Cindy Wanda la „Divino Club”- mica Italie din inima Moldovei!

Este restaurantul, în care se mănâncă pe placul  italienilor.  Ei sunt cei care respectă tradiţiile, cultura şi arta culinară.
Patroana de la „Divino Club”, Maria Cazmina, îi cunoaşte pe italieni la chip şi caracter nu doar din auzite.

separator

A muncit mult alături de ei, ca să le afle preferinţele culinare, iar acum zece ani a avut ideea de a lansa pe piaţa din Moldova şi un local deosebit, în care se mănâncă mult şi gustos, în stil italienesc.

„Pot spune cu mândrie că bucatele noastre au fost apreciate de multă lume. Îmi amintesc că odată Iuri Nicolaev, cunoscutul om de televiziune a sărbătorit aici, alături de rudele sale din Moldova. Deşi este un local pur italian, la  noi veţi găsi în meniu şi bucate ce se prepară în mod curent  în Moldova, pentru că sunt solicitate. Concurenţa e dură. Noi însă, ne-am recomandat prin calitate şi mâncare pe gustul gurmanzilor italieni.

S-a întâmplat odată, ca un italian, venit la „Divino Club”,  să exclame emoţionat: „Aici este mica mea Italie”.

Propunem mai multe feluri de paste italiene, avem diverse supe. Ştiţi ce ne surprinde? Că un italian cu bani mulţi în cont, niciodată nu va comanda într-un restaurant din Moldova paste sau pizza. Dacă vin la noi, preferă să mănânce peşte sau carne.

Cunosc bine cultura italiană, aşa că deschiderea acestui restaurant nu a fost o întâmplare.

Italienii sunt gurmanzi , ei ţin mult la bucătăria lor. Un client fidel ne-a rugat într-o zi să-i permitem să gătească alături de bucătarul nostru un fel de paste, pe care le prepară maică-sa acasă. După ce am gustat, ne-am dat seama că erau exact aşa  cum le gătea şi taică-meu cu vreo 40 de ani în urmă la ţară. Bucătăria noastră se aseamănă cu cea din sudul Italiei. Tăieţeii noştri  de casă pot concura cu pastele italienilor. Prosciutto crudo italian e acelaşi jambon preparat la fum de oamenii de la noi.


Specialitatea casei  – „Tiramisu” este desertul nr. 1 în Italia, de aceea există o multitudine de reţete de preparare. Noi am ales-o pe cea cunoscută de toţi italienii. Folosim şi ingrediente importate din Italia. Nu vom înlocui niciodată brânza Mascarpone cu cea din Moldova. Reţeta se respectă cu stricteţe. O porţie de „Tiramisu” la noi costă 33 de lei, este in preţ rezonabil, aşa  că fiecare vizitator poate să-l solicite.”

Maria Cazmina


Cea care a câştigat o porţie bună de „Tiramisu” a fost interpreta cu nume de păpuşă şi orhidee de Oceania –

Cindy Wanda

. Desertul  „Divino Club” i-a fost pe plac şi împărtăşeşte primele impresii cu noi.

 

„Aveţi  un ”Tiramisu”  ca la carte. M-am răsfăţat  din plin astăzi. Are un gust rafinat. Cred că voi avea de muncit  ceva timp la sală,  pentru ca am acumulat calorii,  dar deliciul a meritat.”

Text: Olga Chirica

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Producători și vânzători de mezeluri, verificați de FISC

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat, în perioada 11-16 aprilie 2025, acțiuni de control și inventariere în secțiile de producere și spațiile de depozitare la contribuabilii care produc/ comercializează mezeluri, în contextul creșterii cererii de procurare a produselor respective în ajunul sărbătorilor pascale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul acțiunii a constat în verificarea activității contribuabililor privind respectarea legislației referitor la eliberarea bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea tuturor veniturilor, utilizarea forței de muncă declarate, precum și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor expuse spre comercializare.

În perioada menționată au fost efectuate controale fiscale prin metoda verificării operative/ faptice la 3 contribuabili din mun. Chișinău, Soroca și Orhei, care activează în acest domeniu. În consecință, a fost stabilit un caz de nerespectare a prevederilor legislației, care se referă la neeliberarea bonului de casă în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, fiind aplicată sancțiunea în sumă de 5 mii lei.

Totodată, au fost stabilite plusuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 1,9 mii lei, lipsuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 58,4 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii la respectarea legislației fiscale și eliberarea bonurilor fiscale la decontările în numerar și informează despre desfășurarea în continuare a acțiunilor de monitorizare a domeniilor care prezintă riscuri pentru administrare fiscală.

Cum să alegem corect vinul pentru Paște: ANSA vine cu recomandări

Republica Moldova are o tradiție îndelungată și bogată în producerea vinului. În această perioadă, pe mesele tradiționale de Paști, ale multor moldoveni, se va regăsi și licorosul roșu „Pastoral” – un vin dulce de desert, emblematic pentru patrimoniul vitivinicol al țării, care însoțește armonios deserturile și preparatele festive, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate competentă, inclusiv, în domeniul controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și a producției alcoolice, a pregătit recomandări și informații utile și pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de Pastoral.

De regulă, acest vin este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă, opacă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară. Gustul este catifelat, dens și echilibrat, cu alcool bine integrat și un postgust persistent, marcat de fructe negre confiate și accente fine de ciocolată neagră.

Rădăcinile acestui vin remarcabil se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. Inițial, existau două metode distincte de producere a vinului Pastoral:

– Tratarea termică a boștinei(tescovinei), prin încălzirea acesteia la aproximativ 60°C, urmată de o perioadă de macerație (menținerea pe boștină) de până la 18 ore;

– Metoda italiană, ce presupunea alcoolizarea mustuielii fără aplicarea temperaturii, cu menținerea acesteia pe boștină pentru cel puțin două luni.

Cele două tehnici au fost ulterior îmbinate de vinificatorul Feodosie Cucerenco, care a pus bazele faimosului vin de desert „Cagor Ciumai”, cunoscut pentru calitatea sa excepțională.

În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.

Potrivit legislației în vigoare, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.

Stimați consumatori! Indiferent de vinul ales, consumați băuturi alcoolice moderat și țineți cont de următoarele recomandări:

1. Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA!

2. Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale!

3. Atenție la informația de pe etichetă! 

4. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă!

5. Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal!

6. Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea  la temperatura de 12-16⁰C. 

7. Temperatura de servire recomandată  a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.

Femeia, pe placul mireselor!
Articolul anterior
Acelaşi Crăciun, dar cu alte emoţii!
Articolul următor