Beneficiile alimentației raw vegane

Potrivit statisticilor, în fiecare an, 100 de mii de europeni devin vegetarieni, iar rata este în continuă creștere. La fel de înfloritoare este și piața, de aceea vedem tot mai multe locuri cu mâncare vegană sau raw, tot mai multe bloguri de profil și tot mai mulți specialiști în domeniu.

separator

Sunt oameni care trăiesc de foarte mulți ani fără să prepare mâncarea (sau care o prepară foarte puțin și simplu) și se bucură de beneficiile acestui stil de viață.

1. Reglează tranzitul intestinal

Într-o dietă standard, un aliment are tranzitul intestinal, în medie, de 72 de ore. Asta înseamnă că orice mănânci în acest moment va tranzita tot sistemul digestiv, în care va trece prin diverse procese, aproximativ 3 zile. Acest lucru permite mâncării să fermenteze și să putrezească și să încarce colonul, rezultatele fiind adesea balonări, gaze și constipație. Pe termen lung aceste probleme ale colonului pot degenerara în boli grave, uneori fatale. Atunci când mâncam standard, țin minte că ieșeam la toaletă la 2 sau 3 zile și credeam că așa este firesc.

În cazul unui stil de viață bogat în fructe și legume crude, acest lucru este imposibil. Fructele și legumele conțin multe fibre insolubile în apă. Acestea au rolul de a peria întreg sistemul digestiv și împing cu succes toate reziduurile spre eliminare. Fructele și legumele conțin și o mare cantitate de apă, care ajută ca bolul alimentar să circule fluid prin sistem. În mod normal și sănătos, eliminarea reziduurilor ar trebui să se întâmple de 3 ori pe zi sau de câte ori mâncăm o masă consistentă. La 2-4 ore după ce mâncarea a fost digerată, iar corpul a extras tot ce a putut de acolo, în materie de nutrienți și vitamine.

2. Te trezești fără deșteptător

Cine nu iubește să mai stea dimineața în pat măcar 10 minute? Uneori acest 10 minute se transformă în 30 de minute sau o oră. Da, somnul de dimineață este cel mai „dulce”, dar mai sunt și acele zile lipsite de energie, în care nu-ți vine să te dai jos din pat. Ți-ar placea ca acest lucru să se schimbe și să fii mult mai energic dimineața? Alimentația nepreparată termic și în special fructele sunt pline de electroliți și vin cu vibrații înalte la pachet, care te fac să ai automat un alt tonus și să te simți mai plin de viață. Dacă în cazul alimentației standard simți că după masă, energia ta scarde și este aproape de pragul minim,după o masă raw, energia crește exponențial și simți să ești mai productiv. În timp ce pe dieta standard, energia ta este consumată pentru digestie, în cazul alimentației raw corpul consumă energie minimă pentru digestie. După o seară în care alegi să-i dai corpului doar alimente crude și te bagi la somn cu stomacul gol, dimineața următoare te trezești cu un alt tonus și plin de vitalitate.

Explicația tehnică este că organismul a consumat mult mai puțină energie pe digestie și a avut timp berechet să se vindece și să se regenereze, pentru ca a doua zi să fii fresh și pregătit pentru o nouă zi productivă. Nu este filosofie și nici magie, este anatomia simplă a corpului tău.

3. Ești mai suplu

Un lucru esențial pe care e musai să-l stabilim încă de la început este că alimentația nu vindecă. Există falsa idee sau ipoteză precum că anumite alimente au efect de vindecare. Dacă este să privim în ansambu, rolul unui aliment este să ne ofere o serie de minerale, vitamine și nutrienți pe care noi le preluăm prin digestie și care sunt folosite de organism pentru diverse procese și reacții interne. Corpul este singurul care are capacitatea de a se vindeca, prin faptul că mereu este în proces de transformare, regenerare și refacere internă. Noi îl putem ajuta sau îl putem încurca prin alimentele și provocările pe care i le oferim. La fel ca și vindecarea, suplețea este rezultatul unui corp sănătos și armonios. Un corp sănătos nu are voie să fie supraponderal.

Atunci când corpul primește tot ce are nevoie: mâncare de calitate, gânduri și atitudine pozitive, mișcare, aer curat și apă, are toate uneltele necesare să se vindece și să-și găsească echilibrul. Slăbitul este o consecință a unui corp sănătos și armonios. Iar o singură masă raw pe zi îți poate îmbunătăți sănătatea și starea de bine a întregului corp.

4. Crește capacitatea de concentrare

Un bol cu fructe proaspete te poate salva de această situație mai repede decât crezi. Carburantul absolut necesar pentru creier este glucoza. Fructoza este cea mai bună și simplă formă de glucoză din natură, care îți va da un restart rapid. Cu cât corpul primește o cantitate mai mare de fructe, legume și nuci crude, cu atât organismul își va crește energia, starea de bine și capacitatea de concentrare. Nu puține sunt exemplele de persoane care mănâncă vegan sau raw vegan și care au ajuns la vârste centenare, care au mai multă energie și vitalitate ca niciodată.

5. Nu e nevoie să știi să gătești

De fiecare dată când nu știu ce să mănânc, mănânc banane sau alte fructe de sezon. Mâncarea raw nu înseamnă doar salate. Față de preparatele tradiționale, mâncarea raw se face mult mai rapid și este aproape imposibil să nu-ți iasă, dacă urmezi instrucțiunile precis. După perioada de început, unde experimentezi și testezi tot felul de rețete și tehnici, prepararea mâncării se transformă într-o joacă, în care îi poți implica ușor și pe membrii familiei, mai mici sau mai mari .

Cu siguranță, nu este ușor în societatea în care trăim cu atât de multe tentații și distrageri în jur să reușim să ne păstrăm un stil de viață sănătos și echilibrat. Concentrează-te pe a adăuga în alimentația ta alimente proaspete, preparate cât mai puțin cu putință și alege întotdeauna tot ce poți alege mai bine, în situația în care te aflii.

Sursa

ATENȚIE CONSUMATORI! A fost retras acest produs dintr-un supermarket din Chișinău

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a retras de pe rafturile unui supermaket file de păstrăv sărat, motivu retragerii fiind contaminarea cu Listeria monocytogenes, informează unica.md.

Ce este Listeria monocytogenes?

Este o bacterie Gram-pozitiva, care cauzeaza listerioza. Este o bacterie facultativa anaeroba, capabila sa supravietuiasca in prezenta sau absenta oxigenului. Se poate dezvolta si reproduce in interiorul celulelor gazda si este unul dintre agentii patogeni ai virusului alimentar  cel mai virulent, cu 20-30% dintre infectiile cu listerioza alimentara, scrie www.reginamaria.ro

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele maduvei spinarii si/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut il reprezinta femeile insarcinate, nou-nascutii, pacientii imunodeprimati sau persoanele cu afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Daca este contactata in timpul sarcinii, infectia poate cauza avort. Prezenta infectiei inaintea sau in timpul nasterii poate determina listerioza neonatala.

Perioada de incubatie variaza intre cateva zile si cateva saptamani. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculara, cutanata, infecta amigdalelor, etc.

Complicatiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardita sau meningoencefalita. Listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatica sau hematogena.

Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura, din sange, lichid amniotic si lichid cefalo-rahidian.

Așa arată ciupercile otrăvitoare. Asta îți poate salva viața

Pe lângă sortimentele comestibile, există foarte multe ciuperci otrăvitoare, care ne pot pune viața în pericol. Iată cum arată ciupercile otrăvitoare.

1. Ciuperca albă

Ciuperca albă poate fi confundată cu ușurință cu alte ciuperci comestibile. Ea nu trebuie consumată niciodată, având un nivel ridicat de toxicitate și putând cauza probleme grave la nivel gastrointestinal.

2. Muscăriță sau Pălăria Șarpelui

Muscărița sau buretele muștelor, așa cum este cunoscută în popor această ciupercă, conține acid ibotenic și muscimol, substanțe care au efecte neurotoxice și care pot cauza halucinații.

3. Buretele pestriț

Buretele pestriț este un alt tip de ciupercă ce trebuie evitat. Acesta conține o sumedenie de toxine, care atunci când ajung în organism produc halucinații, probleme digestive și intoxicații.

4. Buretele viperei

Această ciupercă este letală. Acesta conține o toxină numită amanitină, care atunci când ajunge în organism provoacă reacții dintre cele mai grave, care pot ajunge să fie letale.

5. Văloasă delicată

Ciuperca cunoscută în popor sub denumirea „Văloasă delicată” este letală și asta pentru că pe lângă alte toxine, aceasta conține orelanină, o substanță care poate duce la insuficiență renală și hepatică.

6. Cortinara de munte

O altă ciupercă ce conține substanța letală orelanină este Cortinara de munte. Aceasta nu trebuie ingerată și asta pentru că poate pune în pericol viața celui ce o consumă.

7. Gheba de brad

Gheba de brad are un aspect comun  și poate fi confundată cu alte ciuperci comestibile. Atunci când este consumată, efectele acesteia sunt letale.

8. Burete porcesc

Buretele porcesc este responsabil pentru apariția Sindromului Paxillus, fiind letal pentru organismul uman.

Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără!

Sănătos şi popular în sezonul de toamnă-iarnă, dovleacul reprezintă o sursă perfectă de vitamina A, care întăreşte imunitatea, păstrează vederea, întinereşte pielea. 100g de miez crud de dovleac conţine 7385 UI de vitamina A, pe când necesarul zilnic recomandat este de 5000 UI pentru bărbaţi şi 4000 UI pentru femei.

orez-copt-dovleac

Aportul vitaminei A din alimente este important, întrucât aceasta:

• Măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte
• Întăreşte imunitatea, previne infecţiile virale mai ales în perioada de tranziţie dintre vară –toamnă, toamna şi iarnă
• Are grijă de sănătatea pielii, părului, danturii și gingiilor, ajută în tratamentul acneei, al ridurilor superficiale
• Vitamina A participă la sinteza hormonului uman de creştere – somatotropina, de aceea este necesară pentru dezvoltarea scheletului şi a oaselor.

dovleac

Dovleacul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale

Pe lângă vitamina A, dovleacul mai conţine cantităţi bune de vitamina C, E, vitaminele grupului B, kaliu, dar şi cantităţi mici de fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan.

Beta-carotenul, precursorul vitaminei A din alimente vegetale, vitamina C şi E au proprietăţi antioxidante, anti-inflamatoare, de aceea, cumulativ, luptă contra acţiunii radicalilor liberi, menţin sănătatea sistemului cardiovascular, previn degenerescenţa maculară a retinei la vârstnici, îmbâtrânirea precoce a organismului.

Consumul frecvent de bostan sporeşte imunitatea

Când suntem expuşi virozelor, consumul frecvent de dovleac şi alte alimente bogate în vitamina A (morcov, ardei gras, spanac, roşii), susţine şi măreşte răspunsul imun al organismului.

Dovleacul – ceva dulce în cura de slăbire, fără teama că te vei îngrăşa

Deşi este dulce, dovleacul are puţine calorii (cam 30/100g), iar carbohidraţii pe care îi conţine sunt cei complecşi, ceea ce înseamnă că digestia lor este ceva mai lentă şi nu produce oscilaţii bruşte ale nivelului de glucoză în sânge, astfel, dovleacul devine potrivit pentru dietele de slăbire.

dovleac-si-must-08

Dovleacul – sursă de kaliu

Dieta bogată în kaliu şi scăzută în natriu previne tensiunea arterială mărită, iar adulţii ar trebui să primească din alimente cel puţin 4,700mg de kaliu şi nu mai mult de 2,300mg de natriu pe zi, potrivit specialiştilor. 100g de bostan conţine 340 mg de kaliu.

De ce piureul de bostan este un aliment sănătos în dieta copilaşilor

  • Bostanul are gust plăcut, aromat şi un grad foarte scăzut de aciditate
  • Bostanul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale
  • Este bogat în vitamina A, care îmbunătăţeşte vederea, dezvoltarea scheletului, a oaselor la copii
  • Sporeşte imunitatea, creşte rezistența la infecțiile respiratorii, scurtează durata de boală
  • Vitamina A are grijă de sanătatea dinților și gingiilor.
  • Atenţie la bebeluşii predispuşi către reacţii alergice; dovleacul, datorită conţinutului înalt de pigment galben beta-caroten, poate provoca manifestări alergice; orice aliment cu potenţial alergenic se introduce treptat în dieta copilaşilor.

Deficienţa vtaminei A în alimentaţie cauzează: piele uscată, coşuri pe faţă, gingivite, infecţii respiratorii frecvente, dezvoltarea întârziată a scheletului, a sistemului osos, orbire de noapte, procese infecţioase cronice.

supa-dovleac-reteteletale.ro-foter_com-1024x768

Cum să incluzi mai mult bostan în dietă, câteva idei:

• Bostanul se serveşte atât cald cât şi rece
• Pireul de bostan, copt la cuptor sau la aburi, cu scorţişoară este delicios
• Bostanul se asociază excelent în supa cremă cu morcov, roşii, ceapă, ţelină, busuioc , pătrunjel, rozmarin, conopidă
• Este binevenit în bucatele cu orez, cartofi, fasole, brânză, paste
• Deserturile cu dovleac sunt savuroase: plăcinte, prăjituri, ştrudel, checuri , tarte, pâine, gem.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, pe lângă multă mişcare!

Mai multe bloggerițe și artiste de acasă organizează un târg de haine caritabil! Banii adunați vor fi donați copiilor de la centrul SOS Autism
Articolul anterior
7 produse cosmetice pe care să le eviți, potrivit medicilor dermatologi
Articolul următor