ANSA verifică nivelurile de nitrați și pesticide din legumele de producție autohtonă

Inspectorii ANSA desfășoară activitatea de monitorizare a reziduurilor de pesticide în legumele de producție locală, de arată într-un comunicat al institușiei.

separator

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anual implementează Programului naţional de monitorizare a reziduurilor de pesticide şi a conținutului de nitraţi în produsele alimentare de origine vegetală pentru anii 2015-2020.

În anul 2018 vor fi prelevate în jur de 300 probe de 25 tipuri produse vegetale în scopul determinării conținutului de reziduuri de pesticide și 250 probe de 14 tipuri de produse în scopul determinării conținutului de nitrați.

Probele vor fi analizate în laboratoare acreditate, iar într-o probă sunt investigate concomitent în jur de 30 substanțe active. În cazul depistării probelor neconforme, vor fi aplicate măsuri restrictive în vederea excluderii plasării pe piață a produselor ne sigure.

În anul 2017 în jur de 500 de probe în scopul monitorizării reziduurilor de pesticide şi a conținutului de nitraţi. În urma investigațiilor au fost identificate 5 probe neconforme la conținutul de nitrați (Varză, ridiche, vânătă) și o probă neconformă la conținutul de reziduuri de pesticide (salată). În toate cazurile Agenția a aplicat măsuri restrictive.

Recent inspectorii ANSA au desfășurat verificări la una din cele mai mari gospodării de sere, cea din imediata apropiere de satul Bardar, unde se cultivă castraveți. Aici au fost prelevate câteva probe pentru investigații de laborator. Analiza prealabilă și monitorizarea procesului de cultivare a castraveților, demonstrează că legumele în aceste sere se cresc în conformitate cu cerințele tehnologice.

sursa: www.ansa.gov.md

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae
Articolul anterior
Povestea de viață a primei femei asiatice care a defiliat pentru Victoria’s Secret
Articolul următor
Alte articole interesante