Ce alimente să consumi în funcție de anotimp

Chiar dacă preferi anumite alimente și ai senzația că meniul tău este unul constant din punct de vedere calitativ, dieta suferă variații semnificative în funcție de sezon. În medicină tradițională chineză, alimentele se împart în două categorii: alimente yin, cu efect răcoritor, care se consumă în sezonul cald – salate, lactate ușoare, produse marine, precum și cele bogate în apă, și alimentele yang, cu efect de încălzire și care sunt indicate în sezonul rece – alimentele gătite, cu puțină apă, condimentele, alimentele fermentate, cacaua, pentru întărire și tonifiere. Ce alte alimente este bine să consumi în funcție de anotimp, potrivit tradițiilor chineze?

separator

Alimente recomandate toamna

Toamna e bine să întărești elementul ,,Metal” (plămânii și aparatul respirator, pielea, dinții) cu alimente iuți, cu gust înțepător, fructe și legume autohtone, de sezon, bogate în vitamine, fibre, enzime, minerale și antioxidanți, alimente cu seleniu și zinc, alimente de culoare albă, ciupercile fiind printre cele mai bune stimulente ale imunității, putând fi consumate atât crude cât și gătite.

Sentimentul pe care nu trebuie să-l activezi în acest sezon este durerea.

Alimente recomandate iarna

Iarnă e bine să întărești elementul ,,Apa” (rinichii și sistemul imunitar) cu alimente ușor sărate, cât mai multe alimente marine, apicole, minerale, extract de sâmbure de struguri și să evităm sentimentele de vinovăție, frică și panică.

Alimente recomandate primăvară

Primăvară e bine să întărești elementul ,,Lemn” (ficatul, membrele, coloana) cu alimente acre, de culoare verde, produse marine (apa hrănește lemnul), Omega-3, semințe, antioxidanți, calciu și magneziu.

De asemenea, la fel de important este să nu te înfurii.

Alimente recomandate vara

Vara e bine să întărești elementul ,,Pământ” (stomacul, sistemul digestiv) cu alimente ușor dulci, fructe și legume crude moi, galbene și portocalii dar și roșii (focul hrănește pământul), coenzima Q10, lăptișor de matcă.

Sentimentul care ajută este bucuria.

Că regulă generală, reține că trebuie să mânânci alimente de sezon, care te vor echilibra la interior, în concordanță cu condițiile meteorologice. Consumă alimente care te încălzesc atunci când e frig afară, alimente care te răcoresc, atunci când vremea este caniculară și alimente care te hidratează, atunci când vremea este secetoasă..

Importanța gustului alimentelor

Gustul este o altă componentă care este importantă atunci când alegi ce alimente să mănânci în funcție de anotimp, dacă te ghidezi după principiile medicinei tradiționale chineze.

Alimentele acre, cum sunt lămâile, oțetul sau ananasul au tendința de a comprimă sau de a consolida.

Alimentele amare, cum sunt legumele din familia verzei (așa-numitele collard greens și varză Kale) vor încuraja pofta de mâncare, ajutând la creșterea energiei vitale.

Alimentele dulci, precum fasolea verde, arahidele și pepenele roșu ajută la îmbogățirea lichidelor din corp și au un efect armonizant.

Alimentele picante/cu gust înțepător, cum sunt ghimbirul, usturoiul tind să transporte și să ajute la circulația energiei vitale (qi) și a sângelui.

Alimentele sărate, cum sunt algele marine și scoicile, vor atrage apa care există deja în organism.

Alimentele aromatice/parfumate, precum cardamomul, busuiocul și cuisoarele vor ajuta la îmbunătățirea digestiei.

Alimentele fără gust (fără aromă), cum ar fi salată verde, ciupercile și orzul ajută la reglarea lichidelor din corp.

sursa

Amenzi de până la 1500 de lei pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare. Iată încălcările pentru care poți fi sanționat!
Articolul anterior
Are o siluetă de invidiat chiar dacă a născut patru copii, în patru ani. Află secretele de frumusețe a soției actorului Alec Baldwin
Articolul următor
Alte articole interesante