Cele mai sănătoase alimente de post

Postul include mâncăruri făcute din legume și fructe, semințe, oleaginoase, leguminoase. Dacă îți vei planifica în mod corect mesele de post, vei putea poți obține nutrienți benefici și în perioada dată. Ce alimente sănătoase să consumi în post?

separator
Surse de vitamine și calciu

Dacă până acum la micul dejun obișnuiai să mănânci cereale cu lapte integral, acum poți să le mănânci cu lapte de soia, migdale sau nucă de cocos. Acestea au mai puține calorii decât laptele de vacă și sunt o sursă importantă de vitamine A, E și D, dar și calciu.

Surse vegetale importante de calciu sunt leguminoasele (fasolea, lintea etc.) și fructele uscate precum stafide, prune, smochine și caise.

O importantă sursă de vitamina E sunt măslinele cu rol antioxidant, antiinflamator, ce protejează organismul de infecții. În plus, conțin și numeroși fitonutrienți cu multe beneficii asupra sănătății (efect cardioprotector, efect anticancerigen). Bucură-te din plin de fructele de sezon: portocale, grepfrut, mandarine, kiwi, lămâi. Au un conținut ridicat de vitamina C care o să îți crească imunitatea.

Surse de proteine și fibre

Include în meniul tău leguminoase precum năut, linte (verde, roșie, maro) și mazăre deoarece conțin preponderent carbohidrați și fibre. Semințele (de chia, de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de cânepă) sunt o altă sursă de proteine ​​și fibre care pot fi utilizate în diferite feluri de mâncare. Poți să le consumi ca gustare, contribuind la o digestie bună. Semințele de susan sunt o sursă importantă de calciu.

Surse de fier

Fasolea este un alt aliment recomandat în timpul postului. Conține glucide, iar conținutul de proteine ​​este completat de cel de vitamina B și mai ales fier, o sursă de vitalitate crescută. O altă sursă importantă de fier este hrișca, ovăzul, orzul și alte cereale integrale. Spanacul, broccoli și varza de Bruxelles îți aduc și ele un aport important de fier.

Surse de acizi grași Omega 3

Surse vegetale de Omega 3 se găsesc în nuci, semințe (de chia, dedovleac, de cânepă, de in), conopidă, hummus și varză de Bruxelles. Avocado este un fruct extrem de bogat în vitamine, care conține și acizi grași esențiali și poate fi adăugat în orice tip de salată. Consumul său în timpul sezonului rece elimină oboseala specifică acestei perioade ajută la reînnoirea celulelor sangvine, previne anemia și stimulează sistemul imunitar.

Este bine să știi că în timpul postului sunt zile în care sunt permise mâncărurile cu pește. Include în acele zile în meniul tău specii de pește gras, somon, sardine, creveți, scoici, hering, macrou.

sursa

alte Articole interesante