Recipientele din plastic dur (policarbonat) reprezintă o idee și mai neinspirată pentru îmbuteliere. În aceasta categorie intră sticluțele gradate pentru copiii mici și sticlele reutilizabile destinate sportivilor.
Zgâriate, încâlzite sau în contact cu acizii (sucuri sau mâncăruri acide), acestea elimină substanțe chimice deosebit de periculoase pentru sănătate. Oamenii de știință atrag atenția asupra celui mai primejdios dintre toate, BPA, factor ce favorizează apariția obezității și a anumitor cancere.
„NU!” hotărât recipientelor de tip camping
Tacamurile din plastic, paharele, farfuriile, recipientele în care se comercializează diferite produse (margarină, iaurt, lapte bătut, brânzeturi, mezeluri etc.) trebuie aruncate imediat ce conținutul inițial a fost epuizat, întrucât încep să se degradeze încă de la prima utilizare.
În plus, mâncarea și băuturile calde niciodată nu ar trebui depozitate sau introduse la microunde în vase de plastic. Pentru mai multa siguranță, citește întotdeauna indicațiile de pe astfel de ambalaje, iar dacă nu există specificații în privința utilizării la microunde sau în alte condiții, cel mai bine este să nu le folosești.