ANSA avertizează despre limitele maxime admisibile de nitrați în produsele alimentare de origine vegetală

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informeză despre ultimele modificări ce vizează normele sanitare privind limitele maxime admisibile (LMA) de nitrați în produsele alimentare de origine vegetală.

În atenția tuturor operatorilor din domeniul alimentar, persoanelor fizice sau juridice care produc, depozitează, prelucrează, sortează, ambalează, importă, exportă și/sau comercializează produse alimentare de origine vegetală și sunt înregistrați la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) conform legislației în vigoare, ANSA informeză despre ultimele modificări ce vizează normele sanitare privind limitele maxime admisibile (LMA) de nitrați în produsele alimentare de origine vegetală.

Astfel, în vederea reglementării LMA a conținutului de nitrați (mg/NO3) aplicate părților comestibile de produse alimentare de origine vegetală, dar și în scopul creării unui cadru normativ național, armonizat la acquis-ul comunitar, au fost efectuate modificării ale anexei nr.1 din Hotărârea de Guvern nr. 115/2013 privind controlul nitraților în produsele alimentare de origine vegetală.

Astfel, la data de 10.09.2020 a fost aprobată Hotărârea de Guvern nr. 677/2020,  care a intrat în vigoare din 18.10.2020. Prezenta hotărâre conține prevederi specifice pentru următoarele produse vegetale: spanac proaspăt, conservat, congelat sau înghețat; salată cultivată în câmp deschis sau seră; salată de tip Iceberg și rucola. Totodată, sunt reglementate LMA a conținutului de nitrați pentru alimentele care sunt preparate pe bază de cereale prelucrate și alimente destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.

Din cele 22 de poziții, la momentul actual se reglementează doar 14. Suplimentar, în Hotărârea nr. 677/2020 au fost menținute 8 denumiri de produse vegetale, cu reglementarea LMA a conținutului de nitrați (varză timpurie și tardivă; pepene galben; pepene verde; cartofi timpurii; morcov timpuriu și tardiv; castraveți din câmp deschis sau teren protejat; sfeclă roșie și dovlecei).

ANSA retrage un lot de ouă din cauza unei bacterii. Consumatorii pot returna produsul

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă de găină. Cauza retragerii este depistarea prezenței Salmonella în fecalele găinilor ouătoare. 

ANSA a anunțat retragerea unui lot de ouă de găină din rețeaua de comerț. Persoanele care au procurat aceste ouă le pot returna

Lotul de ouă sunt de producție SRL „Aviton Agro” , codul 3MD TR 027, iar perioada de expirare este de la 18 octombrie 2022 până la 29 octombrie 2022.

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Pentru informații suplimentare, ANSA îndeamnă oamenii să contacteze administrația SRL „Aviton Agro”, la numărul de telefon +373 029 147 895. 

3 diete dovedite științific. Care sunt regimurile alimentare care chiar funcționează

Deși așteaptă rezultate uimitoare, multe persoane ajung să fie dezamăgite la finalul unei curei de slăbire. Unele diete au la bază date științifice, altele mai mult promisiuni. Important este să și găsiți dieta care să vi se potrivească. Nutriționiștii nu recomandă pierderea bruscă în greutate, cu diete severe, ci mai degrabă adoptarea unei stil alimentar sănătos, care să dea rezultate pe termen lung.

Iată 3 diete sănătoase și eficiente, care au fost dovedite științific:

1. DIETA LOW CARB

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este perfectă pentru persoanele care au nevoie să slăbească și care au probleme de sănătate. Este flexibilă, permițându-vă să vă ajustați aportul de carbohidrați în funcție de obiectivele impuse. Această dietă este bogată în legume, carne, pește, ouă, fructe, nuci și grăsimi, dar săracă în amidon, zaharuri și alimente procesate.

2. DIETA MEDITERANEANĂ

Dieta mediteraneană este o dietă pe care mulți nutritioniști o laudă, fiind extrem de apreciată. S-a dovedit că ajută la slăbit, dar e benefică și pentru santate. Dieta mediteraneană a fost bine studiată și e deosebit de eficientă pentru prevenirea bolilor de inimă.
Aceasta se bazează pe alimentele care erau consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană în secolul al XX-lea și mai devreme.

Ca atare, include o mulțime de legume, fructe, pește, carne de pasăre, cereale integrale, leguminoase, produse lactate și ulei de măsline extravirgin.

3. DIETA PALEO

În prezent, este dieta Paleo este cea mai populară dietă din lume. Aceasta presupune să mănânci multe alimente neprelucrate – practic să te hrănești așa cum o făceau strămoșii nostri cu sute de ani în urmă.

sursa: www.digi-life.tv

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din cadrul Postului de Inspecție la frontieră Leușeni au identificat un lot de arahide, în cantitate de 22.940 kg, care nu corespunde cerințelor fitosanitare.

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

În urma desfășurării controlului s-a depistat că lotul este contaminat cu dăunători în stare vie (Oryzaephilus surinamensis).

Astfel, ANSA a întocmit actul de retur și a interzis intrarea lotului pe teritoriul Republicii Moldova.

În municipiul Chișinău situația rămâne alarmantă: nu există niciun loc liber la terapie intensivă
Articolul anterior
Maia Sandu va avea astăzi consultări cu fracțiunile şi grupurile politice parlamentare
Articolul următor