Când este contraindicat consumul de cafea

Cafeaua poate fi un remediu excelent inclusiv în cosmetică, fiind foarte eficientă în lupta cu ridurile şi celulita, datorită antioxidanţilor sau vitaminei PP. Totuși, trebuie să știi că cofeina poate avea și anumite reacții adverse. Când este contraindicat consumul de cafea?

separator

Consumul de cafeină poate crește tensiunea arterială

Lucru valabil în special în cazul oamenilor care suferă deja de hipertensiune. Persoanelor care sufereau de hipertensiune li s-a dat 250 mg de cafeină (aproximativ 2 cafele), iar concluziile au scos la iveală că tensiunea lor arterială a fost mare la 2-3 ore după ce au consumat cafeaua. Un alt studiu, efectuat de Mayo Clinic, a avut rezultate similare, de pe urmă unei doze de 160 mg de cafeină. Cea mai mare creștere a fost observată îndeosebi în cazul participanților care nu consumau în mod normal cafea.

Risc crescut de atac de cord la adulții tineri

Un studiu realizat de Dr. Lucio Moș a arătat că adulții tineri care au fost diagnosticați cu o formă ușoară de hipertensiune au avut un risc de 4 ori mai mare de a suferi un atac de cord, dacă au consumat cantitatea de cafeină echivalentă cu 4 căni de cafea.

Cafeină, legată de atacurile de guță

Un studiu a arătat că persoanele care consumă frecvent băuturi cu cafeină au un risc crescut de a suferi de atacuri de guță.

Apariția chisturilor mamare

Potrivit caffeineinformer.com, un studiu a arătat că femeile care au consumat între 31 și 250 mg de cafeină pe zi au avut de 1,5 ori mai multe șanse să dezvolte boală fibrochistica mamară, iar femeile care au băut echivalentul a peste 500 mg de cafeină pe zi au avut o creștere de 2,3 ori a riscului de a dezvoltă chisturi la san.

Poate cauza incontinență

Un studiu de la Universitatea din Alabama a arătat că femeile care consumă multă cafeină sunt cu 70% mai predispuse să dezcolte incontinență urinară, comparativ cu cele care nu consumă cafea.

Poate fi o cauza a insomniei

Cafeină care este prezența în sistemul unei persoane, aproape de ora la care această merge la culcare, poate da simptome asemănătoare cu cele ale insomniei.

Poate provoca dureri de stomac și migrene

Aceste neplăceri au loc mai ales atunci când băuturile și cafeaua sunt consumate pe stomacul gol. Supradozajul de cafeină poate provoca dureri de cap, care duc la migrene.

Poate reduce fertilitatea la femei

Un studiu de la Universitatea Nevada School of Medicine a arătat că un consum de cafeină (substanță care se găsește în cafea) poate reduce șansele de a rămâne însărcinată cu până la 27%.

Nu e considerată „sănătoasă“ pentru cei care au diabet de tip 2

Un studiu condus de Asociația Americană de Diabet a arătat că substanță (cafeină) a slăbit funcția metabolismului glucozei în cazul participanților cu diabet de tip 2.

Înrăutățește simptomele menopauzei

Un studiu publicat în Jurnalul Societății Nord-Americane a Menopauzei a arătat că femeile aflate la menopauza care au consumat cafeină au avut un grad mai mare de simptome vasomotorii severe (valuri de căldură, transpirații nocturne etc.).

Afectează sistemul muscular și sistemul osos

Consumată în cantități mari, cafeină din cafea poate interveni în absorbția și metabolismul calciului. Acest lucru poate contribui la subțierea oaselor (osteoporoză). Dacă consumi prea multă, cafeină poate provoca și contracții musculare involuntare.

sursa: www.doc.ro

În mai multe dulciuri comercializate pe piaţa din Moldova au fost descoperite uleiuri periculoase

Republica Moldova preia practicile europene de reglementare a grăsimilor trans în produsele alimentare.

Un atelier de bune practici și schimb de experiență în domeniul reglementării cantităților de grăsimi trans în produsele alimentare și dezvoltării sistemului național de control în acest domeniu s-a desfășurat, astăzi, la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în cooperare cu TAIEX, instrumentul de asistență tehnică și schimb de informații al Comisiei Europene. 

Evenimentul a reunit peste 180 de participanți de la instituțiile publice de ramură din Republica Moldova și Lituania, reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății, Universității din Copenhaga, precum și tehnologi de la companii producătoare din Lituania și Moldova.

Potrivit directorului general al ANSA, Radu Musteață, obiectivul principal al acestui atelier este de a prelua cele mai bune practici europene în ceea ce privește asigurarea protecției consumatorilor prin reglementarea și implementarea actelor normative privind limitele de grăsimi trans în produsele alimentare. Evenimentul a abordat diverse aspecte de dezvoltare a sistemului național de control. De asemenea, ANSA a prezentat rezultatele analizelor de laborator efectuate în cadrul programelor de monitorizare de stat.

Dulciurile comercializate pe piața din Moldova conțin cantități mari de grăsimi trans

Potrivit Agenției, au fost investigate două grupe de produse alimentare atât de origine autohtonă, cât și de import: napolitane și bomboane.

Rezultatele de laborator arată că 15% din produse au conținut de grăsimi trans mai mare de 2g la 100 g de grăsimi (norma admisă în UE).

„Evenimentul de astăzi este unul istoric pentru consolidarea sistemului național de reglementare a grăsimilor trans în produsele alimentare, considerate cele mai periculoase grăsimi pentru sănătatea populației. În anul ce urmează, ANSA  va atrage o atenție deosebită monitorizării sortimentului de produse din grupul de risc. Totodată, instituția va colabora cu toți actorii implicați  pentru a realiza aceste schimbări importante și a asigura protecția sănătății consumatorilor”,  a spus Radu Musteața.

Svetlana Nicolaescu, secretară de stat la Ministerul Sănătății, a subliniat necesitatea reglementării conținutului de grăsimi trans în produsele alimentare comercializate pe piața națională, exprimându-și aprecierea pentru suportul acordat în acest domeniu de partenerii externi.

„Grăsimile trans au efecte devastatoare asupra organismului uman. Consumate peste limita admisibilă, acestea provoacă afecțiuni cardiovasculare, care sunt cauza principală a deceselor în Republica Moldova”, a spus Svetlana Nicolaescu.

Participanții la atelier au mai discutat despre impactul asupra sănătății a grăsimilor trans din cele mai populare produse industriale și alimentare din Europa, care sunt prevederile legislației pentru controlul acestora, precum și despre campania globală a OMS privind eliminarea grăsimilor trans până în 2023 în Regiunea EURO OMS.

ANSA a dispus retragerea unui lot de ouă din comerț

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă pentru consum.

Cauza retragerii lotului de ouă este depistarea prezenței Salmonella.

Potrivit ANSA, ouăle sunt de la un producător din Pârlița, Ungheni. 

Produsele au fost plasate pe piaţă în perioada 22 noiembrie 2022 – 29 noiembrie 2022 și avea ca termen de valabilitate data de 28 decembrie 2022.

ANSA a dispus retragerea din comerț a unui lot de ouăFoto: ANSA

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Alimentul care este o alternativă perfectă pentru carnea de porc sau vită

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși, numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care este digerată mult mai greu în stomac.

În teorie, orice tip de pește este bun pentru consum. Însă unii sunt mai buni decât alții, mai ales prin prisma grăsimilor bune, conținute – somonul, tonul, păstrăvul, sardinele și macroul sunt cele mai benefice pentru organism.

Peștele conține vitamina D, un element nutritiv atât de deficitar multora dintre noi. Vitamina D susține sănătatea oaselor, scade riscul de diabet de tip 2, scade tensiune arterială. O porție de pește (aproximativ 113 g) acoperă 100% din necesarul zilnic de vitamina D.

Studiile recente au arătat că peștele, consumat regulat, scade riscul de astm cu până la 24% la copii. Totuși, este bine de știut că cercetătorii nu au avut aceleași rezultate la adulți.

Acizii grași sunt esențiali creșterii și dezvoltării normale a organismului. Acizii grași Omega 3, în special acidul docosahexaenoic (DHA), sunt importanți mai ales pentru dezvoltarea creierului și a vederii. Astfel, carnea de pește este recomandată mai ales gravidelor și femeilor care alăptează.

Beneficiile peștelui pentru creier sunt extinse și atunci când vine vorba de depresie, una dintre cele mai răspândite tulburări psihice.

În ceea ce privește efectele cărnii de pește asupra depresiei studiile spun că oamenii care consumă pește regulat au un risc mai mic de a avea depresie. Mai mult, unele studii au arătat că acizii grași conținuți în pește cresc efectele medicației antidepresive.

În plus, există dovezi că peștele are efecte benefici și asupra pacienților cu sindrom bipolar. În acest caz carnea de pește atenuează simptomele.

Bolile imune apar atunci când sistemul imunitar crede că țesuturile sănătoase din organism reprezintă „atacatorul”.

Studiile preliminare au arătat că acizii grași Omega 3 și vitamina D din carnea de pește are un rol în reducere bolilor autoimune, în special diabetul de tip 1 la copii și adulți.

Pentru a te bucura de toate beneficiile înmagazinate în carnea de pește alege să mănânci această carne slabă de 1-2 ori pe săptămână. Somon, macrou sau ton, alegerea este doar a ta.

sursa: www.tvm.md

Brandul pentru bărbați „Viggo Moldova” a împlinit doi ani! Vezi cum a fost la eveniment și cine s-a numărat printre invitați
Articolul anterior
Strigătul de ajutor al unei mame, diagnosticate cu cancer: ,,Am doar 33 de ani și vreau foarte mult să-mi cresc copiii”
Articolul următor