Folosirea preventivă a antibioticelor în creșterea animalelor poate afecta sănătatea oamenilor. Rezistența la aceste medicamente, pe care o dezvoltă organismul uman, ar putea provoca mai multe decese decât cancerul, se tem specialiștii. Din această cauză, Uniunea Europeană interzice folosirea medicamentelor în furaje, dacă animalele nu sunt bolnave.
În urma unei investigații jurnalistice, Inspectorul Pro (organizație din România) a descoperit că pe piața românească, există uneori la vânzare, carne care conține antibiotice.
Mâncăm carne cu antibiotic? Unii specialiști susțin că da! Efectul nociv față de om este îndelung disputat și face ca în timp organismul uman să nu mai răspundă la tratamentele cu aceste substanțe. Datele arată că mii de europeni mor anual în urma unor infecții, din cauza rezistentei pe care au căpătat-o la antibiotice. Cifra a obligat Parlamentul European să modifice legislația. De acum, fermele riscă să fie închise dacă mai dau animalelor medicamente preventiv.
Inspectorul Pro a mers să vadă ce se întâmplă pe piața românească. Împreună cu Organizația Animals International am demarat o investigație jurnalistică și am luat probe de carne. Activiștii de mediu sunt cei care au dus la analiză carnea proaspătă într-un laborator acreditat din Austria.
,,Am vrut să vedem dacă produsele din carne care ajung în farfuriile noastre conțin antibiotic. În total, au fost verificate 11 probe de pui, vită și porc, de la producători diferiți. Produsele au ajuns în laborator ambalate, în pachetele originale, exact așa cum au fost cumpărate din supermarketuri. Au fost deschise în mediu steril de către profesioniștii din laborator”.
Din cele 11 probe analizate, în patru dintre ele laboratorul austriac a identificat prezența unor reziduuri de antibiotic. Toate din grupa chinolone – substanțe antibacteriene puternice cu care sunt tratați și oamenii.
Orice cantitate de antibiotic ingerată de om ar dauna. Profesorul doctor Petru Alexe, de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați afirmă:
“La nivelul consumatorului, există o acumulare în timp a acestor antibiotice și o rezistență inexplicabilă la un tratament normal în timplul bolii. Există și niste păreri că anumite antibiotice au un efect de stimulare a creșterii”.
În cazul antibioticelor, e obligatoriu să fie respectați timpii de așteptare. Adică, momentele până la care medicamentele sunt eliminate din corpul animalului. Multe dintre ele sunt substanțe puternice și se elimina abia după 66 de zile. Numai medicii stiu exact cât durează, pentru că diferă de la un medicament la altul. Abia apoi carnea și laptele pot fi consumate, fară riscuri asupra sănătății umane.