Alarmant! Harbujii din comerț conțin niveluri crescute de nitrați

Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor, CNPIEC, din Chișinău, a testat mai multe legume privind nivelul de nitrați pe care le aceastea le conțin. Cu un simplu nitratomer, rezultatele au ieșit îngrijorătoare. Se pare că cele mai multe îngrășăminte sunt folosite de către producători la cultivarea harbujilor.

separator

Anul acesta a fost o roadă bogată de pepene verde, în piețe puteai cumpăra încă din luna iunie harbuji autohtoni, cu o greutate de până la 10 kg.

În doze mari, nitrații cauzează probleme acute, precum methemoglobinemia acută infantilă, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de intoxicaţie acută cu nitraţi sau boala albastră a nou-născutului, reprezintă prima consecinţă a consumului de substanţe azotoase de către copii 0-1 an. Pe termen lung, în organism se formează nitrosamine cu efect toxic și potențial mutant.

Conţinuturile de nitraţi variază în funcţie de organul plantei. Astfel, cele mai mari cantităţi de regăsesc în peţiol şi frunze iar cele mai mici în fructe şi seminţe. Plantele consumate integral (rădăcină, tulpină, frunze) aduc un aport mai mare de nitrați decât speciile ale căror părți comestibile sunt reprezentate de fructe. S‑a constatat că produsele vegetale obţinute prin cultivarea în sere şi solarii acumulează cantităţi mai ridicate de nitraţi.

sursa: Facebook

Un nou incendiu de vegetație în Chișinău. Focul a izbucnit în sectorul Râșcani
Articolul anterior
Igor Stribițchi a lansat o nouă piesă. Textul și muzica îi aparțin artistului
Articolul următor
Alte articole interesante