Pâinea și produsele de patiserie reprezintă alimentele de bază ale cetățenilor R. Moldova, scrie ziarulnational.md.
Datele publicației „Aspecte privind nivelul de trai al populației Republicii Moldova în 2023” a Biroului Național de Statistică arată că, în anul trecut, valoarea energetică a consumului alimentar mediu zilnic al unei persoane a fost de 2 425 de calorii, preponderent în consumul populației regăsindu-se pâinea și produsele de panificație cu un aport caloric de 41,2%.
Mai exact, consumul anual de pâine și produse de panificație a fost în medie de 107,3 kg per persoană, cu variații semnificative sub aspect de mediu: de la 95,8 kg pe o persoană în mediul urban, până la 115,9 kg pe o persoană în cel rural.
Consumul de carne și produse din carne a fost în medie de 54,5 kg/persoană, cel mai mare consum fiind înregistrat în gospodăriile din mediul urban și gospodăriile mai puțin numeroase.Potrivit statisticienilor, în mediul urban populația consumă și mai mult lapte și produse din lapte, ouă, fructe și pomușoare, iar în mediul rural predomină consumul de pâine și produse de panificație, ulei vegetal, zahăr, pește, legume și cartofi.
Aceeași publicație mai relevă faptul că decalajele cele mai semnificative în consumul populației cel mai puțin asigurate și cel mai bine asigurate sunt înregistrate la consumul de lapte și produse din lapte, ouă, legume și bostănoase, fructe și pomușoare, carne și pește.