ANSA: Nu cumpărați carne de porc din țările vecine! Pestă porcină, la Cahul și Nisporeni

Potrivit Agenției Națioale pentru Siguranța Alimentelor, s-au confirmat focare de pestă porcină africană în municipiul Cahul și satul Milești, din raionul Nisporeni.

separator
La data de 26 iulie 2019 Laboratorul Național de Referință pentru ASF prin PCR a confirmat un rezultat pozitiv la porci domestici în raionul Nisporeni, localitatea Milești (gospodărie particulară cu o porcină) și 2 rezultate pozitive în mun. Cahul, extravilan (exploatație cu 92 porcine).

Au fost convocate ședințele Comisiilor pentru Situații Excepționale din mun. Cahul și raionul Nisporeni, la care au fost aprobate „

Planul complex de măsuri de combatere și profilaxie a pestei porcine africane”, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărîrii Guvernului nr. 1374 din 20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a Dispoziţie Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane.

Se efectuează ancheta epidemiologică în focarele nominalizate, sunt petrecute măsurile de eradicare a focarelor cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zona de protecție și zona de supraveghere. Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici din focare.

Potrivit ANSA, toți proprietarii, la care porcinele au fost nimicite în scopul eradicării focarului de PPA vor fi despăgubiți, conform legislației în vigoare.

La moment pe teritoriul Republicii Moldova în evoluție sun 3 focare de PPA la porci domestici (r. Cahul, s. Manta, mun. Cahul, r. Nisporeni, s. Milești) și un focar de pesta porcină africană la mistreți în zona de frontieră la 2,7 km de or. Lipcani, r. Briceni și 239 metri de la râul Prut.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Hotărărea Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016.

Tot în acest context, ANSA solicită cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Criminalul din Caracal a povestit ce i-a făcut Luizei, adolescenta dată dispărută în urmă cu trei luni
Articolul anterior
La mulți ani, Smiley! Artistul a împlinit 36 de ani
Articolul următor
Alte articole interesante