Cercetătorii francezi confirmă existenţa unei legături între nitriţii din alimente şi riscul de cancer

Autorităţile sanitare franceze au confirmat „existenţa unei asocieri între riscul de cancer colorectal şi expunerea la nitraţi şi nitriţi”, în special prin intermediul cărnii procesate, recomandând în același timp, într-un aviz publicat marţi, reducerea expunerii la aceste substanţe prezente în alimente.

Franța confirmă existenţa unei legături între nitriţii din alimente şi riscul de cancer

Agenţia naţională pentru securitatea sanitară a alimentaţiei (Anses) din Franţa a afirmat că analiza datelor din studiile ştiinţifice publicate pe această temă „se alătură clasificării Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC)”, transmite Digi24.ro.

În 2015, CIRC, care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a clasificat carnea procesată, în special mezelurile, drept cancerigene (categoria 1). Acestea ar favoriza, printre altele, cancerul colorectal, care ucide aproape 18.000 de persoane pe an în Franţa. Nitriţii ingeraţi sunt consideraţi cancerigeni potenţiali (categoria 2A).

Anses „recomandă reducerea expunerii populaţiei la nitraţi şi nitriţi prin măsuri proactive ce vizează limitarea expunerii prin intermediul alimentelor”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Producătorii de mezeluri recurg la nitraţi pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor şi pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor ce cauzează în special botulismul, o afecţiune neurologică gravă, care a fost în mare măsură dată uitării ca urmare a progreselor în domeniul sănătăţii. Aceştia sunt totodată compuşi ce dau şuncii culoarea roz, care este în mod natural gri.

„Deşi reducerea nivelului de aditiv este de natură să crească în mod semnificativ riscul microbiologic” – şi, prin urmare, dezvoltarea unor boli precum salmoneloza, listerioza sau botulismul -, Anses „consideră că poate fi avută în vedere, sub rezerva implementării unor măsuri compensatorii validate pentru controlul acestui risc”. Spre exemplu, prin scurtarea termenelor de expirare a produselor sau prin acţiuni în etapele de fabricaţie (măsuri de bioprotecţie în crescătorii şi abatoare).

„Nitriţi ascunşi”

În timp ce marii producători au lansat deja sortimente de şuncă „fără nitriţi”, agenţia avertizează împotriva soluţiilor de substituţie pe bază de „extracte vegetale” – „aceasta nu constituie o alternativă reală în măsura în care (aceşti substituenţi) conţin în mod natural nitraţi care, sub efectul bacteriilor, sunt transformaţi în nitriţi”.

„Aceste produse aşa-numite «fără nitriţi adăugaţi» sau cu «zero nitriţi» conţin aşadar nitraţi şi nitriţi ascunşi”, a subliniat agenţia.

În această iarnă, în Franţa s-au stârnit dezbateri aprinse între producătorii de mezeluri, care apără tradiţii centenare, ce respectă legea, şi asociaţiile de consumatori şi Liga împotriva cancerului, care pledează pentru interzicerea totală a aditivilor.

În februarie, Adunarea Naţională a Franţei a votat principiul unei „traiectorii în scădere” a dozelor maxime de aditivi nitraţi din mezeluri.

La rândul său, guvernul a spus că doreşte „să aştepte revenirea” Anses înainte de a pronunţa măsuri de implementare a textului şi s-a angajat să „urmeze sfatul” agenţiei.

De asemenea, Anses consideră că este important să se definească mai bine „doza zilnică admisă” (DZA) de nitraţi şi nitriţi. Pentru că agenţia a constatat un paradox: existenţa unei legături între consumul de carne procesată şi riscul de cancer, chiar dacă dozele maxime recomandate (150 de grame de mezeluri pe săptămână în Franţa) sunt respectate de 99% din populaţie.

DZA este „definită separat pentru fiecare dintre aceste substanţe, în timp ce mecanismele biochimice implicate constituie o serie de transformări către compuşi nitrozaţi”, se subliniază în aviz.

Concentraţia de nitraţi, prezenţi în mod natural în sol, poate creşte ca urmare a activităţilor agricole (îngrăşăminte, efluenţi din crescătorii etc.). Aceştia se găsesc în plantele consumate şi în apa băută.

Odată ajunşi în gură, sub efectul enzimelor bacteriene, nitraţii ingeraţi se transformă în nitriţi. Când sunt prezenţi în exces, aceştia din urmă, instabili, pot să genereze formarea de „compuşi nitrozaţi”, „cunoscuţi pentru caracterul lor genotoxic şi cancerigen”.

Anses recomandă, aşadar, continuarea cercetărilor pentru „stabilirea valorii de referinţă toxicologică ţinând cont de co-expunerea” la aditivi, dar şi lansarea de noi studii epidemiologice pentru a îmbunătăţirea cunoştinţelor despre asocierea cu riscul de apariţie a diferitelor tipuri de cancer.

Între timp, agenţia franceză recomandă limitarea consumului de mezeluri la 150 de grame pe săptămână şi adoptarea unei diete diversificate, cu cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.

ANSA retrage un lot de ouă din cauza unei bacterii. Consumatorii pot returna produsul

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă de găină. Cauza retragerii este depistarea prezenței Salmonella în fecalele găinilor ouătoare. 

ANSA a anunțat retragerea unui lot de ouă de găină din rețeaua de comerț. Persoanele care au procurat aceste ouă le pot returna

Lotul de ouă sunt de producție SRL „Aviton Agro” , codul 3MD TR 027, iar perioada de expirare este de la 18 octombrie 2022 până la 29 octombrie 2022.

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Pentru informații suplimentare, ANSA îndeamnă oamenii să contacteze administrația SRL „Aviton Agro”, la numărul de telefon +373 029 147 895. 

3 diete dovedite științific. Care sunt regimurile alimentare care chiar funcționează

Deși așteaptă rezultate uimitoare, multe persoane ajung să fie dezamăgite la finalul unei curei de slăbire. Unele diete au la bază date științifice, altele mai mult promisiuni. Important este să și găsiți dieta care să vi se potrivească. Nutriționiștii nu recomandă pierderea bruscă în greutate, cu diete severe, ci mai degrabă adoptarea unei stil alimentar sănătos, care să dea rezultate pe termen lung.

Iată 3 diete sănătoase și eficiente, care au fost dovedite științific:

1. DIETA LOW CARB

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este perfectă pentru persoanele care au nevoie să slăbească și care au probleme de sănătate. Este flexibilă, permițându-vă să vă ajustați aportul de carbohidrați în funcție de obiectivele impuse. Această dietă este bogată în legume, carne, pește, ouă, fructe, nuci și grăsimi, dar săracă în amidon, zaharuri și alimente procesate.

2. DIETA MEDITERANEANĂ

Dieta mediteraneană este o dietă pe care mulți nutritioniști o laudă, fiind extrem de apreciată. S-a dovedit că ajută la slăbit, dar e benefică și pentru santate. Dieta mediteraneană a fost bine studiată și e deosebit de eficientă pentru prevenirea bolilor de inimă.
Aceasta se bazează pe alimentele care erau consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană în secolul al XX-lea și mai devreme.

Ca atare, include o mulțime de legume, fructe, pește, carne de pasăre, cereale integrale, leguminoase, produse lactate și ulei de măsline extravirgin.

3. DIETA PALEO

În prezent, este dieta Paleo este cea mai populară dietă din lume. Aceasta presupune să mănânci multe alimente neprelucrate – practic să te hrănești așa cum o făceau strămoșii nostri cu sute de ani în urmă.

sursa: www.digi-life.tv

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din cadrul Postului de Inspecție la frontieră Leușeni au identificat un lot de arahide, în cantitate de 22.940 kg, care nu corespunde cerințelor fitosanitare.

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

În urma desfășurării controlului s-a depistat că lotul este contaminat cu dăunători în stare vie (Oryzaephilus surinamensis).

Astfel, ANSA a întocmit actul de retur și a interzis intrarea lotului pe teritoriul Republicii Moldova.

Averile mai multor oligarhi ruşi, în sumă de 13,8 miliarde de euro, blocate în UE
Articolul anterior
Turistele din România și Austria au fost sfâșiate de același rechin, susțin autoritățile din Egipt
Articolul următor