Vinuri gustoase, aromate şi sănătoase. Încearcă-le şi tu!

„Alcoolul îngraşă, alcoolul şi bolile de ficat, alcoolul şi starea ta de sănătate” – sunt cuvintele pe care le asociezi cu băuturile alcoolice. De această dată îţi propun să încerci cu încredere un vin aromat, energizant, vitaminizat şi sănătos.

separator

Cidru

Nimic nu poate fi mai savuros decât o cană cu cidru fierbinte, emanând un puternic parfum de scorţişoară. Aseme­nea vinului, cidrul poate fi mai dulce sau mai acrişor, fiind o băutură slab alcoolizată (3-8% alcool), obţinută în urma fer­men­tării fructelor. Cei mai mari consumatori de cidru sunt locuitorii Marii Bri­tanii. Pe lângă ci­drul de mere, care stă la baza acestei delicioase băuturi, e bine să foloseşti la preparare coacăze, smochine sau măceşe.

Cidru-de-mere

Pentru a obţine cidru de mere de bună calitate este ne­cesar să alege cu grijă fructele. Acestea trebuie să fie bine coapte, proaspete, să nu fie lovite sau muce­găi­te şi să nu fie viermănoase. Pot fi din mai multe soiuri, dar sunt preferate cele zemoase.
Ingrediente: 10 kg mere, 1,5 kg zahăr (brun), 2 lămâi mari.

652x450_085489-otet-din-cidru-de-mere-in-dieta-alimentaraMod de preparare: merele se taie bucăţele şi se spa­lă bine în apă rece, în care se pune zeama de la lămâi. În felul acesta, fructele îşi vor păstra culoarea şi nu vor oxida. În mod normal, merele se zdrobesc cu ajutorul unui teasc sau într-o putină, dar acest lucru poate fi făcut şi cu un mai (ca acela de pisat usturoiul, dar mult mai mare). Fructele se trec apoi printr-o sită, iar peste mustul obţinut se adaugă zahărul şi după ce se ameste­că, până la topirea completă a acestuia, se toarnă totul într-o damigeană. Aceasta se astupă cu un dop perforat prin care se introduce un furtun de fermentare, iar celălalt capăt al furtunului se introduce într-un borcan sau într-o sticlă cu apă. Se lasă 40 de zile la fermentat, iar când fierberea încetează definitiv, se adaugă apă, până la umplerea completă a damigenei. După alte 40 de zile, când cidrul este limpede, se pune în sticle (aces­tea trebuie să fie închise ermetic) şi se păstrează la rece. Lichidul se mută într-un alt vas, astfel încât drojdia formată pe fundul damigenei să rămână acolo.

0007910687R-565x849-M

Cidrul de mere e cel mai eficient medicament natu­ral pentru prevenirea bolilor de inimă, fiind şi un puter­nic energizant. În combinaţie cu ceaiul, în proporţii egale, este util pentru scăderea simptomelor răcelii. Dacă este lăsat să se oţetească, este foarte eficient în curele de slăbire. Mare atenţie însă, pentru că această băutură are un conţinut de 3-8% alcool.

Vin de măceşe

În fructele măceşului se găsesc vitaminele B1, B2, PP, K, A, C, elemente tonifiante ca acid nicotinic sau antipelagros, zaharuri, tanin, pectine, acid citric şi malic. Toate acestea dizolvă pietrele la rinichi, vindecă bolile căilor urinare, însănătoşesc ane­miile şi aste­niile, normalizează secreţia biliară, vindecă ficatul obosit şi bolnav. Reduce inflamaţia intestinelor până la vinde­ca­re, contribuie la slăbirea celor prea cor­polenţi, reglează digestia, vindecă chiar şi reumatismul, durerile de cap, palpitaţiile.

remedii_macese

Şi acum reţeta: 2 kg de măceşte măcinate (se poate şi cu maşina de tocat carne) se pun într-un borcan de 20 litri, cu 10 g drojdie de bere dizolvată în apă puţin călduţă, 4 kg zahăr şi 6 litri apă, toate amestecate bine. Borcanul se acoperă cu tifon, se ţine la temperatura de 18-20°, timp de două săptămâni, şi se amestecă zilnic cu un făcăleţ lung, care se dezinfectează de fiecare dată cu alcool.

rosa-caninaDupă 2 săptămâni, pune un dop cu furtun în mijloc, pe care-l cobori într-un borcan cu apă, încă două săptămâni, timp în care nu mai amesteci, lăsă lichidul să fermenteze. După acest termen, pune bor­canul la rece timp de 2 zile, când vinul se va limpezi. Apoi, fără a-l tulbura, îl scoţi cu furtunul şi îl pui în sticle pe care le închizi perfect, cu dopuri de plută şi-l păstrezi cu gura în jos.

Sursa

 

alte Articole interesante