Ce alimente să consumi în funcție de anotimp

Chiar dacă preferi anumite alimente și ai senzația că meniul tău este unul constant din punct de vedere calitativ, dieta suferă variații semnificative în funcție de sezon. În medicină tradițională chineză, alimentele se împart în două categorii: alimente yin, cu efect răcoritor, care se consumă în sezonul cald – salate, lactate ușoare, produse marine, precum și cele bogate în apă, și alimentele yang, cu efect de încălzire și care sunt indicate în sezonul rece – alimentele gătite, cu puțină apă, condimentele, alimentele fermentate, cacaua, pentru întărire și tonifiere. Ce alte alimente este bine să consumi în funcție de anotimp, potrivit tradițiilor chineze?

separator

Alimente recomandate toamna

Toamna e bine să întărești elementul ,,Metal” (plămânii și aparatul respirator, pielea, dinții) cu alimente iuți, cu gust înțepător, fructe și legume autohtone, de sezon, bogate în vitamine, fibre, enzime, minerale și antioxidanți, alimente cu seleniu și zinc, alimente de culoare albă, ciupercile fiind printre cele mai bune stimulente ale imunității, putând fi consumate atât crude cât și gătite.

Sentimentul pe care nu trebuie să-l activezi în acest sezon este durerea.

Alimente recomandate iarna

Iarnă e bine să întărești elementul ,,Apa” (rinichii și sistemul imunitar) cu alimente ușor sărate, cât mai multe alimente marine, apicole, minerale, extract de sâmbure de struguri și să evităm sentimentele de vinovăție, frică și panică.

Alimente recomandate primăvară

Primăvară e bine să întărești elementul ,,Lemn” (ficatul, membrele, coloana) cu alimente acre, de culoare verde, produse marine (apa hrănește lemnul), Omega-3, semințe, antioxidanți, calciu și magneziu.

De asemenea, la fel de important este să nu te înfurii.

Alimente recomandate vara

Vara e bine să întărești elementul ,,Pământ” (stomacul, sistemul digestiv) cu alimente ușor dulci, fructe și legume crude moi, galbene și portocalii dar și roșii (focul hrănește pământul), coenzima Q10, lăptișor de matcă.

Sentimentul care ajută este bucuria.

Că regulă generală, reține că trebuie să mânânci alimente de sezon, care te vor echilibra la interior, în concordanță cu condițiile meteorologice. Consumă alimente care te încălzesc atunci când e frig afară, alimente care te răcoresc, atunci când vremea este caniculară și alimente care te hidratează, atunci când vremea este secetoasă..

Importanța gustului alimentelor

Gustul este o altă componentă care este importantă atunci când alegi ce alimente să mănânci în funcție de anotimp, dacă te ghidezi după principiile medicinei tradiționale chineze.

Alimentele acre, cum sunt lămâile, oțetul sau ananasul au tendința de a comprimă sau de a consolida.

Alimentele amare, cum sunt legumele din familia verzei (așa-numitele collard greens și varză Kale) vor încuraja pofta de mâncare, ajutând la creșterea energiei vitale.

Alimentele dulci, precum fasolea verde, arahidele și pepenele roșu ajută la îmbogățirea lichidelor din corp și au un efect armonizant.

Alimentele picante/cu gust înțepător, cum sunt ghimbirul, usturoiul tind să transporte și să ajute la circulația energiei vitale (qi) și a sângelui.

Alimentele sărate, cum sunt algele marine și scoicile, vor atrage apa care există deja în organism.

Alimentele aromatice/parfumate, precum cardamomul, busuiocul și cuisoarele vor ajuta la îmbunătățirea digestiei.

Alimentele fără gust (fără aromă), cum ar fi salată verde, ciupercile și orzul ajută la reglarea lichidelor din corp.

sursa

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Amenzi de până la 1500 de lei pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare. Iată încălcările pentru care poți fi sanționat!
Articolul anterior
Are o siluetă de invidiat chiar dacă a născut patru copii, în patru ani. Află secretele de frumusețe a soției actorului Alec Baldwin
Articolul următor