Ciocolata – ”aspirina dulce” pentru inima ta!

Dragoste de la primul contact, momentul unei atracții la care ai vrea să renunți pentru că lumea o reneagă, plăcerea unei clipe care te acaparează și îți intră în sânge, vraja care durează o viață și îți amintești cel puțin o dată pe zi de ea – Ciocolata.

separator

Nu de puține ori te trezești gândindu-te la senzația senzorială unică pe care o trăiești când savurezi gustul de ciocolată. Te îndeamnă să revii la experiența veche, care de fiecare dată este altfel.  Aroma deosebită de cacao, gustul dulce-amărui te tentează și nu știi cum să-ți înfrânezi pofta plăcerii… pentru că este alimentul abjurat… ”îngrașăăăă”. Este mai mult decât o iluzie… ciocolata poate fi bună pentru tine…

Ciocolata adevărată, care se naște din boabe de cacao, cu un procent de peste 70% cacao (cu cât procentul este mai mare cu atât mai bine); care are un miros îmbietor de cacao; se topește în gură, devenind cremoasă și mătăsoasă; nu este exagerat de dulce, dar gustul este… divin… despre Ea vorbesc…

… contribuie la îmbunătățirea aparatului cardiovascular. Dotată cu antioxidanți naturali (mai mulți decât vinul roșu sau ceaiul verde) este un bun câștigat pentru sănătatea ta.

Surprinsă?…

Aceasta este o ”gustare din plante”. Mulți nici măcar nu asociază ciocolata ca fiind un aliment din plante. Dar principalul ingredient pe care îl conține este cacaoa obținută din boabele de cacao (semințele arborelui de cacaoă). Acesta conține antioxidanți (polifenoli) care neutralizează radicalii liberi, într-o formulă mult mai concentrată decât în oricare alt fruct sau legumă.

Compușii naturali de cacaoă ajută sistemul cardiovascular prin: îmbunătățirea circulației sanguine, menținerea arterelor sănătoase, scăderea tensiunii arteriale, prevenirea acumulării unor plăci care pot bloca arterele, au acțiune ușoară anti-coagulare a sângelui, reducând astfel incidența bolilor de inimă. Cercetătorii elvețieni o numesc și ”aspirina dulce” datorită acestor beneficii legate de sistemul cardiovascular.

În ciuda reputației sale, ciocolata este un bun necesar sănătății tale. Are un indice glicemic scăzut de aceea poate fi consumată și de către persoanele care sunt predispuse la diabet zaharat. Datorită flavonoidelor care ajută la restabilirea funcției normale a celulelor recăpătându-și abilitatea de a utiliza insulina eficient, aceasta declanșează procesul de eliminare a zahărului din celule. Desigur trebuie consumată moderat de către persoanele cu risc sporit de diabet zaharat.

Pe lângă antioxidanții minune, ciocolata conține și minerale importante ca: cupru, magneziu, potasiu, calciu și fier.

Un creier fericit!

Ciocolata este unul din alimentele care conțin în concentrație mare teobromină (rudă cu cafeina) care, în comparație cu cofeina, nu excită puternic sistemul nervos central.

Mai conține feniletilamină care produce o ușoară stare de visare. Responsabilă pentru sentimentele plăcute declanșate în momentul consumului de ciocolată, deoarece în momentul savurării gustului creierul eliberează endorfine (moleculele fericirii) care îți conferă o stare de fericire.

Poate e timpul să guști o ciocolată… poate e timpul să te îndrăgostești… ciocolata este numită și aliment afrodiziac.

Notă! De preferat este să o consumi în prima parte a zilei și să te împarți cu iubitul, pentru a nu confirma regula celor care consideră că se îngrașă de la ciocolată.

HEIDI Dark Extreme 85% – Plăcere fără remușcări cu ingrediente 100% naturale. Te invită la aventura extremă a gustului! Tableta foarte fină, puternic aromată și cu gust plin de cacao se topește ușor în gură eliberând arome amărui, lemnoase, florale și la sfârșit ușor vanilate.

Text: Snejana Țugui

T&D International S.R.L.
compania autorizata de importul si distributia ciocolatei HEIDI.
Str. Muncesti 29/1, Chisinau
Tel: + 373 22 207 264
Mob.: + 373 68 611 176
www.heidi-chocolate.com

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Învață să combini corect alimentele!
Articolul anterior
Irina Tarasiuc se pregătește de Eurovision cu fiica în brațe
Articolul următor