Fără să ştim, mulți dintre noi consumăm ulei de palmier aproape în fiecare zi, fără să știm. Acest lucru se întâmplă deoarece acest ulei hidrogenat este folosit în aproape toate produsele din comerț, ciocolată, pizza, margarină, biscuiţi sau chiar pâine.

Se estimează că uleiul de palmier ar fi în aproape jumătate din produsele întâlnite în supermarketuri. Un motiv pentru care suntem tentaţi să spunem că nu mâncăm ulei de palmier este acela că el a fost mascat sub diferite nume, adesea ca ulei vegetal. Cererea de ulei de palmier a crescut, deoarece acesta oferă textură şi volum produselor de patiserie, fiind utilizat în acelaşi timp şi în compoziţia margarinei, îngheţatei sau cremelor tartinabile.
Uleiul de palmier are un punct de topire foarte ridicat şi are costuri mici de producţie.
Uleiul de palmier conține o cantitate mare de acizi graşi saturaţi, care cresc riscul de obezitate și boli cardiovasculare. În plus, acidul palmitic, o substanţă din uleiul de palmier, duce la creşterea concentraţiei de colesterol rău LDL.
Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) scoate la iveală detalii îngrijorătoare în privinţa efectelor negative pe care le poate avea acest tip de grăsime.
Potrivit specialiştilor, uleiul de palmier supus temperaturilor ridicate eliberează o substanţă potențial cancerigenă. Atunci când uleiul de palmier este supus unor temperaturi mai mari de 200 de grade Celsius, acesta eliberează esteri glicerici şi alte uleiuri şi grăsimi nocive.
În 2015, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA – Food and Drug Administration) a cerut tuturor producătorilor de alimente să elimine din produse grăsimile trans, dându-le acestora un termen de trei ani.