Ce mâncăm unt sau margarină?

Untul este considerat un aliment nesănătos, deoarece conţine colesterol.  Au existat multe tentative de a înlocui acest produs, iar o alternativă mai sănătoasă pe care ne-a propus-o industria alimentară a fost margarina. Dar oare alegerea este făcută corect?

separator

Pentru început s-ar părea că da, deoarece margarina conţine mai puține grăsimi. Acest produs a avut o răspândire mai largă după al doilea războiul mondial, cauzată de lipsa alimentelor. Inclusiv de campania de denigrare a untului, fiind calasificat ca nociv pentru sănătate. Doar că odată cu procesarea chimică a uleiului folosit pentru producerea margarinei, grăsimile bune se transformă în trans-grăsimi care devin periculoase pentru organism. Cresc colesterolul rău din sânge şi scad nivelul colesterolului bun.


Angela Peltec,
medic gastroenterolog

Studiile demonstrează că de fapt consumul zilnic a acestui produs ne predispune riscului apariţiei bolilor cardiovasculare. Iar medicul gastroenterolog, Angela Peltec, ne informează că:”Toate margarinele sunt produse din uleiuri vegetale care au fost încalzite la temperaturi extrem de ridicate. Apoi se adaugă un catalizator de nichel (un metal cu o toxicitate destul de mare) odată cu atomii de hidrogen pentru a solidifica amestecul. La sfârșit se pun coloranții și aromele.”

O sursă bună de vitamine şi nutrienţi este tocmai untul.

Deşi convingerea că untul este nesănătos este destul de populară nu a fost demonstrată legătura între acest produs şi bolile de inimă. Acesta este o sursă mai bună de vitamina A, E, K şi D; minerale precum seleniu care este un puternic antioxidan şi iodul atât de necesar la buna funționare a glandei tiroide. Untul conţinde lecitină, o substanţă care metabolizează colesterolul în organism. Şi bineînţeles colesterol. ”Într-adevăr untul reprezintă o sursă de colesterol, dar să nu uităm, colesterolul este necesar atăt pentru menținerea sănătaţii sistemului digestiv, cât şi pentru dezvoltarea creierului şi a întregului sistem nervos, mai ales la copii”, menționează medicul Angela Peltec.

 Acizii grași din unt au și proprietăți antifungice, consumați în cantități adecvate sunt defalcați în energie și nu stocați sub formă de grăsimi. Au propietăți anti-tumorale, asociați cu un risc scăzut de cancer. Alte beneficii pentru organism sunt:  promovează funcția glandei tirodiene, ajută la tratarea infecției cu Candida, protejează sistemul gastro-intestinal de infecții și mențin structura osoasă optimă. Desigur, aceste beneficii sunt valabile, dacă untul este obținut din grăsimi animale, care la rândul lor nu conțin antibiotice, hormoni de creștere, pesticide sau alți produși cimici folosite în furajele pentru animale.

Cel mai bun unt este cel care conține 82% grăsimi și este consumat moderat dimineața. Dr. Gh. Menciniciopschi menționează că untul: „Conține acizi grași cu lant mediu care nici măcar nu au nevoie pentru a fi digerați de bilă, de aceea e recomandat în cantități de 20-40 de grame pe zi chiar și de persoane care suferă de dischinezie biliară”.

” Important este să ţii minte că margarina nu ar trebui să se afle printre alimentele din dieta copiilor, a femeilor gravide şi a bătrânilor. Untul este cu adevarat mai bun decât margarina!”, concluzionează medicul gastroenterolog, Angela Peltec.

 

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Renato o distruge pe Domnica. A făcut publică discuția dintre ei!
Articolul anterior
Anfisa Cehova se reprofilează
Articolul următor