Ce înseamnă certificările și simbolurile de pe produse

Cunoașterea certificărilor și a simbolurilor prezente pe ambalajele produselor ne permite să facem alegeri corecte pentru o alimentație benefică organismului și un stil de viață sănătos.

separator

Informează-te și optează pentru produsele care ți se potrivesc cel mai bine!

Bio

Certificarea ,,bio,,  atestă faptul că produsele sau ingredientele din compoziția acestora provin din agricultura ecologică ce promovează metode și practici agricole în armonie cu natura, protejarea mediului înconjurător și protejarea sănătății publice (interzicerea utilizării de îngrășăminte sintetice și pesticide de natură chimică, creșterea animalelor în aer liber, conservarea resurselor naturale, utilizarea surselor alternative de energie etc).

Vegan

Alimentele și cosmeticele certificate Vegan sunt produse care nu conțin niciun ingredient de origine animală, cum ar fi: lapte, ouă, miere, ceară de albine, gelatină etc.

Non-GMO

Certificarea Non-GMO reprezintă garanția că produsele nu conțin organisme modificare genetic în laborator. Procesul de modificare genetică presupune înlăturarea unei gene din ADN-ul unui organism (agent patogen, animal etc) și combinarea ei cu ADN-ul unei plante alimentare. Acest proces este periculos prin prisma modificărilor pe care le poate aduce în funcționarea celorlalte gene, respectiv prin determinarea apariției de toxine și alergeni în noile organisme obținute.

Kosher

Kosher provine de la cuvântul „kasher” care înseamnă „potrivit” în limba ebraică. Această certificare se acordă de către un rabin sau o agenție de certificare specializată, acelor produse considerate pure, a căror metode de obținere și preparare corespund cu practicile, regulile și cerințele culinare ale evreilor.

Fairtrade

Fairtrade, sau comerțul cinstit, este un parteneriat prin care marile companii se angajează să asigure un preț corect pentru produsele și munca producătorilor din țările mai puțin dezvoltate. Mișcarea Fairtrade urmărește așadar stabilirea unui câștig echitabil pentru cele 2 părți implicate în activitatea de comerț. Pentru ca un produs să fie certificat Fairtrade, este de ajuns să conțină un singur ingredient care provine din comerțul cinstit.

Hand in hand

Hand in hand este certificarea producătorului Rapunzel care promovează, printr-un singur logo, produsele organice și în special ideea comerțului cinstit. Bazele certificării au fost puse în anul 1987 iar astăzi, doar produsele care conțin cel puțin 51% ingrediente fairtrade de la partenerii Hand in Hand au această etichetă pe ambalaje.

Netestat pe animale (cruelty free)

Certificarea Cruelty Free este acordată produselor cosmetice și de îngrijire care nu sunt testate pe animale în niciunul din stadiile de fabricare: nici în etapa în care sunt alese combinațiile de ingrediente, nici în momentul în care produsul finit este gata.

Soil Association

Fondată în anul 1946, Soil Association este cea mai mare organizație caritabilă din Marea Britanie care promovează alimentația sănătoasă, utilizarea responsabilă a resurselor naturale, respectiv agricultura sustenabilă. De asemenea, Soil Association se ocupă și cu certificarea produselor organice în Marea Britanie, produse care nu conțin organisme modificate genetic, parabeni sau alte substanțe asemănătoare, și provin din agricultura ecologică unde nu sunt folosiți fertilizatori sintetici.

Ecocert

Ecocert este cea mai mare organizație de certificare a produselor organice din Franța, cu filiale în toată lumea ce supraveghează ca alimentele, cosmeticele, detergenții și textilele certificate să respecte întru-totul standardele și cerințele impuse de Ecocert.

Pe lângă certificările menționate există și alte etichete care pot reprezenta un factor de decizie în cumpărarea acestora. Deși nu au un logo oficial, fiecare producător ilustrează aceste etichete pe ambalajele produselor prin propriul logo, tocmai de aceea există posibilitatea să găsești mai multe simboluri pentru aceeași etichetă.

Raw

Raw este termenul în engleză al cuvântului „crud”. Produsele RAW nu sunt prelucrate termic în momentul producției, aspect ce favorizează păstrarea intactă a substanțelor nutritive și proprietăților caracteristice acestora.

100% Natural

Definiția unui produs 100% natural nu este reglementată de lege, însă această etichetă este atribuită produselor care nu au în compoziție diverși înlocuitori sau ingrediente sintetice. De exemplu, mierea etichetată drept 100% naturală înseamnă că provine direct de la albine și nu conține zahăr adăugat sau alți îndulcitori care ar putea imita gustul dulce specific acesteia.

Fără Zahăr

Produsele etichetate drept fără zahăr sunt cele în a căror compoziție nu a fost adăugat zahăr. Acestea însă pot conține zahăr în mod natural, cum este cazul mierii și a dulcețurilor de fructe care conțin fructoză, sau pot conține alți îndulcitori (îndulcitor de ștevie, melasă, sirop de arțar etc).

Fără Gluten

Prezența etichetei fără gluten semnalează faptul că produsele nu conțin această proteină ce se găsește în mod normal in cereale și produse derivate. Alimentele fără gluten sunt recomandate persoanelor care suferă de boală celiacă (intoleranță la gluten).

Fără Parabeni

Eticheta fără parabeni este atribuită produselor de îngrijire care nu au în compoziție aceste ingrediente chimice. Parabenii sunt utilizați în compoziția cosmeticelor pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor, și implicit pentru a prelungi durata de valabilitate a acestora. Cei mai cunoscuți parabeni sunt: metilparabenii, propilparabenii și butilparabenii.

Fără BPA

În cazul în care identifici logo-ul BPA Free pe un produs, înseamnă că ambalajul respectiv nu conține BPA (Bisfenol A), substanță chimică ce imită activitatea, respectiv caracteristicile estrogenului, și poate declanșa apariția anumitor afecțiuni. BPA-ul este utilizat în fabricarea ambalajelor de plastic datorită capacității sale de a conferi un plus de duritate, însă studiile au arătat că substanța se poate infiltra din ambalaj în conținutul propriu-zis al acestuia.

Hipoalergenic

Produsele hipoalergenice (cosmetice, detergenți etc) sunt produsele a căror utilizare este mai puțin probabil să declanșeze iritații și alte reacții alergice deoarece din compoziția lor au fost înlăturate substanțe cunoscute pentru capacitatea de a provoca astfel de manifestări. Însă, acest lucru nu înseamnă neapărat că riscul de reacții alergice este eliminat complet întrucât fiecare are o piele diferită, cu un anumit grad de sensibilitate față de anumite substanțe.

Handmade

Produsele handmade sunt produsele lucrate manual, fără intervenția utilajelor de producție în masă. Handmade pot fi atât alimente precum dulcețuri, ciocolată etc, cât și săpunuri, creme și alte cosmetice. Produsele lucrate manual sunt unice deoarece surprind spiritul creativ și dăruirea celui care le creează.

Ayurvedic

Ayurveda este medicina tradițională indiană și totodată unul din cele mai vechi sisteme medicale din întreaga lume, practicat încă de acum 3.000 de ani. Produsele ayurvedice precum suplimentele și cosmeticele sunt produse naturale din plante ayurvedice, cum ar fi: Shatavari, Bhringaraj, Shikakai, Tulsi, Ashwagandha, Triphala, Reetha etc, sau din combinații între plante, uleiuri și anumite condimente. Produsele ayurvedice sunt create având în vedere principiile de bază, practicile, credințele și valorile caracteristice acestui sistem medical.

sursa: www.vegis.ro

Igor Dodon: ,,Cineva a scris zilele acestea că se duce masiv grâul din țară”
Articolul anterior
Germania deschide muzeele, locurile de joacă și bisericile
Articolul următor
Alte articole interesante