Potrivit nutriționiștilor, alimentele bogate în fibre joacă un rol important în buna fucționare a corpului nostru. În acest articol, vă propun să descoperim care sunt cele mai utile proprietăți ale acestui carbohidrat complex și care alimente conțin fibre.
Experții recomandă să consumați 20-35 grame de fibre pe zi. În medie, o persoană nu primește mai mult de jumătate din cantitatea recomandată de fibră dietetică.
Există două forme de fibre: solubile și insolubile. Fibra solubilă – se dizolvă în apă. Se leaga de acizii biliari si poate fi eliminata din intestinul subtire. Excesul de colesterol intră în ficat sub formă de acizi biliari. Acești acizi sunt apoi transportați în intestinul subțire, unde sunt implicați în digestia lipidelor. Acizii biliari sunt, de asemenea, de mare importanță pentru absorbția acestor produse digerate. Acidul legat de bile, care se datorează fibrelor, ajută la scăderea colesterolului în sânge. Este, de asemenea, cunoscut faptul că fibrele solubile ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Fibrele insolubile în apă nu se dizolvă, acestea sunt așa-numitele fibre grosiere. Deși sunt insolubile, sunt capabile să absoarbă apă, ceea ce determină extinderea volumului de fibre. Acest material de umplutură va ajuta la curățarea tractului gastrointestinal din deșeuri. Datorită consumului regulat de astfel de fibre, cantitatea de timp în care produsele alimentare digerate este în intestin, este redusă. Aceasta menține organismul de la digerarea zahărului și a amidonului în intestine.
Din cauza fibrelor insolubile, vă simțiți saturați după ce ați consumat alimente bogate în fibre. Acesta este un plus uriaș pentru dieta dvs., deoarece dorința de a mânca vă apare mai rar și mâncați mai puțin. Veți obține mai puține calorii și, în același timp, nu veti simți foame. Fibrele insolubile sunt greu de digerat, astfel încât atunci când ajung la punctul final al procesului digestiv, acestea nu rămân complet reparate. Din acest motiv, fibrele insolubile reprezintă majoritatea scaunelor.
Reducerea conținutului caloric și reducerea colesterolului din sânge, dau dreptul de a spune că fibra poate fi considerată un produs care contribuie la pierderea în greutate si grăsime. Fibrele, mai sunt folosite și în curele de slăbire.
Iată ce alimente conțin fibre?
Cea mai bună sursă de fibre este reprezentată de produsele netratate de origine vegetală, deoarece din ele, o persoană primește și toate mineralele și substanțele nutritive necesare. Dacă consumați suficiente alimente bogate în fibre, nu este nevoie să luați suplimente cu fibre dietetice.
Pentru a crește consumul de fibre, adăugați la alimentația dvs. urmatoarele alimente bogate în fibre:
- fructe proaspete: mere proaspete, prune, pere, portocale, grapefruit, banane, lămâi, caise (proaspete și uscate), piersici, căpșuni, toate fructele uscate.
- legume proaspete: pătrunjel, mazăre, coriandru, mărar, salată, dovlecei, varză, dovleac, morcovi, țelină, sfeclă, castraveți, roșii.
- fructe cu coajă lemnoasă și semințe: nuci, migdale, alune, arahide, semințe albe. Pentru o absorbție mai bună, folosiți-le cu legume verzi.
- pâine cu adaos de boabe întregi, boabe încolțite, tărâțe, porumb, hrișcă, fulgi de ovăz.
Când să consumăm alimente bogate în fibre?
Încercați să consumați zilnic salate și mese gata făcute, împreună cu o linguriță de tărâţe. Acest obicei vă va permite să consumați o cantitate suficientă de fibre dietetice. De asemenea, nu uitați de alimente bogate în fibre: în fiecare zi să mâncați cel puțin 200 de grame de fructe și legume proaspete si asigurați-vă că includeți și boabe integrale în dieta dumneavoastră.
Aveți grijă de sănătatea dumnevoastră!