Vinul alb sau roşu? Care are cele mai multe beneficii pentru sănătate?

Contrar a ceea ce se crede, vinul nu este o sursă bună de vitamine şi minerale în timp ce conţine doar cantităţi mici de kaliu, mangan sau fier şi calciu, dar cu toate acestea, vinul este bogat în compuşi cu acţiune antioxidantă, benefici pentru sănătate.

separator
vin-alb-si-rosu

În timp ce vinurile albe, din struguri albi, au o aromă fructuoasă şi o textură mai uşoară, vinurile roşii, din struguri roşii şi albastru-închişi, au gustul mai intens, sunt robuste şi taninoase. În plus, taninurile, ce se găsesc în special în coaja bobiţelor, fac diferenţa dintre vinurile roşii şi albe. Vinul roşu conţine, de asemenea, antioxidanţi puternici, care previn bolile de inimă, micşorează nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge, cresc nivelul de colesterol bun HDL, protejează arterele împotriva depunerii plăcilor de grăsime pe pereţi, au efect anti-inflamator.

Consumul regulat şi raţional de vin reduce cu 30% riscul de boli de inimă, potrivit Linus Pauling Institute. Totodată resveratrolul – un puternic antioxidant din strugurii roşii ar putea preveni dezvoltatea celulelor canceroase.

Vinul conţine calorii – cam 80 de calorii la 100g de vin sec. Ce înseamnă ,,sec’’?
În funcţie de cantitatea de zaharuri pe care le conţin, adică acele zaharuri rămase din procesul de fermentaţie, nu adăugate, vinurile se împart în câteva categorii. Un vin ,,sec’’ conţine 2-4 g de zahăr la litru, vinul “demisec” conţine între 4 şi 12 g/l, cel “demi-dulce” – între 12 şi 50 de g/l, iar vinul dulce are peste 50g/l. Această categorisire, însă, poate să difere în funcţie de obiceiurile culturale. În timp ce un vin roşu sec franţuzesc are în mod normal 2 g/l de zahăr, un vin moldovenesc considerat sec poate să aibă şi 4g/l sau peste.

Podgorie in Franta

Ce înseamnă ,,brut’’?

În cazul vinului spumant sau şampaniei, ,,sec’’ înseamnă, mai mult, între 17-35g/l. Şampania are un mod original de fabricare. După încetarea procesului de fermentaţie în sticlă, care durează vreo 12-18 luni, sticla se desface pentru a înlătura drojdia. Şi fiindcă o parte din lichidul din sticlă se pierde, ea se completează cu un sirop numit “lichid de expediţie sau “de dozaj”, care conţine zahăr din trestie de zahăr şi vin vechi. În funcţie de concentraţia de zahăr a ,,lichidului de expediţie’’, şampania este de tip extra-brut, brut (12–20 g/l), sec (17-35 g/l), demi-sec (până la 50 g/l), dulce (50 g/l).

Ce înseamnă ,,vin bun’’?
Vinul este, în general, apreciat după regiunea viticolă geografică de unde provine şi după anul recoltei, detaliu important în cazul vinurilor de colecţie, întrucât în Franţa, de exemplu, există tabele cu ani de producţie (excepţionali, foarte buni, buni sau comuni) pentru fiecare regiune în parte, iar preţul vinului se stabileşte şi în funcţie de acest criteriu.

Un an bun pentru vin înseamnă condiţii climatice favorabile în anul respectiv, care influentează procesul de maturare al strugurelui, fiind considerat bun acel an în care primăvara a plouat îndestulător, vara a fost însorită, iar toamna- blândă şi lungă.

Ce sunt sulfiţii din vin?
Sulfiţii sunt compuşi chimici pe bază de sulf care se adaugă în vin pentru a împiedica dezvoltarea micro-organismelor şi oţetirea vinului. Legea europeană impune specificarea ,,conţine sulfiţi’’ pe etichetă, în cazul vinului ce depăşeşte pragul de 10mg/l. Cel mai puţin sulfitat este, de obicei, vinul roşu sec faţă de cel alb dulce, licoros.

Servirea vinului la masă

Red_and_white_wine_in_glass
  • Vinul se serveşte întotdeauna în pahare cu picior. Cel alb – în pahare de tip “lalea”, cel roşu – în pahare de tip “balon”, astfel încât aroma vinului să poată lua amploare în pahar pentru a te delecta.
  • Paharul de vin nu se umple. Vinul se toarnă doar până la diametrul maxim al paharului, cam între jumătate şi o treime, în funcţie şi de forma paharului.
  • Vinul se serveşte la o temperatură anumită, ca să nu-şi piardă aroma.

– vinul alb se serveşte la o temperatură cuprinsă între 10–12°C
– vinul roz şi roşu uşor se serveşte la o temperatură de 12–14°C
– vinul roşu robust se consumă la temperatura camerei, de 16–18°C
– şampania se serveşte la o temperatură de 6–8°C

  • Paharul cu picior a apărut din aceleaşi motive de temperatură, întrucât un pahar fără picior, pe care îl ţii în mână, încălzeşte vinul mai rapid.
  • De obicei, vinul se serveşte la masă ca aperitiv, la începutul mesei, cel mai adesea – vin sec sau demisec, şampanie.
  • La o masă obişnuită servim un singur fel de vin, în funcţie de meniu şi preferinţe.
  • La o masă festivă, cu meniu bogat, pot fi servite trei feluri de vin, în următoarea ordine: un vin alb sec, un vin roşu, apoi vin dulce sau demidulce, niciodată vinul roşu înaintea celui alb.
  • Vinurile seci se servesc înaintea celor dulci, vinurile mai slabe înaintea celor mai tari. Servirea şampaniei între vinuri nu este recomandată. De obicei ea se serveşte fie ca aperitiv, fie după vin.
lectie-de-somelier-cele-mai-bune-combinatii-de-vinuri-cu-mancaruri_size1

Cum să asociezi vinul cu alimentele
Vinurile albe uşoare sunt recomandate pe timp de vara, iar cele roşii robuste se consumă mai mult pe vreme răcoroasă. La masă se combină:
• vinul alb sec sau demisec – cu gustări calde sau reci, servite la începutul mesei; bucate din peşte şi fructe de mare; carne de pasăre cu sosuri albe, pilaf sau ciulama; brânzeturi proaspete, moi. De regulă, vinul alb se potriveşte bine cu mâncărurile puţin colorate.
• vinul roşu corpolent – cu friptură de curcan, pasăre la cuptor; carne de porc şi carne de miel; bucate cu sosuri, din carne de miel sau vită; sarmale din carne de porc şi viţel; carne de vânat, brânzeturi fermentate
• vinul demidulce, licoros, aromat – pentru deserturi
• şampania este potrivită pentru, aproape, toate mâncărurile, dar de obicei se serveşte ca aperitiv, înainte de masă sau la desert. Se potriveşte foarte bine cu caviarul.
• nu consumăm vin dacă servim la masă supe, ciorbe, borşuri, carne şi peşte marinat în oţet, salate cu multe condimente, preparate picante, îngheţate, torturi cu ciocolată şi cafea, dulciuri însiropate cu vinuri licoroase sau cu citrice şi struguri.

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Cel mai cancerigen ingredient folosit în perioada postului: Se găsește în toate aceste alimente!

Cel mai cancerigen ingredient de post. Postul Paștelui, unul dintre cele mai importante și respectate posturi ale anului. Perioada de post este marcată de restricții alimentare și de un stil de viață mai simplu și mai concentrat pe viața spirituală, scrie doctorulzilei.ro.

Pentru mulți români, postul Paștelui reprezintă nu doar o perioadă o oportunitate de regenerare spirituală și de întărire a legăturii lor cu Dumnezeu și cu comunitatea creștină, dar și de abstinență alimentară.

Uneori, credincioșii nu știu ce alimente să aleagă în post, astfel încât să aibă o dietă echilibrată, hrănitoare, dar și sănătoasă. Ei consumă, fără să știe, produse nocive care le pot afecta grav sănătatea, potrivit medicilor nutriționiști.

Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, de aceea există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime. Industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină, dar încă există pe piață multe produse care conțin margarină clasică, pentru că este ieftină!

În ce alimente găsim acizi grași trans


În ce produse găsim acizi grași trans în mod frecvent? În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de timp unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină- grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans”, explică medicul.

Atenție! Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans

Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă alimentară! Peste jumătate din alimentele și băuturile din comerț conțin resturi de pesticide, arată un nou studiu efectuat în Marea Britanie

Resturi de pesticide au fost descoperite în peste jumătate din probele de alimente și băuturi vândute în Marea Britanie.

Cea mai mare cantitate a acestor substanțe chimice periculoase au fost descoperite în căpșune.

Substanțele pot fi periculoase pentru oameni, avertizează specialiștii. Studiul a fost realizat în baza probelor recoltate în anul 2022.

Substanțele chimice au fost găsite în mai mult de jumătate din probele de alimente și băuturi, arată testele, potrivit Sky News.

Căpșunile s-au dovedit a fi cele periculoase în ceea ce privește prezența unor toxine rezistente care pot provoca oamenilor probleme grave de sănătate.

Resturi de pesticide au fost descoperite și în piersici, castraveți, caise și fasole.

Guvernul ar trebui să interzică 25 de pesticide, au spus experții. Acestea au fost descoperite în peste 3.300 de mostre testate de guvernul Regatului Unit în 2022.

sursa

Irina Rimes a plâns la Vocea Romaniei: ,,Sunt si eu om”
Articolul anterior
Emoții mari și veselie la nunta interpretei Anastasia Jantîc. Cine sunt vedetele care au dat tonul petrecerii!
Articolul următor