Bogate în vitamine și antioxidanți, coarnele sunt un elixir pentru sănătate. Acestea pot fi folosite la preparea unor delicatese sănătoase, precum marmeladă, sirop, compot sau lichior (cornată). Coarnele au compuși vegetali cu acţiune astringentă și antiinflamatoare asupra mucoasei tractului digestiv. Sunt foarte gustoase când sunt coapte bine.


Conțin vitaminele C , A, B, PP, calciu, kaliu, fier, mangan, zinc, cupru și antocieni, compuși asociați cu protecția împotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului și a tumorilor, reducerea inflamațiilor și îmbunătățirea memoriei.
Coarnele pot fi consumate crude, ca atare, sau uscate și folosite la diferite preparate medicinale. Au proprietăți tonice, antimicrobiene și antipireptice (reduc febra).
Se remarcă îndeosebi efectelor lor imunostimulatoare și anti-anemice. Coarnele sunt recomandate în afecțiunile gastro-intestinale (diaree, crampe, limbrici) și tulburările glandelor endocrine. Consumul lor ajută de asemenea la pierderea în greutate și la drenarea limfei.
După recoltare, coarnele se lasă la uscat într-un loc însorit, apoi se păstrează în pungi de hârtie. Din coarnele uscate se poate prepara un remediu bun împotriva hipotiroidiei și a dereglărilor sistemului limfatic.
Puneți 1 lingură de coajă de corn (culeasă la sfârșitul lui octombrie) și 1 lingură de fructe uscate la înmuiat în 250 ml de apă rece. Așteptați 3 ore, apoi strecurați și păstrați maceratul deoparte.
Plantele rămase se pun apoi la fiert 5 minute cu încă 250 ml de apă. Se amestecă apoi cele două extracte și se strecoară. Cantitatea de ceai rezultat se bea pe parcursul unei zile, cu înghițituri mici.
Se poate face o cură de 10 zile, cu posibilitatea de a o repeta după o pauză de 2 luni.