Ce înseamnă certificările și simbolurile de pe produse

Cunoașterea certificărilor și a simbolurilor prezente pe ambalajele produselor ne permite să facem alegeri corecte pentru o alimentație benefică organismului și un stil de viață sănătos.

separator

Informează-te și optează pentru produsele care ți se potrivesc cel mai bine!

Bio

Certificarea ,,bio,,  atestă faptul că produsele sau ingredientele din compoziția acestora provin din agricultura ecologică ce promovează metode și practici agricole în armonie cu natura, protejarea mediului înconjurător și protejarea sănătății publice (interzicerea utilizării de îngrășăminte sintetice și pesticide de natură chimică, creșterea animalelor în aer liber, conservarea resurselor naturale, utilizarea surselor alternative de energie etc).

Vegan

Alimentele și cosmeticele certificate Vegan sunt produse care nu conțin niciun ingredient de origine animală, cum ar fi: lapte, ouă, miere, ceară de albine, gelatină etc.

Non-GMO

Certificarea Non-GMO reprezintă garanția că produsele nu conțin organisme modificare genetic în laborator. Procesul de modificare genetică presupune înlăturarea unei gene din ADN-ul unui organism (agent patogen, animal etc) și combinarea ei cu ADN-ul unei plante alimentare. Acest proces este periculos prin prisma modificărilor pe care le poate aduce în funcționarea celorlalte gene, respectiv prin determinarea apariției de toxine și alergeni în noile organisme obținute.

Kosher

Kosher provine de la cuvântul „kasher” care înseamnă „potrivit” în limba ebraică. Această certificare se acordă de către un rabin sau o agenție de certificare specializată, acelor produse considerate pure, a căror metode de obținere și preparare corespund cu practicile, regulile și cerințele culinare ale evreilor.

Fairtrade

Fairtrade, sau comerțul cinstit, este un parteneriat prin care marile companii se angajează să asigure un preț corect pentru produsele și munca producătorilor din țările mai puțin dezvoltate. Mișcarea Fairtrade urmărește așadar stabilirea unui câștig echitabil pentru cele 2 părți implicate în activitatea de comerț. Pentru ca un produs să fie certificat Fairtrade, este de ajuns să conțină un singur ingredient care provine din comerțul cinstit.

Hand in hand

Hand in hand este certificarea producătorului Rapunzel care promovează, printr-un singur logo, produsele organice și în special ideea comerțului cinstit. Bazele certificării au fost puse în anul 1987 iar astăzi, doar produsele care conțin cel puțin 51% ingrediente fairtrade de la partenerii Hand in Hand au această etichetă pe ambalaje.

Netestat pe animale (cruelty free)

Certificarea Cruelty Free este acordată produselor cosmetice și de îngrijire care nu sunt testate pe animale în niciunul din stadiile de fabricare: nici în etapa în care sunt alese combinațiile de ingrediente, nici în momentul în care produsul finit este gata.

Soil Association

Fondată în anul 1946, Soil Association este cea mai mare organizație caritabilă din Marea Britanie care promovează alimentația sănătoasă, utilizarea responsabilă a resurselor naturale, respectiv agricultura sustenabilă. De asemenea, Soil Association se ocupă și cu certificarea produselor organice în Marea Britanie, produse care nu conțin organisme modificate genetic, parabeni sau alte substanțe asemănătoare, și provin din agricultura ecologică unde nu sunt folosiți fertilizatori sintetici.

Ecocert

Ecocert este cea mai mare organizație de certificare a produselor organice din Franța, cu filiale în toată lumea ce supraveghează ca alimentele, cosmeticele, detergenții și textilele certificate să respecte întru-totul standardele și cerințele impuse de Ecocert.

Pe lângă certificările menționate există și alte etichete care pot reprezenta un factor de decizie în cumpărarea acestora. Deși nu au un logo oficial, fiecare producător ilustrează aceste etichete pe ambalajele produselor prin propriul logo, tocmai de aceea există posibilitatea să găsești mai multe simboluri pentru aceeași etichetă.

Raw

Raw este termenul în engleză al cuvântului „crud”. Produsele RAW nu sunt prelucrate termic în momentul producției, aspect ce favorizează păstrarea intactă a substanțelor nutritive și proprietăților caracteristice acestora.

100% Natural

Definiția unui produs 100% natural nu este reglementată de lege, însă această etichetă este atribuită produselor care nu au în compoziție diverși înlocuitori sau ingrediente sintetice. De exemplu, mierea etichetată drept 100% naturală înseamnă că provine direct de la albine și nu conține zahăr adăugat sau alți îndulcitori care ar putea imita gustul dulce specific acesteia.

Fără Zahăr

Produsele etichetate drept fără zahăr sunt cele în a căror compoziție nu a fost adăugat zahăr. Acestea însă pot conține zahăr în mod natural, cum este cazul mierii și a dulcețurilor de fructe care conțin fructoză, sau pot conține alți îndulcitori (îndulcitor de ștevie, melasă, sirop de arțar etc).

Fără Gluten

Prezența etichetei fără gluten semnalează faptul că produsele nu conțin această proteină ce se găsește în mod normal in cereale și produse derivate. Alimentele fără gluten sunt recomandate persoanelor care suferă de boală celiacă (intoleranță la gluten).

Fără Parabeni

Eticheta fără parabeni este atribuită produselor de îngrijire care nu au în compoziție aceste ingrediente chimice. Parabenii sunt utilizați în compoziția cosmeticelor pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor, și implicit pentru a prelungi durata de valabilitate a acestora. Cei mai cunoscuți parabeni sunt: metilparabenii, propilparabenii și butilparabenii.

Fără BPA

În cazul în care identifici logo-ul BPA Free pe un produs, înseamnă că ambalajul respectiv nu conține BPA (Bisfenol A), substanță chimică ce imită activitatea, respectiv caracteristicile estrogenului, și poate declanșa apariția anumitor afecțiuni. BPA-ul este utilizat în fabricarea ambalajelor de plastic datorită capacității sale de a conferi un plus de duritate, însă studiile au arătat că substanța se poate infiltra din ambalaj în conținutul propriu-zis al acestuia.

Hipoalergenic

Produsele hipoalergenice (cosmetice, detergenți etc) sunt produsele a căror utilizare este mai puțin probabil să declanșeze iritații și alte reacții alergice deoarece din compoziția lor au fost înlăturate substanțe cunoscute pentru capacitatea de a provoca astfel de manifestări. Însă, acest lucru nu înseamnă neapărat că riscul de reacții alergice este eliminat complet întrucât fiecare are o piele diferită, cu un anumit grad de sensibilitate față de anumite substanțe.

Handmade

Produsele handmade sunt produsele lucrate manual, fără intervenția utilajelor de producție în masă. Handmade pot fi atât alimente precum dulcețuri, ciocolată etc, cât și săpunuri, creme și alte cosmetice. Produsele lucrate manual sunt unice deoarece surprind spiritul creativ și dăruirea celui care le creează.

Ayurvedic

Ayurveda este medicina tradițională indiană și totodată unul din cele mai vechi sisteme medicale din întreaga lume, practicat încă de acum 3.000 de ani. Produsele ayurvedice precum suplimentele și cosmeticele sunt produse naturale din plante ayurvedice, cum ar fi: Shatavari, Bhringaraj, Shikakai, Tulsi, Ashwagandha, Triphala, Reetha etc, sau din combinații între plante, uleiuri și anumite condimente. Produsele ayurvedice sunt create având în vedere principiile de bază, practicile, credințele și valorile caracteristice acestui sistem medical.

sursa: www.vegis.ro

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Igor Dodon: ,,Cineva a scris zilele acestea că se duce masiv grâul din țară”
Articolul anterior
Germania deschide muzeele, locurile de joacă și bisericile
Articolul următor