Atenție! Evitați vopselele toxice pentru ouă. Ce ne recomandă specialiștii?

Colorate și strălucitoare, ouăle de Paşte nu pot lipsi de pe masa de Paști. Numai că în spatele nuanţei perfecte stau o mulţime de aditivi. Chimicalele din vopsea s-au înmulţit în ultimii ani şi ne pun în pericol sănătatea. Dacă te uiți pe etichetă, vezi, de fapt, că acestea conțin foarte multe e-uri, tot mai multe de la an la an.

,,Regăsim acum în vopsea cu 58% mai mulţi aditivi decât în 2015. Dacă în urmă cu şase ani într-un plic de vopsea erau 7 substanţe toxice, acum numărul lor a ajuns la 12”, explică expertul de la protecția consumatorului Sorin Mierlea.

„E cat mai simplu sa pui cat mai multi aditivi, ca sa dai o culoare mai frumoasa, sa fie mai stralucitoare”.

Cei mai periculoşi sunt azorubina, albastrul briliant, tartrazina şi benzoatul de sodiu. Medicii spun că în cantităţi mari, aceste substanţe pot cauza reacţii alergice, iritaţii gastrice, pot afecta ficatul şi rinichii.

,,Daca cumparăm vopsea, sa fie vopsea alimentara, să citim eticheta, să aibă cât mai puține e-uri. Dacă nu există pe ectichetă toate informatiile cu privire la vopsea, nu cumpărăm”, adaugă specialistul.

Cai care vor să pună pe masă produse mai sănătoase, pot încerca să-şi facă acasă o vopsea naturală, ca pe vremuri din ceapă roşie, afine, sfeclă, turmeric.

sursa

În Moldova, vor fi investiți circa 100 milioane euro pentru construcția unui mall ultramodern cu cele mai cunoscute branduri mondiale
Articolul anterior
De sărbători va fi permisă circulația liberă în stânga Nistrului
Articolul următor
Alte articole interesante