Alimente de evitat în caz de ovare polichistice

Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune metabolică și hormonală, manifestată prin rezistență la insulină, nivel ridicat de colesterol, hirsutism, cicluri menstruale neregulate, infertilitate, creșterea poftei de mâncare, creștere în greutate.

separator
În caz de ovare polichistice este necesară consultația medicului specialist și administrarea unui tratament medical adecvat. Dat fiind faptul că afecțiunea are la bază dereglări hormonale și metabolice, eliminarea unor alimente din dietă poate ajuta la gestionarea simptomelor. Ce alimente trebuie evitate dacă ai sindromul ovarului polichistic?

Alimente cu indice glicemic ridicat

Gestionarea nivelurilor de insulină din sânge este esențială pentru femeile cu ovare polichistice. Cu toate acestea, alimentele indice glicemic crescut pot determina creșterea bruscă a nivelului zahărului din sânge, ceea ce duce la o creștere a producției de insulină. De aceea, alimentele cu indice glicemic ridicat trebuie evitate cât mai mult posibil. Exemple de alimente cu indice glicemic mare sunt: cereale, pâine albă, chifle, biscuiți și baghete, băuturi răcoritoare și dulciuri, prăjituri și plăcinte, paste și orez alb, cantități mari de nuci și sucuri de fructe, iaurturi cu arome, înghețată.

Produse lactate

Un anumit tip de proteină din lapte poate chiar limita procesarea testosteronului în organism și ascensiunea fără scăderea nivelului de testosteron poate agrava simptomele sindromului ovarului polichistic (PCOS).

Produse din soia

Mulți oameni care au intoleranță sau evita produsele lactate, produsele din soia găsesc un înlocuitor sănătos. Cu toate acestea, femeile cu sindromul ovarului polichistic trebuie să știe că produsele din soia conțin fitoestrogeni care pot modifică funcția endocrină și ar putea provoca scăderea fertilității. Soia poate provoca, de asemenea, o întârziere în ovulație, ceea ce poate fac mai rău pentru femeile cu sindromul de ovare polichistice și care încearcă să conceapă.

Grăsimi nesănătoase

Grăsimile nesănătoase sunt printre cele mai grave alimente care trebuies evitate cu PCOS. Grăsimile nesănătoase includ grăsimi hidrogenate, grăsimi trans și grăsimi săturate. Grăsimile nesaturate pot fi găsite în produsele lactate și în carnea grasă. Acest tip de grăsime poate agrava simptomele PCOS prin creșterea nivelurilor anormale de grăsimi din sânge și producerea de estrogen. Grăsimile trans și grăsimile hidrogenate se găsesc în alimentele procesate, în margarină și în ulei de gătit. Acestea pot crește riscul de diabet și de boală coronariana care pot duce la un atac de cord la femeile cu sindrom ovarian polichistic.

Cafeaua și alcoolul

Este bine cunoscut faptul că 4 sau mai multe cești de cafea pe zi pot afecta fertilitatea la femei. Cofeina poate crește nivelurile de estradiol, un hormon estrogen, care afectează menstruația și ovulația la femei. Deoarece ovarele polichistice are deja un impact direct asupra fertilității, cofeină poate face lucrurile să se înrăutățească.

Alimente procesate

Alimentele procesate sunt, de asemenea, printre cele mai grave alimente care trebuiesc eliminate din dietă. Aditivii cum ar fi produsele chimice, conservanți și arome artificiale în produsele alimentare procesate pot declanșa inflamația, care, la rândul sau, va crește nivelul de insulină în organism și pot provoca simptome grave. Evitați alimentele procesate, cum ar fi carnea afumată, supe la plic, conserve, nuci sărate și chips-uri.

Îndulcitori artificiali

Îndulcitorii artificiali pot afecta modul în care organismul răspunde la zahăr sau carbohidrați atunci când este consumat. Acestea au fost, de asemenea, legate de o creștere a nivelurilor de testosteron și estrogen și sunt cunoscute că agravează inflamația, ceea ce face simptomele PCOS mai grave. Mai mult, îndulcitorii artificiali pot determina, de asemenea, creșterea concentrațiilor de insulină după consumarea acestora.

Deoarece îndulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decât zahărul, gustul dulce poate declanșa corpul să se pregătească pentru un aport mare de calorii. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, corpul devine confuz și fie solicită mai multă hrană, arsuri sau mai puțînă energie, ceea ce duce la creșterea în greutate. În timp ce creșterea în greutate este un alt factor de risc pentru sindromul ovarului polichistic.

sursa

Cea mai toxică legumă pentru organism! Poate genera reacții alergice severe

Specialiștii trag un semnal de alarmă și subliniază faptul că țelina poate deveni periculoasă pentru organism dacă nu este consumată în anumite condiții.

Beneficiile consumului de țelină

Țelina conține vitamina A, B, C, K, PP, dar și minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. Consumul acesteia aduce numeroase beneficii organismului. Țelina contribuie la scăderea tensiunii arteriale și este eficientă în detoxifierea organismului. Conform cercetătorilor din Japonia, Rusia și China, țelina poate regla și disfuncțiile hormonale și preveni anumite boli precum psoriazisul și dermatozele alergice.

Cu toate acestea, țelina trebuie consumată cu precauție. Semințele ei nu pot fi cosumate imediat după ce au fost recoltate, fiind necesară o atentă prelucrare a acestora. Mai mult decât atât, dacă ați utilizat uleiul de țelină atunci este indicat să evitați expunerea la soare pentru că acesta conține betacaroten, ingredient care duce la creșterea fotosensibilității.

În cazuri rare, consumul de țelină poate produce reacții alergice. În plus, dacă ea este reîncălzită, atunci când se află în supe sau ciorbe, poate deveni toxică din cauza eliberării de nitrați. Notăm că, atunci când există în organism în cantități mari, nitrații pot crește riscul de apariție a anumitor boli precum hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație și cianoza severă.

Consumul de țelină nu est recomandat în următoarele cazuri:

  • femeile însărcinate sau care alăptează, pentru că țelina are efecte hormonale
  • persoanelor care suferă de afecțiuni renale
  • persoanelor alergice la plantele care fac parte din familia Apiaceae: fenicul, morcov, pătrunjel, mărar și leuștean. În cazul acestor persoane, reacțiile alergice pot fi severe, putând provoca chiar și șoc anafilactic
  • consumul de țelină în mod excesiv poate duce la dereglări digestive

sursa: www.redactia.ro

Concluzia unui nou studiu: Prea multă mâncare sărată crește nivelul de stres al organismului

O alimentație care conține multă sare poate contribui la creșterea nivelului de stres, arată un nou studiu. Oamenii de știință au descoperit că o alimentație bogată în sare a crescut nivelul unui hormon al stresului cu 75%. Consumul de sare recomandat pentru adulți este de mai puțin de șase grame pe zi.

Criza de sare în R.Moldova. Ministerul Economiei: Nu există motive de  panică și nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară din  comerț – Stiri de ultima ora din Moldova –

Experții speră că rezultatele vor încuraja o revizuire a politicii de sănătate publică în ceea ce privește consumul de sare, în vederea reducerii de către producători a cantității de sare din alimentele procesate. Consumul de sare recomandat pentru adulți este de mai puțin de 6 grame pe zi, însă majoritatea oamenilor consumă în mod regulat aproximativ nouă grame.

Acest lucru poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce sporește riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral și demență vasculară. În timp ce efectele asupra inimii și a sistemului circulator au fost bine stabilite, se știa prea puțin despre impactul unei alimentații bogate în sare asupra comportamentului unei persoane.

Cpnform experților de la Universitatea din Edinburgh, consumul de sare crește activitatea genelor care produc proteinele din creier care controlează modul în care organismul răspunde la stres.

Experții spun că sunt deja în curs de desfășurare alte studii pentru a înțelege dacă un consum ridicat de sare duce la alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea.

Studiul publicat în Cardiovascular Research a constatat că un aport ridicat de sare amplifică răspunsul la stres.

Suntem ceea ce mâncăm și înțelegerea modului în care alimentele bogate în sare ne modifică sănătatea mentală este un pas important pentru îmbunătățirea stării de bine, a declarat Matthew Bailey, profesor de fiziologie renală la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității din Edinburgh.

Știm că un consum prea mare de sare ne afectează inima, vasele de sânge și rinichii. Acest studiu ne spune acum că un nivel ridicat de sare în alimentația noastră modifică și modul în care creierul nostru gestionează stresul.

sursa

Dieta cu care poți slăbi până la 25 de kilograme. Nu exclude niciun aliment și are o singură regulă

Dieta Rina, numită și dieta de 90 de zile, este un plan de alimentaţie care vă ajută să slăbiţi între 18 şi 25 kg în trei luni, ceea ce înseamnă o scădere de 1,5-1,8 kilograme pe săptămână.

Chiar dacă este greu de crezut, aveţi voie să mâncaţi orice, atât timp cât respectați o regulă importantă: NU combinați grupele de alimente, în aceeși zi.

Regulile dietei

–          Alimentele sunt împărţite în patru grupe de bază, în funcţie de substanţele nutritive pe care le furnizează organismului. Astfel, aveţi patru tipuri de zile de dietă din punct de vedere al combinării alimentelor, care se repetă pe parcursul celor trei luni

–          Zilele sunt denumite astfel (proteine, amidonuri, carbohidraţi şi fructe) nu pentru că o zi întreagă trebuie să mâncaţi doar acele alimente, ci datorită principalului ingredient din cadrul meselor

–          Un alt aspect important al acestui regim este şi faptul că în trei din cele 90 de zile, şi anume în zilele 29, 58 şi 87, după ziua de fructe, trebuie să se consume doar apă. În caz că vi se face foame şi credeţi că nu o să vă abţineţi de la ronţăit, puteţi să vă preparaţi o supă uşoară de legume sau să beţi suc de fructe sau de legume proaspete.

– nu vă înfometaţi, ci mâncaţi patru până la cinci mese pe zi;

– nu este indicat să omiteţi nimic din meniu, deoarece fiecare aliment îşi are rolul său, şi dacă nu le consumaţi pot apărea carenţe;

– în zilele de proteine, între masa de prânz şi cină trebuie să treacă patru ore, în zilele de carbohidraţi trei ore, iar în cele de vitamine două ore;

– după cele 90 de zile de dietă puteţi mânca normal, dar pentru încă 90 de zile la micul dejun trebuie să consumaţi doar fructe. Dacă în acest interval de după dietă mai slăbiţi încă 3 kilograme, înseamnă că schimbarea a avut loc în organism.

–          În această dietă este foarte important să respectaţi un anumit program de masă, astfel încât organismul să poată funcţiona şi să se refacă la capacitatea sa maximă. Acest program constă în trei perioade zilnice.

–          Perioada de purificare este între ora 4:00 până la ora 12:00. În acest interval trebuie să mâncaţi fructe şi legume proaspete din două în două ore.

–          Perioada de ingestie ţine de la ora 12:00, când are loc prânzul, până la ora 20:00. Înainte de această ultimă oră trebuie să luaţi cina. Nu contează atât de mult cantitatea de alimente ingerată, cât aspectele legate de combinarea acestora şi de intervalul dintre mese.

–          Ultima perioadă este cea de digestie, între orele 20:00 şi 4:00, în care nu trebuie să consumaţi nimic.

Dieta Rina

 Exemple de meniu

În fiecare zi a dietei veţi consuma mere, pere, piersici, pepene, banane, fructe uscate sau legume proaspete la micul dejun. Dacă vă săturaţi de fructe în stare solidă, le puteţi înlocui cu un pahar cu suc proaspăt preparat din fructele sau din legumele preferate, neîndulcit.

Ziua 1: Proteine

Prânz: Carne fiartă sau friptă: trei felii (200 g). O puteţi înlocui cu trei ouă fierte sau cu diferite feluri de brânzeturi. Alături de carne sau de lactate aveţi voie o felie de pâine şi o salată oricât de mare doriţi, condimentată cu sare, piper sau verdeţuri, dar fără ulei. La două ore după prânz trebuie să consumaţi 200 ml de supă fără tăiţei sau orice fel de paste făinoase.

Cină: Trebuie să consumaţi jumătate din ceea ce aţi mâncat la prânz, dar fără supă şi pâine.

Lactatele se pot consuma doar în această zi.

Ziua 2: Amidon

Prânz: După micul dejun cu fructe, consumaţi la prânz orice fel de legume (fasole, mazăre, linte, morcovi, cartofi şi altele) fierte la abur sau înăbuşite, condimentate cu sos de roşii, cu ketchup sau cu verdeţuri. Alăturaţi legumelor şi o felie de pâine şi o salată mare.

Cină: Consumaţi aceleaşi legume ca şi la prânz, dar în cantităţi mai mici.

Ziua 3: Carbohidraţi

Prânz: Paste fierte cu condimente şi sos simplu de roşii sau aluat de pizza cu ketchup, bulion sau roşii, fără caşcaval sau carne.

Cină: O felie mică de tort/prăjitură, câteva felii de cozonac ori trei cupe cu îngheţată. Puteți consuma, în plus, o felie de ciocolată de menaj.

Ziua 4: Fructe

Prânz: Aceasta este ziua în care trebuie să consumaţi orice fel de fructe şi în orice cantitate, la micul dejun, prânz şi cină.

După cele patru zile de regim repetaţi totul respectând ordinea indicată. Alternaţi zilele după cum este precizat mai sus, nu săriţi peste nicio masă, nu le schimbaţi ordinea şi nu uitaţi de ziua cu apă.

sursa: doctorulzilei.ro

Descoperire uimitoare despre boala Parkinson: începe în intestine și ajunge la creier, iar calea ar putea fi întreruptă
Articolul anterior
Cumplit. Un bărbat din Drochia s-a sinucis prin electrocutare
Articolul următor